Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sıla A
Üye
0

Amaca giden her yol mübah mıdır?

5,219 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Hiç bir bireysel amaç, ona ulaşmak için her yolu haklı çıkaramaz.

İnsanlığın ulaştığı noktada, binlerce yıllık birikimle belirli bir noktaya gelmiş olan medeniyetimizde, tüm dünyanın ortak olarak kabul ettiği ahlaki değerler vardır. Elbette bunlar istisnai zaman ve örneklerde ihlal ediliyor olabilir ama bu ihlaller, bu değerlerin haksız, gereksiz hatta anlamsız olduğu anlamına gelmez, onları ihlal edenlerin bozuk ahlaklı kişiler, yönetimler ve sistemler olduğunu gösterir. Örneğin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi. Köleliğin kaldırılması. Çocuk tacizi. Sanatın evrenselliği ve değeri. Doğanın korunması gerekliliği ve nesli tükenen canlıların korunması. Daha bir çok sayılabilir. Atıyorum, bir kişi zengin olmak için çocuğunu satıyorsa bu dünyanın hiç bir yerinde normal ve haklı bir tercih olarak görülmez. Ülkesinin monarşi ile yönetilmesini isteyen biri demokratları öldüremez. Bu da yanlış bir yoldur. Çocuklardan tahrik olan biri "ben de böyleyim, ne yapayım?" deyip bir çocuğa cinsel niyetle yaklaşamaz. Köleliğin geri gelmesi gerektiğini düşünen biri pek aciz bir insana para verip onu insan haklarına aykırı biçimde çalıştıramaz. Geçinmek için uyuşturucu satan biri bunun haklı bir tercih olduğunu iddia edemez.

Tüm Reklamları Kapat

Bunların her biri dünyada yok mu? Var. Bundan sonra da var olacak ne yazık ki. Ama hepsi de ahlaksızca tercihler. Ki zaten bu tercihleri yapan kişilerin oranı çok ama çok düşüktür. Belirli bir "yarı bozuk ahlaklı" kişi de bu kötü örneklerden güç alıp ahlaksızca tercihlere yönelir bazen. Ama hepsi de aynı kapıya çıkar. Amaca ilerlemek için evrensel değerleri yok saymak insanlığı yok oluşa götürecek bir yöntemdir ki zaten geçmişte bunun onlarca örneği var. Belki de sırf bu yüzden insanlığın nesli, yer yüzündeki varlığı tükenecek. Ahlaki değerlerini kaybedeceği için sürükleneceği nokta nedeni ile. Buradaki "ahlak" vurgusu da yukarıda söylediğim evrensel değerler bağlamında. Herhangi bir dinin, inanışın, toplumun, kültürün ahlakı değil. Evrensel ahlak.

598 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Murat Kaya
Murat Kaya
5K UP
mantıklı düşünen biri

Bence konuya genelleme yaparak bakmak yanlış olur diye düşünüyorum...

Amaç eğer hayatta kalmak ise veya aileni koruyabilmek ise, bana göre mübahtır. Bu insanlık tarihinin değişmez bir konusudur. örnek vericek olursam eski tarihlerde küçük köylere yağma ve kadınları kaçırma eylemleri gerçekleştirilirdi. Orada sen "ben savaşmam, insan yaşamına saygım var kimseyi öldürmem" diyemezsin. Elindekileri korumak için her yol mübah olurdu...

Tüm Reklamları Kapat

Fakat " zengin olucam paraya para demicem." kafasında bir amaç için milletin emeğinin sömürülmesi, dolandırıcılık, tehtitle alıkoyma gibi yollar hiç bir kültür ya da toplumda mübah sayılmaz. Etiklikten ziyade ciddi geri dönüşleri olur. Tabi sadece bu konular değil daha bir sürü mübah olmayacak konu var ama anlattığım konuya örnek vericek olursam : Tosuncuk :)

Amaçlarınız için aldığınız kararların risk değerlendirmesi bence çok daha önemlidir. O anlık amacına yaklaştırıyor gibi görünse de sizi başladığınız anın gerisine bile götürecek bir karar olabilir.

okuduğunuz için teşekkür ederim.

191 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hakan Gün
Hakan Gün
1,240 UP
Filozof

Parametreler ne? önce bu soruyu soralım

Ben müslümanım öncelikle.

Tüm Reklamları Kapat

-insan hakları

-Evrensel doğru.

Tüm Reklamları Kapat

-Evrimsel doğru.

-Dinler.

İnsan hakları : kontrol mekanizması ,objektif değil,koyun kılığındaki kurt,ateist ve insan hakları savunucusuysan ikiyüzlüsündür.yada delutional

Evrensel doğru: bu evrimsel doğruya girebilir ama evrim değişkendir.

Evrimsel doğru: objektiftir ancak şuanda homosapiensin adapte olmuş olması bizi hamam boceklerinden daha üstün yapmaz her an değişebilir, ancak ateist isen en doğru yol Nietzsche ideolojisidir kendi fantezi dünyanı inşa etmek,yinede bir anlamı yoktur. özünde nihilisttir, sadece görmezden gelirsin

Dinler(Müslümanlık): objektif doğrunun her an değişen bir yapıya sahip olduğuna göre dinozorların yok olması onlar için kötü memeliler için iyi olması ,eğer objektif bir doğru olsaydı tanrı bunu yarattığı için kötü olurdu ör:hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmak.

Evet hedefe giden yolda herşey mübahtır.

Eğer ateist isen,değilsen değildir.

184 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close