Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Yaşam tecrübelerinin sonraki nesillere genlerle aktarıldığına dair araştırmalar görmüştüm. Bilinçli bir baskıyla kontrollü evrim sağlanabilir mi?

Okuduğum bir araştırmada aynı özelliklere sahip iki çiftten baba adayının biri sağlıklı beslenip diğer sağlıksız beslenerek kilo aldırılıyor, sonra geri zayıflıyor ve sonra çiftler çocuk yapıyor. Daha önce obezlik tecrübesi olan babanın çocuğunun obez olma ihtimalini arttıran genlerin daha yüksek oranda göründüğü ispatlanıyor.
356 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şeyma Nur Yıldız
Lisans öğrencisiyim

Öncelikle yaşam tecrübesi denildiğinde benim aklıma normal günlük hayatımızda karşılaştığımız zorluklar ile nasıl mücadele ettiğimiz aklıma geliyor. Yani insan psikolojisi. Bunu da Evrim ile birleştirirsek sonuç çok eski atalarımıza kadar çıkıyor. Ve bu psiko-sosyal davranışlar geçmişten günümüze , evet, genler ile bize aktarım yapılıyor fakat bunu kontrol altına almak mümkün mü emin değilim. Neticede insanı etkileyen büyük bir çevre var ve çalışma alanı,topluluk oldukça büyük. Aynı zamanda beyin düşünceler ve duygular oldukça kompleks bir yapıya sahip. Hepimiz geçmişin tecrübesiyiz. Geçmişteki duygu durum mekanizması nasıl işliyor ise içimizde hâlâ ondan bir parça taşıyoruz. Ben burada soruyu iki şekilde algıladım. İlk cevabım daha soyut kavramlar üzerine ikinci cevabım ise daha somut kavramlar üzerine olacak. Öncelikle buna benzer bir konuyu Evrim ağacı işlemişti YouTube videolarında. Videonun adı bebekler ile ilgiliydi. Çocuğun ayarlarını kendileri değiştirebiliyorlar. Bunlar neler olabilir : fiziksel özellikler zeka düzeyi sanırım vs .. peki anne babaların bu konuya katkısı nedir? Öncelikle hastalıklar veya da fiziksel özelliklerin genler yolu ile aktarılma olayı oldukça doğal ve olma şansı yüksek bir durumdur(gene göre değişiklik gösterir tabiki). Yani o deneyde ki gibi soylar kontrol altına alınır ise yeni nesiller bilinçli bir şekilde istenildiği gibi yön verilebilir. Ama bunlar da uzun zaman alıcı şeyler. Evrim kelimesi zaten yüzlerce milyonlarca yılı kapsıyor. Oradaki Evrim kelimesi bana cümlenin anlamı için pek uygun gelmedi. Büyük ihtimalle zamandan dolayı veya evrimi genelde fiziksel atfedip büyük değişiklikler beklediğimiz için olabilir. Neyse bu bilinçli evrim tabirini sizin deyiminiz ile Hitler ve ondan önce Amerikalilar uygulamaya başlamış. Bende bunu bebar bilimin öjeni videosu ile izlemiştim. Size de öneririm. Orada fiziksel ve psikolojik rahatsızlıgi olan bireylerin üremesi engelleniyor ve gen aktarimi baskilanıyor. Biraz politik mesajlarda var vs. Vs. Kısacası demem şu ki evet senin benim yaşamın ileriki nesili oldukça etkiliyor ve bilinçli bir şekilde üreme yapılabilir bana kalırsa. Bu verdiğiniz örnek sağlık alanında büyük önem taşıyor. Hasta anamnez formlarında ailedeki genetik hastalıklar vs soruluyor. Mantıken bu bireyler uremese yeni nesiller de bu hastalığın görülme olasılığı gittikçe azalır. Keşke bir sürü makale okuyup daha sağlam şeyler yazabilsem ama henüz yapamıyorum

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close