Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Jack Frederick
Jack Frederick
1,427 UP
Üye
1

İnsanlarda yüzbinlerce, belki de milyonlarca yıl içerisinde radyasyon direnci oluşabilir mi?

Bazı yerlerde aşırı radyasyona maruz kalmanın sperm sayısını ve kalitesini azalttığını duymuştum. Canlıların amacı soyun devamlılığını sağlamak ise insanlar yüzbinlerce yıl boyunca radyasyona maruz kalmaya devam ederse, radyasyona karşı bir direnç oluşur mu? Ayrıca sperm sayısının azalmasının yanı sıra radyasyonun insanlara zararı var.
294 görüntülenme
İnsanlarda yüzbinlerce, belki de milyonlarca yıl içerisinde radyasyon direnci oluşabilir mi?
İnsanlarda yüzbinlerce, belki de milyonlarca yıl içerisinde radyasyon direnci oluşabilir mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf İğın
H. sapiens

Öncelikle şunu bilmek gerek. İnsanların çoğunluğu aşırı radyasyona maruz kalmıyor. Bunun içi şu makaleyi okursanız ne demek istediğimi anlarsınız. Yani soyun devamlılığını tehlikeye atacak kadar yoğun bir radyasyon altında değiliz, kitlesel olarak. Evrimsel açıdan belli özellikteki türlerin oluşması için belli doğal faktörler karşısında daha dirençli ve uyumlu olan türlerin üreyebildiği diğerlerinin öldüğü bir ortam olması gerek. Radyasyon hem doğal bir faktör değil hem de ölümcül değil. Ancak eğer tam zıttı olsaydı bu sefer yine böyle bir şey mümkün olmazdı. Çünkü radyasyonu üreten biziz ve onun kitlesel ölümlere sebep olduğunu anladığımız an fişini çekeriz. Ancak atom bombası gibi faktörlerden bahsediyorsanız atom bombası bulundurduğu birkaç on kilometrekarelik alanda hiçbir canlı bırakmıyor, daha geniş bir coğrafyada da ani afet kategorisine girdiği için hiçbir insan türünün bu denli radyasyon ile baş etmesi mümkün olmuyor ve seçilim baskısı işlemiyor. Ha eğer atom bombası patladıktan sonra oraya insanlar akın ederse ve belli bir miktar radyasyona dirençli insanlar iseler yine de böyle bir şey mümkün olmuyor çünkü genelde bahsedilen radyasyon birkaç yüz seneye kalmadan yok oluyor. Bu da seçilim baskısının işe yaramamasını beraberinde getiriyor, kaldı ki insan zeki bir tür. Doğal afetler karşısında ve doğal faktörlere karşı zekasını kullanıp seçilim baskılarına direnebiliyor. Örneğin normalde evrimsel mekanizmalar, hasta insanların yok olup daha sağlıklı insanların ürediği bir ortam için işlerler ancak insanlar hastaları iyileştirdiği için bu mümkün olmuyor ve nüfus gitgide artıyor.

Yani sorunuzun cevabı, hayır. Radyasyon hem insan etkisinde ortaya çıkan hem de etkisini yüzbinlerce sene gösteremeyen bir etken olduğu için ve insan zekasından ötürü seçilim baskılarına yenik düşmediği için böyle bir evrim senaryosu gerçekleşemez.

Tüm Reklamları Kapat

123 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close