Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Kesici
Üye
1

Sigara kullanıcılarında Beta karoten/A vitamini akciğer kanseri riskini yükseltir mi ?

Sigara içenlerde A vitamini takviyesi almak akciğer kanseri riskini arttırdığı söylenilmekte. İnternet üzerinde bir kaç çalışmaya rastladım fakat bunun doğrulu nedir ? Ayrıca sözü geçen, A vitamini takviyesi değil de Doğal besinlerden A vitamini alımı olsa aynı etkiyi mi yaratmakta ? Teşekkürler.
2,760 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bayram Çalışkan
Tıp Öğrencisi

Bu konuda yapılan çalışmalar mevcut. Sigara içen insanlarda yapılan birkaç çalışma var bir de farelerde yapılan bir çalışma var Önce fareden başlayayım.

2015 yılında fareler üzerinde yapılan bir çalışma var bu çalışmada 1 tanesi kontrol grubu olmak üzere 4 farklı deney grubu var ve kalan 3 gruba sigara dumanı veriliyor. Tabii ki her grup farklı dozda sigara dumanı alıyor. Birisi 1 paket , 2, paket ,3 paket gibi. Yapılan analizlerde ise farelerdeki akciğer dokusunda retinoik asit (bir Vitamin A türevi) konsantrasyonu azalıyor ayrıca RARα artışı ve RARβ düşüşü görülüyor. Bunlar retinoik asit reseptörü olarak geçiyor. RARα bir kompleks reseptördür ve retinoik asit bağlanınca gen ekspresyonunu aktive ediyor( histon asetiltransferaz) eksikliğinde ise gen ekspresyonu baskılaması yapıyor ( histon deasetilaz). Bunlara sebep olan şey çoğunlukla sigara dumanındaki benzaprendir. RARβ ise hücre büyümesini kontrol ediyor diyebiliriz yani tümör baskılayıcı bi reseptör. Tüm bu olaylar çoğunlukla günde 2 ve 3 paket sigara dumanına maruz kalan farelerde görülüyor. Ayrıca yine akciğer dokusunda 2 tane proliferasyon belirteci ( cJUN ve PCNA) ve birkaç hücre döngüsü proteinlerini ( G1/D1 ve E) artırıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu yukarıda yazdıklarımı özetleyecek olursam günde 2 ve 3 paket sigara dumanına maruz kalan farelerde akciğer dokusunda retinoik asit ( vitamin A türevi) konsantrasyonunun azaldığı ve bu azalışın kanser ile alakalı spesifik protein artışına ve bu artışın akciğer kanseriyle alakası olduğu ilişkilendirildi.

Daha sonra retinoik asit içeren diyet yaptıklarında sigara dumanına bağlı oluşan akciğer kanserini azaltabileceği gözlemlendi.

Tüm Reklamları Kapat

Beta-karoten çalışmalarına gelirsek bununla ilgili bir sürü çalışma mevcut bu çalışmalar 1990-2000 yılları arasındalar. 29.000 erkek sigara içen insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, 5 ila 8 yıl boyunca günde 20 mg beta-karoten alan grupta akciğer kanserinde % 18'lik bir artış bulundu. 18.000 kişiyle yapılan bir başka çalışmada, sigara ve/veya asbest maruziyeti öyküsü olan kişilerde akciğer kanserinde % 28 artış bulundu. Bu insanlar 4 yıl boyunca günde 25.000 ünite retinole (Vitamin A türevi) ek olarak 30 mg beta-karoten aldı. Bununla birlikte, bazıları sigara içen veya daha önce sigara içen 22.000 erkek hekim üzerinde yapılan bir çalışmada akciğer kanserinde herhangi bir artış bulunamadı.Bu insanlar 12 yıl boyunca her gün 50 mg beta-karoten almıştı.

Beta-karoten takviyesinin zararı tek başına ilişkili olmuyor ki çalışmalar da bunu gösteriyor. Vitamin E ve C ' de bu takviyenin zararını etkiliyor.

Meyve ve sebze alımı düşük olduğunda, BC takviyesinin ölüm üzerinde hiçbir etkisi yoktu , ancak alımları yüksek olduğunda, BC ölüm oranını önemli ölçüde artırdı. Meyve ve sebze alımıyla yapılan bu değişikliğin net bir açıklaması yoktur.

Ağır sigara içen insanlarda plazma beta caroten seviyesi düşüktür. Çünkü sigara beta karoten yıkımını artırır. BC yıkımı sonucu açığa çıkan oxidan ürünler çok zararlıdır ki BC azlığı da yukarıda anlattığım gibi sıkıntılara yol açar. Plazmadaki BC azlığı yüzünden insanlara BC takviyesi veriliyor ki bu fazlalık sigara yüzünden artan yıkım yüzünden zarar yol açıyor bu yüzden riskler artıyor. Ama eğer BC 'nin yanında yıkımını azaltan veya yıkımını sonucu ortaya çıkan oxidan maddelerin zararını engelleyen antioxidan maddelerin alınımı sigaranın bu zararını azaltabiliyor.

793 görüntülenme

Kaynaklar

  1. H. Hamila. The Effect Of Β-Carotene On The Mortality Of Male Smokers Is Modified By Smoking And By Vitamins C And E: Evidence Against A Uniform Effect Of Nutrient. (18 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2020. Alındığı Yer: NCBI | Arşiv Bağlantısı
  2. Alıntı. Beta Carotene (Oral Route) Print. (18 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2020. Alındığı Yer: Mayoclinic | Arşiv Bağlantısı
  3. Y.Xue, et al. Vitamin A Depletion Induced By Cigarette Smoke Is Associated With An Increase In Lung Cancer-Related Markers In Rats. (18 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2020. Alındığı Yer: NCBI | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close