Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Umut  Aras
Üye
0

Sizce gelecekte zaman yolculuğu yapılabilecek mi?

Merhabalar Herkese, Sorumu detaylı ve net açıklamınızı istiyorum. İyi akşamlar
1,122 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Sıla Batmaz
Öğrenciyim

Zaman yolculuğu gelecekte yapılamaz çünkü öncelikle ışık hızını geçmemiz yani uzay zamanı

bükmeliyiz bunun olasılığıda düşük eğer yapmış olsaydık da zaman kavramıni yitirmiş olurduk diyelimki bir şekilde ışık hızını geçtik ve geçmişe gittik oradaki herhangi bir dalı kırmamız geleceğimizi yani bugünümüzü mahvedebilir yani yapılması zor ve tehlikeli

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Öncelikle zamanda yolculuktan ne anlamamız gerekiyor bu önemli. Eğer geçmişi görmekten bahsediyorsak teknik olarak mümkün fakat bunu yapmak imkansız. Geçmişe gidip yaşamaktan bahsediyorsak bu tamamen imkansız. Şimdi geleceğe gitme konusunu bir şekilde açıklamaya çalışayım. Biz bir kütle çekimi içerisindeyiz ve uzay-zaman ilişkimiz bu kütle çekimine bağlı. Biz uzaya çıkıp farklı bir kütle çekimine maruz kaldığımızda uzay-zaman bize farklı bir şekilde işlemeye başlayacaktır. Bu farklılık dünya üzerinde yaşayanlar için farklı hareket eden bir zaman varken bizim zamanımız farklı hareket edecektir. Bu farklılık ise dünya ve uzayda yaşamını sürdürecek iki farklı insan için zamansal açıklıklar oluşturacak. Bu açıklıklarla dünyaya geri gelen bir insan Zamanda hareket ettiğini fark edecektir. Bunun bütün sebepleri kütle çekime dayanıyor. İstersen internette kütle çekim ile ilgili bir sürü tez, makale gibi araştırmaya ve öğretmeye dayalı belgeler var onlarla bu durumu çok daha iyi anlayabilirsin. Kısa özetle şuan ki bilgilerimiz ile şuanda veya gelecekte zamanda ileri veya geri gitmek imkansızdır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ugurcan Yagız
Merakli

En basit cevap, zamanda yolculuğun mümkün olamayacağıdır çünkü öyle olsaydı zaten yapıyor olurduk. Termodinamiğin ikinci yasası ya da görelilik yasası gibi fizik yasaları tarafından yasaklandığı iddia edilebilir. Ayrıca teknik zorluklar da var: bu mümkün olabilir ancak çok büyük miktarda enerji gerektirecektir.

Albert Einstein'ın zamanın, uzayın ve yerçekiminin doğasını açıklayan görelilik kuramı en derin zaman kuramımız olduğundan, zamanda yolculuğun görelilik tarafından yasaklandığını düşünmek isteriz. Ne yazık ki, Institute of Advanced Study'den meslektaşlarından biri olan Kurt Gödel, zamanda yolculuğun sadece mümkün olmadığı, aynı zamanda geçmiş ve geleceğin ayrılmaz bir şekilde iç içe geçtiği bir evren icat etti. Aslında zaman makineleri tasarlayabiliriz, ancak bu (prensipte) başarılı önerilerin çoğu, evrenimizde yokmuş gibi görünen negatif enerji veya negatif kütle gerektirir. Negatif kütleli bir tenis topunu düşürürseniz yukarı doğru düşecektir. Bu argüman oldukça tatmin edici değildir, çünkü pratikte neden sadece gerçekten anlamadığımız başka bir fikri - negatif enerji veya kütle fikrini - dahil ederek zamanda yolculuk yapamayacağımızı açıklar. Matematiksel fizikçi Frank Tipler, negatif kütle içermeyen, ancak evrende var olandan daha fazla enerji gerektiren bir zaman makinesi tasarladı.

