Evrim Ağacı LogoEvrim Ağacı
  • Keşfet
  • Aktif Kullanıcılar
  • Uygulamayı İndir
  • Videolar

  • Güncel Makaleler
  • Bilimdeki Son Gelişmeler
  • EA Akademi
  • Kategoriler
  • Rastgele Makale
  • Bilim Sözlüğü

  • Size Özel
  • EA Sosyal & Gönderiler
  • Soru & Cevap
  • Argümanlar
  • Münazara
  • Podcast
  • Etkinlik & İlan
  • Eser
  • Söz
  • Blog
  • Quiz & Anket
  • Oyun
  • Keşif Kulübü

  • Yaşam Ağacı
  • NASA APOD
  • Sismik Harita
  • Periodum
  • Agora Bilim Pazarı
  • Bilim Turları
  • Premium
  • Darvin
  • Apex Notepad
  • Notopod

©2010-2026 Evrim Ağacı
©2010-2026 Evrim Ağacı
Premium
Sorulara Dön
Khazerax Khazerax
Khazerax Khazerax
ÜyeBiyoloji & Genetik
Tecrübe sperme ne kadar sürede işler?
Evrim yaşadığımız tecrübelerin genetiğimize işlenmesi ve bunları sperm yoluyla aktarmamızla çalışan bir mekanızma diye biliyorum, peki ya X tecrübesini edindikten ne kadar süre sonra bu sperme işliyor? Çoğu peygamber develeri çiftleşirken ölüyorlar aktardıkları spermlerde ölümle ilgili veya bunu önleyecek evrim kırıntıları bulmak mümkün mü?
264 görüntülenme
Cevap Ver
1
Paylaş
1 Cevap Bulundu.
Enes Damanlı
Enes Damanlı
Üye CevabıSen de Cevap Ver

Hayır evrime fazla anlam yüklüyorsunuz. Evrim basit bir doğa yasasıdır. Tek özelliği çevresel uyaranlarla tepkiye giren canlıların nesiller boyunca değişmesine verdiğimiz addır. Burada tecrübe aktarımı gibi ütopik bakış açıları bulunmaz. Bir düşünelim hayat tecrübelerinin diğer bireylere genetik olarak aktarıldığı durumda öğrenmenin ne anlamı kalırdı ki? Ayrıca sunduğunuz argümanı ilerletirsek insanlığın nesilleri ilerledikçe daha bilge ve farkındalığı artmış bireylerin doğması gerekirdi. Ancak biz biliyoruz ki aslında böyle bir şey yok. Gerçi işin felsefesi çok önemli değil zaten, buradaki asıl sorun evrime yüklenen anlam. Yaşayan bir canlının kendi hayatında yaşadığı hiçbir şey onun üreme hücrelerinde değişim meydana getirmez. Tabi ki burada bahsettiğim şey duygular,tecrübeler,fikirler gibi zihinsel şeyler. Mesela en bilinen örnek bir kişi kas yaparsa onun dünyaya getirdiği yavru daha kaslı olmuyor. Bu da aynı mantık içerisinde yer alıyor. Bir insan iyi veya kötü tecrübe yaşadı diye üreme hücreleri herhangi bir değişim göstermiyor.

0
0
Paylaş
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.