Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Furkan Deniz Limon
Üye
2

Süpernovalar evrendeki en güçlü patlamalar mı?

Güneşin üretebiliceği enerjiden çok daha fazla enerji ortaya çıkıyormuş
576 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı

Hipernova patlaması, süpernova patlamasından çok daha güçlüdür. Süpernova patlaması, bir yıldızın son evrelerinde ya da beyaz cüce olarak bilinen bir yıldızın kontrolsüz nükleer füzyona girmesi sonucunda oluşan çok parlak ve çok güçlü bir patlamadır. Hipernova patlaması ise, çok büyük kütleli bir yıldızın çekirdeğinin çökmesi sonucu oluşan ve bir kara delik meydana getiren çok daha parlak ve çok daha enerjik bir süpernova türüdür. Hipernova patlaması yüzlerce kat daha fazla enerji ve gama ışını yayabilir. Hipernova patlamaları çok nadir görülür.

Hipernova patlaması yaşamış bir yıldız örneği olarak SN 1998bw verilebilir. Bu yıldız, 1998 yılında ESO 184-G82 galaksisinde gözlemlenen ve bir gama ışını patlamasıyla ilişkilendirilen çok parlak ve çok enerjik bir süpernova türüdür. Bu yıldızın kütlesi Güneş’in yaklaşık 40 katıydı ve patlama sırasında bir kara delik oluştu. Hipernova patlaması yaşamış başka bir yıldız örneği ise Eta Carinae’dir. Bu yıldız, 19. yüzyılda büyük bir parlaklık artışı yaşamış ve hipernova adayları arasında sayılmıştır. Bu yıldızın kütlesi Güneş’in yaklaşık 100 katıdır ve gelecekte hipernova olarak patlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. spaceplace.nasa. What Is A Supernova? | Nasa Space Place – Nasa Science For Kids. Alındığı Tarih: 20 Mayıs 2023. Alındığı Yer: spaceplace.nasa | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Çatık. Hipernova Nedir? Süpernova Ve Hipernova Arasındaki Farklar Nelerdir?. (30 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 20 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Alperen Mercan
Popüler bilim meraklısı

Hayır. Yüksek kütleli yıldızların ömürlerinin sonunda yaptığı süpernova (2. tür) patlamalarından daha güçlü olan hipernovalar, süpernovaların 10 ile 100 katı kadar güçlülerdir. Kütlesi 30 güneş kütlesinden daha büyük olan yıldızların, ömürleri sonunda yaptıkları patlamadır.[1]

ESO 184-G82 gök adasındaki SN 1998bw hipernovası.
ESO 184-G82 gök adasındaki SN 1998bw hipernovası.
ESO

Hipernovalarla ilgili daha ayrıntılı bilgi için şu makaleyi okuyabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Faruk Soydugan. (2022). Şiddetli Yıldız Patlamaları. Bilim ve Teknik, sf: 30-9. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close