Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kedy Kedy
Üye
3

Liberalizmin ekonomik özgürlükleri diğer özgürlüklerden daha üstün görmesinin nedeni sizce nedir?

4,065 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Honk Honk
Honk Honk
1,090 UP
Okur

Liberalizmin ekonomik özgürlüğü diğer özgürlüklerden daha üstün görmesi diye bir durum yoktur.

Liberalizm en temelinde kişinin vücuduna olan özel sahipliğine dayanır. Siz, vücudunuza sahipsinizdir. Geri kalan her şey buradan türetilir. Siz vücudunuza sahipseniz, vücudunuzun ürettiklerine de sahipsinizdir. Ve bu ürüne sahip olan kişi siz iseniz, o ürün hakkında söz sahibi olan da sizsinizdir. O zaman neyi nasıl satacağınıza siz karar verirsiniz, ekonomik özgürlük buradan doğar.

Ama fark edecek olursanız ekonomik özgürlüğün/serbest piyasanın etik savunması sadece özel mülkiyetten türetilmiştir. O hâlde liberalizm aslında ekonomik özgürlüğü temel almıyor, seni ve senin kendine olan sahipliğini temel alıyor. Birey kendi vücuduna sahipse kendi vücuduna istediği her şeyi yapar. Kendi mal ve mülklerine sahipse kendi mal ve mülkünde istediğini yapar. Liberalizm budur, salt ekonomik özgürlük değildir.

Tüm Reklamları Kapat

323 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Musab O.
Musab O.
9K UP
Öğrenci

Öncelikle liberalizmin bir kaç farklı çeşidi vardır. Bunlar; Muhafazakar Liberalizm, Sosyal Liberalizm, Klasik Liberalizm, Neo Liberalizm vb. türlerdir. Genel olarak çoğu liberal özgür ekonomiyi ve serbest marketi savunur. Lakin liberalizm daha çok sosyal bir ideolojidir diyebiliriz. Liberalizmin ekonomik ideoloji olarak yansıması Kapitalizmdir (Sosyalizm/Komünizm farkı gibi düşünebiliriz). Minarşi veya klasik liberalizm gibi ideolojilere bakacak olursak bunlar devletin piyasadan elini çekmesini ve market üzerindeki etkisini minimuma indirmesini ister. Eğer devlet ekonomiden tamamen elini çekerse doğal olarak hiçbir şekilde vergi alınmayacak, her şey özelleştirilecektir. Şu an tam olarak %100 kapitalist bir ülke olmadığı için direkt örnek veremiyorum lakin en kapitalist ülkelerden birisi olan Amerika'ya bakalım. Devlet vergiyi çok az alıyor, ekonomik olarak kısıtlamaları az. Bu nedenle, zekiyseniz veya çalışkansanız zengin olma ihtimaliniz hayli yüksek. Avrupa'daki sosyalist ülkelerdeki gibi devlet yüksek vergilerle veya denetimlerle önünüze engel koymuyor; sizin çalışarak, emek vererek kazandığınız paranın bir bölümünü sizden alıp evde yatan işsizlere dağıtmıyor.

Her şeyin özelleştirilmesine gelecek olursak da; polisin, sağlık sisteminin, avukatların, itfaiyenin özelleşmesi durumunda serbest piyasadan kaynaklanan bir rekabet ortamı olur. Bu nedenle herkes rekabet eder ve herkes insanlar kendilerini seçsinler diye kalitesini geliştirmeye çalışır. Çünkü eğer herkes yerinde saysa bile birisi çok ufak oranda daha kaliteli bir hizmeti aynı paraya sunsa herkes ondan hizmeti satın alır ve böylelikle diğerleri müşteri kaybedeceği için onlar da kendilerini geliştirir.

Aynı şekilde kapitalist liberal bir sistemde birisi çalışmalarının karşılıksız kalmayacağını bilir. Örnek olarak para çok büyük bir motivasyondur. Çünkü para beraberinde statü, güç, cinsel seçilimde öne çıkma gibi avantajları getirir. Para için gece gündüz çalışıp kafa yoran zeki ve potansiyeli olan insanlar büyük teknolojik ve bilimsel yeniliklere adım atar.

