Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2.500 Yıl Önce Yaşamış İnsanlar; Doğayla, Ruhlarla ve Ölülerle İletişim Kurma Amacıyla Kenevir (Cannabis) Tüketiyordu!

2.500 Yıl Önce Yaşamış İnsanlar; Doğayla, Ruhlarla ve Ölülerle İletişim Kurma Amacıyla Kenevir (Cannabis) Tüketiyordu!
3 dakika
20,448
Tüm Reklamları Kapat

Milattan Önce 440 yılında yaşamış olan Heredot, Tarih isimli kitabının 4. kitabında ritüelistik kenevir (ya da kanabis, Lat: "cannabis") kullanımından bahseder. Göçebe Avrasyalı toplumların ritüellerini anlatan "tarihin babası", şöyle yazıyor:

İskitler, kenevir tohumundan alırlar ve sıcaktan kıpkırmızı kesilen taşlar üzerine atarlardı. Kendirin dumanı tütmeye başlayınca, İskitler de heyecanla buharı içlerine çeker ve keyifle bağırırlardı.

Heredot'un yaklaşık 2500 yıl öncesine ait bu iddialarına yönelik fiziksel kanıt bulunmuyordu. Nihayet, Science Advances dergisinde yayınlanan bir makalede, Çin ve Almanya'dan bilim insanları, 2500 yıl öncesine ait bir mezarlıktan elde ettikleri tahta kaplar (veya maltızlar/mangallar) içerisinde dikkate değer miktarda THC kalıntıları tespit ettiler. THC, kenevire psikoaktif etkisini kazandıran kimyasal maddedir.

Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü'nden Robert Spengler, gaz kromatografisi ve kütle spektrometri analizi yöntemiyle tespit ettikleri bulgularının, bitkinin bundan 2.5 milenyum önce de uyuşturucu olarak kullanıldığının somut ve tartışmaya yer bırakmaz bir kanıtı olduğunu söylüyor. Bu durum, kenevir kullanımının kökenlerinin en azından Milattan Önce 500 yılına dek gittiğini doğruluyor. Çin Bilimler Akademisi Üniversitesi'nden baş yazar ve araştırmacı Yimin Yang ise şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Maltızların ölülerle birlikte gömülmüş olması, bunları kullanan kişilerin doğayla veya ruhlarla veya ölü insanlarla iletişim kurmak için tükettiklerini gösteriyor.
Kenevir buharını ortaya çıkarmak için kullanıldığı düşünülen tahta mangallar.
Kenevir buharını ortaya çıkarmak için kullanıldığı düşünülen tahta mangallar.
Smithsonian Magazine

Kenevirin Ritüelistik Tüketimine En Eski Kimyasal Kanıt!

Bu bulgular önemli, çünkü daha önceki araştırmalarda kenevirin ritüelistik bir şekilde kullanımına dair nihai kimyasal kanıtlar bulunamamıştı. Daha önceden Türkmenistan'daki tapınaklarda kenevir bitkisine ait bazı kalıntılar tespit edilmişti; ancak sonradan yapılan incelemeler bunların peynir kesmek için kullanıldığını ve kenevir tüketimiyle hiçbir ilgisi olmadığını göstermişti.

2006 yılında yapılan bir diğer çalışmada, Çin'den çıkarılan tabutlarda kenevir tohumları tespit edilmişti; ancak bitkinin dumanının tüttürüldüğüne yönelik hiçbir bulguya rastlanamamıştı.

2016 yılında, yine Çin'in Turpan havzasından çıkarılan, yetişkin bir erkeğe ait kefenin göğüs kısmı üzerine 13 farklı kenevir bitkisinin artıkları kenevir artıkları serpiştirildiği tespit edilmişti; ancak yine duman tüketimine yönelik doğrudan bir kanıt bulunamamıştı. The New York Times gazetesinden Jan Hoffman şöyle yazıyor:

Kenevir, tanrıların bitkisi olarak görülüyordu. İnsanlar, bitkinin etkili olabilmesi için pişirmeniz veya yakmanız gerektiğini biliyorlardı.

Kenevir, insan tarihinde 2 ayrı defa kültürlenmiş bir bitkidir. Bitkinin asıl üretilme nedeni tohumlarıdır; çünkü insanlar bu tohumları yiyebiliyor, yağını akıtıp kullanabiliyor, lifler (fiber, elyaf) üretebiliyor ve bu sayede ipler veya giysiler yapabiliyorlardı. Bu tür kullanıma dair ilk izleri, günümüzden 3.500 yıl önce, Asya'da görmekteyiz. Kenevirin bu soy hatlarında THC oranları dikkate değer miktarda düşüktü ve muhtemelen insanlar kenevirin psikoaktif özelliklerinden henüz haberdar değilelrdi.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak Çin'in yaklaşık 3 kilometre rakıma sahip Jirzankal tepelerindeki kenevirler daha yüksek THC oranlarına sahiptir ve burada yaşayan insanlar, şans eseri bu bitkinin psikoaktif etkilerini keşfetmiş olabilirler. Bir diğer olasılık, bölgede yaşayan insanların halihazırda bu bitkinin gücünü biliyor olmaları ve gömme töreni için, bitkinin kolayca bulunduğu bu tepeleri seçmiş olmalarıdır.

Jirzankal keneviri, gücünü Orta Aysa'yı Güneybatı Asya'ya bağlayan Pamir Platosu'ndaki soy hatlarıyla çiftleşmesinden alıyor olabilir. National Geographic'ten Michelle Z. Donahue şöyle yazıyor:

Kenevir bitkilerinin psikoaktif etkilere sahip olan THC bileşeninin gücünü arttırmanın yollarından bir diğeri melezlemedir. Ancak Jirzankal'da yaşayan insanların bunu bilerek mi yaptığı, yoksa sadece mutluluk verici bir tesadüf eseri mi yaptıkları henüz net değildir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
55
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 52
  • Merak Uyandırıcı! 32
  • Umut Verici! 20
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 12
  • Güldürdü 9
  • Muhteşem! 8
  • İnanılmaz 8
  • Bilim Budur! 6
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Smithsonian Magazine | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 15:30:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8575

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Solly, et al. 2.500 Yıl Önce Yaşamış İnsanlar; Doğayla, Ruhlarla ve Ölülerle İletişim Kurma Amacıyla Kenevir (Cannabis) Tüketiyordu!. (20 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8575
Solly, M., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 20). 2.500 Yıl Önce Yaşamış İnsanlar; Doğayla, Ruhlarla ve Ölülerle İletişim Kurma Amacıyla Kenevir (Cannabis) Tüketiyordu!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8575
M. Solly, et al. “2.500 Yıl Önce Yaşamış İnsanlar; Doğayla, Ruhlarla ve Ölülerle İletişim Kurma Amacıyla Kenevir (Cannabis) Tüketiyordu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8575.
Solly, Meilan. Bakırcı, Çağrı Mert. “2.500 Yıl Önce Yaşamış İnsanlar; Doğayla, Ruhlarla ve Ölülerle İletişim Kurma Amacıyla Kenevir (Cannabis) Tüketiyordu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 20, 2020. https://evrimagaci.org/s/8575.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close