Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Orijin Paradox
Üye
0

Sizce Dünya da Yaşamın Olmama ihtimali var mıydı?

Dünyamız koşullarını ve geçmişini (Bildiğimiz ve bildiğim kadariyla) bildiğim kadarıyla düşünüp bu soruyu soruyorum kendime ve sizlere. Dünya da Yaşamın Olmama ihtimali var mıydı?Yoksa bu kaçınılmaz bir son ile bitrcek olan rastlantıların bir sonucumu? Bozuk parayı bin kere yukarı atsam bin kere de öyle Yada böyle yere düşecek. Dünya da yaşam olmak zorundaydı diye düşünüyorum öyle Yada böyle. Karakter sayım bittiği için burada kesiyorum soruyu:)
187 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Shiki Granbell
Niktofil

Soruya farklı perspektiflerden bakılabilir, inancı olan biri için tanrı, evreni insan için yaratmıştır. Dolayısıyla onun var olması ve var olmasını destekleyecek gerekli ortamı sağlaması zorunludur. Bilimin bakış açısından ise böyle şeyler olumsallığa bağlıdır, o yüzden 'Amacım nedir?' gibi sorular bilim için değildir. Felsefi yaklaşım sergileyen kişiler için bir çok durum söz konusu olabilir. Örneğin gerçekleşmeye en meyilli olasılığın gerçekleşme süreci zorunluluk olarak nitelenebilir ve var olmak zorunlu hale getirilebilir.

Dünya da yaşamı başlatabileceği düşünülen 'panspermia hipotezi' bozuk para örneğin gibi nedenselik ile eşdeğerdir. Eğer parayı atmazsan yere düşmez, yani yaşam zorundalığı kalkar. Ama senin parayı atmamanı sağlayarak zorundalığı kaldıran şeyin ne olduğu önemlidir. Neden nedir? Bilmiyoruz.

Bu yazıdan sonrasını felsefe ile tamamlayacağım, merakın bu yönde değilse soruna cevabım bu kadar.

Tüm Reklamları Kapat

Dünyada yaşam tanrı tarafından başlatılmışsa bunun bir nedeni olması gereklidir, neden aynı zaman da sonuç niteliği de taşıdığı dolayısıyla; amacı olan şeyin amacı vardır sonucuna varılır. Bu da bizlerin nedenlerinin sonsuzluğa dayanmasını sağlamaktadır. Eğer var olmak zorundaysak bunu zorunda yapan şey nedir, bunu zorunda yapan şeyin dinamik olması bizlerin zorunlu olmadığı anlamına gelir. Bu da bizi her şeyin yaşanmak zorunda olduğu sonucuna getirir. Her şey yaşanmak zorunda ise özgür irademiz yok demektir, çünkü determinizm hakimdir.

Eğer gerçeklik dediğimiz kavram sonsuz ise Dünya veya Dünya benzeri gezegenler de yaşam olasılığı varsa elbette ki başlamak zorundaydı, çünkü bu yaşamı destekleyecek olasılık bir gün gerçekleşme potansiyeline sahiptir. Örneği biziz.

Yani zorundalıktan kastının ne olduğu önemlidir, Tanrı tarafından seçilenler ya da kendi kendine olanların sonucu zorundalık olarak isimlendirilebilir.

Var oluşumuzun ulaşabileceği sınırlandırmalar vardır. Sınırlandırılan varlık da gerçek nedir bilme kabiliyetine sahip değildir. Bu konuda elbette ki en doğru olduğuna inandığımız sonuçlara da varabiliriz, ancak o zaman popper önermesini çiğnenmiş oluruz. Yani kainatın bilgileri kendini tamamlayan bir bütün olmak istiyorsa, kendi ölçütü(yanlışlanabilir) olmak zorundadır.

Sonuç olarak var oluşumuzu aşan şeyler vardır, varlık sınırımız da her şey ebediyete dayanıyormuş gibi görünüyor. Varlık yorumlarımız da subjektif olduğundan başka bir gezegende daha iyi evrimleşen bir ırk için var oluş zorunlu olmayabilir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close