Zaman yolculuğu aynı zamanda termodinamiğin entropi veya rastgeleliğin her zaman artması gerektiğini belirten ikinci yasasını da ihlal eder. Zaman sadece bir yönde hareket edebilir - başka bir deyişle, bir yumurtayı çözemezsiniz. Daha spesifik olarak, geçmişe yolculuk ederek, şu andan (yüksek entropili bir durum), daha düşük entropiye sahip olması gereken geçmişe gidiyoruz. Bu argüman İngiliz kozmolog Arthur Eddington'dan kaynaklanmıştır ve en iyi ihtimalle eksiktir. Belki geçmişe yolculuk yapmanızı engelliyor ama geleceğe yolculuk hakkında hiçbir şey söylemiyor. Uygulamada, benim için önümüzdeki Perşembe gününe seyahat etmek, geçen Perşembe gününe seyahat etmek kadar zor. Zamanın, bir kayanın etrafındaki bir nehir gibi evrendeki her noktadan aktığını hayal edebiliriz. Ancak fikri kesinleştirmek zordur. Bir akış, bir değişim oranıdır - bir nehrin akışı, belirli bir süre içinde belirli bir uzunluktan geçen su miktarıdır. Bu nedenle, eğer zaman bir akışsa, saniyede bir saniye hızındadır ki bu çok yararlı bir içgörü değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Teorik fizikçi Stephen Hawking, zamanda yolculuğu yasaklayan ve henüz bilinmeyen bir fiziksel ilke olan bir "kronoloji koruma varsayımı"nın var olması gerektiğini öne sürdü. Hawking'in kavramı, bir kara deliğin içinde neler olup bittiğini bilemeyeceğimiz, çünkü ondan bilgi alamayacağımız fikrinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu argüman gereksizdir: zamanda yolculuk yapamayız çünkü zamanda yolculuk yapamayız. Araştırmacılar, zaman ve uzayın başka bir şeyden "ortaya çıktığı" daha temel bir teoriyi araştırıyorlar. Buna kuantum yerçekimi denir, ancak ne yazık ki henüz kesinlik mevcut değil.

Peki zamanda yolculuk mümkün olacak mı? Teorik olarak evet, fakat gercek hayatta hayır; ama kesin olan tek cevap; henuz bilmiyoruz.

Kaynaklar

  1. Carleton Newsroom. Can We Time Travel? A Theoretical Physicist Provides Some Answers. (17 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2023. Alındığı Yer: Carleton Newsroom | Arşiv Bağlantısı
  2. Conversation. Https://Theconversation.com/Can-We-Time-Travel-A-Theoretical-Physicist-Provides-Some-Answers-182634. Alındığı Tarih: 18 Ocak 2023. Alındığı Yer: Conversation | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zeynep Bora
Zeynep Bora
27K UP
Öğrenci

Geçmişe gitmekten bahseselim. Geçmişe gitmek şu an imkansızdır çünkü ışık hızını geçmek imkansızdır fakat NASA nın gözlemleri sonucunda kara delikten kaçan nesneler olmuş yani ışık hızı belki de geçilebilecek hız fakat ışık hızını geçmek için yeterli teknolojimiz yok bu yüzden şu an için geçmişe gidemeyiz. Geleceğe gitmek de şu an mümkün değil çünkü ışık hızına ulaşmamız lazım ve şu an ışık hızının %99 una ulaşabiliyoruz. Işık hızına ulaşmak ise zamanın durmasıdır. Yani sen ışık hızında giden trende bir gün seyahat etsen, 1 gün sonra trende olmayan arkadaşın bugünü yaşarken sen yarını yaşıyor olacaksın. İstersen emin olmak için Hawking’in ZAMANIN KISA TARİHİ adlı kitabını okuyabilirsin ve yanlışım varsa özür dilerim💐

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ilgaz Boztepe
Bilimsever

Aslında boyutlar "boyut" kelimesinden dolayı içinde çok küçük bile olsa hareket edilebilecek olan bir kavramdır.Ya da benim görüşüm ile eğer bir alana müthiş bir denge halinde kütleçekim uygularsak girerken farklı çıkarken geleceğe gitmiş olursunuz.Başta anlattığım eğer olmazsa boyut kavramı sonsuza dek değişir.Geçmişe gitmek ise çoklu evrenler kuramı ve solucan delikleri vasıtasıyla gerçekleştirilebilicek bir şey.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close