Tüm Reklamları Kapat

Her insan aynı değildir tabi, herkes mucit veya bilim adamı olacak diye bir kaide yok. Sanatçı, şairler de insanlara hizmet edip karşılığında para alabildikleri sürece varlığını sürdürür. Lakin eğer artık markette o ürünlere talep yoksa, üzgünüm, artık elveda deme vakti gelmiştir.

Arz-talep aslında her şeyin özüdür. Bu konu hakkında böyle kısa bir yazı çok şey anlatamaz. Saatlerce detaylıca ekonomik ve sosyal olarak neden serbest piyasanın daha iyi olmasını analizlerle açıklamam gerekebilir. Burada yazdıklarımın da kopuk veya eksik olması bu yüzdendir. Eğer duygulardan arınarak düşünecek olursanız mantıklı olan iç ekonomide devletin minimum vergilendirmeye inmesi ve her şeyi ücretsiz yapmamasıdır. Tabi bu sorunun kesin bir cevabı yoktur, özneldir. Öyle olmasaydı zaten Komünizm diye bir şey olmazdı. Eğer -örnek olarak kendimi vereceğim- ben şu an saatlerce ilerideki konumumu, statümü ve paramı güzel bir seviyeye çıkarmak için çalışıyorsam devletimin benden emeğimin karşılığı olan parayı alıp tüm gün partileyen diğer insanlara işsizlik yardımı olarak vermemelidir. Türkiye için örnek vereyim: Sivasta çocuğunu zorla okula gönderen bir babanın 4000 lira brüt maaşından kestiği 1000 lira (Sadece gelir vergisi bu orandadır, dolaylı vergileri de hesaba katarsak 3000 lirayı bile bulabilir) adamın bırak kendisini, çoğu ihtimalle çocuğunun bile göremeyeceği (geçmeyi geçtim zaten) istanbul boğazında bir köprüye harcanmamalıdır. Bu arada bu olaylar sırasında devlet yozlaşmışsa zaten anlarsınız neden devletin ekonomiye el atmaması gerektiğini. Kendi yandaşlarına ihale verir, sadece çıkarı olan fabrikalara yardım eder, para kaçırır...

616 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sude Ayer
Sude Ayer
1,037 UP
Öğrenci

Liberalizm sandığınız gibi ekonomik özgürlüğü diğer özgürlüklerden üstün tutmaz. Size kısaca liberalizmden bahsedeyim. Siyasal pusulaya baktığınız zaman liberalizmin tam karşısında otoriteyi görürsünüz. Bu da demek oluyor ki liberalizm ile otoriter yönetimler ortak noktada buluşamaz. Yani liberalizm genel olarak ekonomik özgürlüğü herhangi bir özgürlükten -sosyal alanda özgürlük gibi- üstün tutamaz. Ayrıca liberalizmin bir çok alt dalı vardır. Sağ ekonomiye dayalı olanlar (kapitalizme daha yakın olanlar) ve sol ekonomiye yakın olanlar olarakta ayırabiliriz (sosyal liberalizm veya sosyal demokrasi). Hangi ekonomi biçiminin daha iyi olduğu çok tartışmalı bir konudur o yüzden burada ona değinmek yerine senin düştüğün yanılsama üzerine duracağım. Liberalizm hiçbir zaman ekonomik özgürlükleri diğer özgürlüklerden üstün görmez. Liberalizm birey odaklı bir ideolojidir. Yani temel olarak bireysel özgürlüğü savunur. Gerek ekonomik olsun gerek sosyal yaşam olsun devletin veya bazı kurumların bireylerin yaşamına müdahale etmemesini veya bu müdahalelerin en aza indirgenmesini savunur. Ki bireysel fikrim şudur: Ülkemizde her açıdan özgürlükçü bir sistem var olursa günümüzdeki ekonomik veya sosyal yaşamdaki sorunlardan da kurtulmuş oluruz.

149 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close