Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Alicem Gülen
Üye
1

Tarih nasıl araştırılmalı?

Tarih araştırırken hangi yolları izlemeliyiz? Doğru bilgiye ve kaynağa nasıl ulaşabiliriz? Mesela ben Antik Sümer tarihini araştırmak istiyorum. Nasil doğru bilgiye ulaşabilirim?
183 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Tarihin en büyük sorunu sadakat!

Tarih; ne yazık ki “yazanların” “yapanlara” sadakatinin en çok tartışıldığı alanlardan biri. Tarihin (yazılı olarak) ne denli gerçeğe ışık tuttuğunun önündeki en büyük engellerden biri bu.

Yazanların, tarihi yapanlara sadakatsizliği bazen öyle bir aşamaya gelebiliyor ki gerçek ile masal karışabiliyor, her yeni yazım yazanın dünyasından nüveler, eklemeler içerebiliyor ya da tam tersi o dünyaya uymayan yok sayılabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Buraya kadarki ifade genel geçer tarih yazıcılığının temel sorunu ve nispeten aynı bölge ya da coğrafyaya yakın bölge ve coğrafyaların tarihçilerinin aynı konu üzerindeki kayıtları (arşivleri) karşılaştırıldığında bir nebze de olsa orta yol bulunabiliyor.

Ancak tarihin objektifliğinin önünde çok daha derin bir sorun var ve korkarım ki iktidar, egemenlik, devletler var olduğu müddetçe aşılması çok zor. Çünkü ister destan, masal, ister mitoloji ister olağan tarih yazıcılığı; dönemin egemen iktidarının tarihinden öteye gidemiyor. Buna her egemen devlet için resmi tarih adı veriliyor.

Bu tarih ki; Yenilgileri mağlubiyet (Hezimet değil) ancak galibiyetleri zafer olarak niteleyebiliyor. O dönemin egemen iktidarına uymayan her yaşanmış ihanet, her talep isyan ve her eleştiri düşmanlık olarak tariflenebiliyor.

Geriye gerçek tarihin (halkların tarihinin) izini süren ve sayıları sınırlı tarih yazıcıları kalıyor. Bunların da ya özgürce araştırma yapmaları engelleniyor ya devletlerin tekelindeki arşivlere erişimleri kısıtlanıyor ya kitapları yasaklanıyor ya da bu kitapların insanlara erişimi önünde akla ziyan engeller konuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle tarih ile ilgili bir araştırmada ilk dikkat edilmesi gereken şey; resmi tarihin yok saydığı, araştırılacak dönemin bağımsız tarihçiler gözü ile de irdelenmesidir.

Bir diğeri, özellikle araştırılacak dönemde araştırılacak bölgeye komşu egemenliklerin (DEVLET VB.) arşivlerinin bir bütün olarak karşılaştırmalı incelemesidir.

Son olarak ve belki de en önemlisi o coğrafyada halen yaşamaya devam eden halkın atasözlerini, özdeyişlerini, türkülerini, masallarını, destanlarını ve özellikle ağıtlarını derleyerek, elimizdeki tarihsel belgelerle bunları mantıksal çerçeve içerisinde karşılaştırmaktır.

Örneğin Osmanlı tarihini ders kitaplarından da okuyabilirsiniz, Şeyh Bedrettin’in “VARİDAT”ından, Pir Sultan’ın dizelerinden, Karacaoğlan’ın, Dadaloğlu’nun, Köroğlu’nun “”KOŞMA”, “VARSAĞI”, “GÜZELLEME” ve “KOÇAKLAMA” larından da okuyabilirsiniz. Hem de yüz seksen derece tezatla…

Antik Sümer tarihini araştırmak için eskiden Mezopotamya adı verilen bölgeyi çevreleyen tüm devletlerin ve bu devletlerin bugün devamı niteliğindeki devletlerin tüm arşivlerini içeren tarihsel belgeleri, kitapları karşılaştırmakla işe başlamak lazım.

Buna ek olarak Antik Sümer ile ilgili bağımsız (Resmi tarih dışında kalabilen) tarihçilerin derlemeleri, kitapları da okunmalıdır.

Yapacağımız araştırma bir merakın giderilmesi ile sınırlı değil aksine tarihe ışık tutma içerikli akademik bir araştırma olacaksa, bunlara ek olarak o bölgenin şimdiki sakinlerinin ziyaret edilmesi, kültürlerinin (şarkılardan ağıta kadar özellikle yazılı olmayan) yerinde görülmesi, incelenmesi ve kayda geçirilmesi gerekir.

Özellikle tarih konusunda doğru bilgiye ulaşmanın başka bir yolunu bilmiyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Şimdiden kolay gelsin…

Kaynaklar

  1. Fikret Başkaya, et al. (2008). Resmi Tarih Tartışmaları. Yayınevi: Özgür Üniversite. sf: 356.
  2. Samuel Henry Hooke. (2020). Ortadoğu Mitolojisi. Yayınevi: İmge Kitabevi Yayınları. sf: 272.
  3. Tarık Zafer. (2020). Ortadoğu Mitolojisi. Yayınevi: Mitoloji Tarihi Yayınları. sf: 261.
  4. Mete Tunçay, et al. (2021). Resmi Tarih Yalanları. Yayınevi: Profil Kitap. sf: 192.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close