Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Cannabis yani kenevirin yasak olması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Endüstriyel kenevirin kullanım alanlarının çok fazla olması nedeniyle ve geçenlerde izlediğim plastik videoları ile ilgili plastiğin tek ve doğal alternatifi olduğu hakkında herhangi bir bilgi göremedim. Bu konuda evrim ağacının kenevir karşı duruşunu merak ediyorum.
334 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ceren Garner
Ceren Garner
2,875 UP
Regulatory Affairs (ilaç ruhsatlandırma) master öğrencisi

Bence Cannabis Avrupa’da ve Amerika da olduğu gibi Türkiye’de de yakın gelecekte yasak olmaktan çıkabilir. Bunun ilk adımları belkide tıbbı kullanım gereksiniminden gelebilir. Örneğin şu an Amerika da piyasada FDA (Food and Drug Administration, Amerika’da ilaçların, yiyeceklerin, kozmetik ve tütün ürünlerinin denetim ve onayını yapan federal agency) tarafından onaylanmış dört ayrı ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlar sırası ile: Epidiolex (Lennox-Gastaut syndrome ve Dravet syndrome tedavisi için geliştirilmiştir), Marinol and Syndros (kemoterapiden kaynaklanan mide bulantılarını ve AIDS hastalarında görünen anoreksiyayı tedavi etmek amacıyla geliştirilmiştir) ve son olarak Cesamet (yine kemoterapinin yan etkilerini hafifletmek amacıyla üretilen kenevir bazlı ilaç)[1].

Ayrıca kenevirin tıbbi kullanımı hariç alkol ve tütün ürünleri gibi tüketimi Amerika da bir çok eyalette serbesttir. Bu konuda Avrupa Amerika’dan çok daha önce kenevir satışını yasal hale getirmiştir.

Birçok kenevir kullanıcısı aslında kenevirin sigara ve alkolden daha az zararlı olduğunu düşünüyor. Bunun yanısıra yasaklar hiç bir zaman insanların bu tarz maddeleri kullanmasını engellememiş aksine yasaklanmış ürünler bir karaborsa ortamı yaratmıştır. Bir şeyin yasaklanması ona olan talebi ve ihtiyacı aslında artırabilir ve bu durumdan kaynaklanan illegal kuruluşlar yasa dışı yollarla kenevir üretmek ve pazarlamak yolu ile inanılmaz miktarda paralar kazanabilirler üstelik vergi bile ödemeden.

Tüm Reklamları Kapat

Belki Türkiye’nin tek ihtiyacı bir kenevir lobisi oluşturup kenevirin ilk olarak tıbbı kullanıma açılması ve daha sonra da tıpkı tütün ve alkol satışları gibi pazarlanmasının yasal hale getirilebilmesi olabilir. Lakin bu durum yine bir çok tutucu kesim tarafından hoş görülmeyecektir çünkü bu kesim bir şeyin yasak olmasının ona yine de kolayca ulaşabileceği gerçeğini görmezden gelmeyi tercih eder.

Kaynaklar

  1. U.S. Food and Drug Administration. Fda And Cannabis: Research And Drug Approval Process. (1 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 2 Aralık 2022. Alındığı Yer: U.S. Food and Drug Administration | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Burak Ozturk
Burak Ozturk
4,387 UP
Benim görüşürüm

Ülkemizde yasak olmasını açıkçası bir yerde desteklemiyor olsam da yasak olması şimdilik iyi gibi geliyor bana. Buna ekonomiden tutun, psikolojiye kadar her durumda toplumsal bakmamız lazım. Şu an yasak olmasına rağmen kullanım çok küçük yaşlara kadar düştü. Devletin bunun hakkında çok ciddi regülasyonlar yapması gerekiyor. İnsanların büyük oranda kimseye tahammülü kalmamış durumda. Bu durum ülke şartlarımızda ekonomiyle alakalı şimdilik. Ben suç oranlarını arttıracağını düşünüyorum şu durumda. Örneğin Amerika'da bireysel silahlanma çok fazla olmasına rağmen suç oranı bir o kadar az. Ben şaşırmıştım Wallmart'ta bile yaşı tutan herkesin silahlanabildiğine.

Sonuç olarak toparlamam gerekirse, operasyonlarda toplanan uyuşturucuların Türkiye'de ticareti dönen miktarın ciddi anlamda tek haneli oranları temsil ettiğini düşünüyorum. Yasak olması iyidir şimdilik ve ilkokuldan üniversiteye kadar tüm kurumlardan da %100'e yakın bitmesi dileğiyle. Sonrasında kontrollü bir şekilde çeşitli regülasyonlarla devlet eliyle yapılabilir diye düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close