Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Sadece zeki kişilere ilgi duyma eğilimi gösteren kişilerde kişiyi buna iten sebep nedir?

Sadece bilim adamları değil kişinin bulunduğu çevrelerde zekasıyla ön plana çıkan herhangi kişi veya kişilere cinsel ilgi duyan kimseler
1,311 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
69K UP
Öğrenci

Karşı cins veyahut bir cins ile arkadaşlık ya da ilişki kurmada görünüşten ziyade zeka yapısına hayranlık duyan kişilere sapyoseksüel denilir. Kelimenin kökeni ise akıllı veya zeki sözcüğünün Latincesi olan "sapien" ile "sexualis" kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor.

Sapyoseksüel zekanın en çekici özellik olduğunu düşünür ve ona potansiyel bir partnerin görünüşünden ve hatta kişiliğinden bile daha fazla değer verir. Bazı terapistler sapyoseksüelliği her şeyden önce zeki partnerlere yönelik tensel ve cinsel çekicilikle karakterize edilen bir cinsel yönelim olarak görüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan araştırmalara göre sapyoseksüeller tensel ilişki yaşayacakları birini bulmaya çalışmaktan çok kariyerlerine veya akademik hedeflerine odaklanan bir profile sahip olabilen kişilerdir. Sapyoseksüel bir birey fikir alışverişi yapmadan bir insanla bağ kurmaz ve kendini yeni tanıştığı bir insanın yanında rahat hissedemez. Eğer bir sapyoseksüel birey , karşı birey yahut karşı cins ile kitaplar, siyasi görüş, bilim , evrene dair bilgiler yani kayda değer alanlar hakkında konuşuyor ise zeka onları fiziksel olarak harekete geçirir.

Günümüz ilişkilerine bakılınca pek sapyoseksüel olarak adlandırılamaz genellikle zekadan önce görünüşü esas alıp duygusal bağ besleyen bireylere demiseksüellik deniliyor. Sapyoseksüel bir birey tensel bir çekicilikten ziyade kendisiyle eşit derecede entektüel seviyeye sahip birini arzularken, demiseksüel birey duygularını paylaşacak birini arzular.

Tüm Reklamları Kapat

Sapyoseksüelliğin başlıca nedeni yüksek zekadır. İkinci olarak fikirlerini paylaşacak aynı fikir yapısına sahip insanla özdeşleşip karşılaşmak ve uzun sohbetler edip bilgiye duygulardan daha fazla önem vermesidir.

Aptallığa asla tahammülleri yoktur yalnızca zeki kişilerin yanında bulunduklarında konuşur onun yanı sıra kısa cevaplar vermek ile yetinirler. Sapyoseksüeller için her şey beyinde başlar ve beyinde biter.

Geçmişte ve tarihe, bilime, matematiğe damgasını vurmuş ve sapyoseksüel olan kişilerde bulunur . Bu kişilerden örneğin ; Neil deGrasse Tyson( Amerikalı astrofizikçi) , Terence Tao (Matematikçi) , Stephen William Hawking(İngiliz fizikçi, kozmolog, astronom, teorisyen ve yazar) , Magnus Carlsen (Satranç oyuncusu), Conan O'Brien (Komedyen) gibi kişiler sapyoseksüeldirler.[2]

[1]

[3]

Kaynaklar

  1. Begüm Sena Ayfer. Akıl Ve Dürtü Arasında: Sapyoseksüellik Nedir?. (18 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2023. Alındığı Yer: AraRenk Fanzin | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilinmiyor?. Sapyoseksüel Nedir. (17 Mart 2022). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2023. Alındığı Yer: Uplifers | Arşiv Bağlantısı
  3. Gignac, G. E., Darbyshire, J., & Ooi, M.. Some People Are Attracted Sexually To Intelligence: A Psychometric Evaluation Of Sapiosexuality.. Alındığı Tarih: 19 Nisan 2023. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cyber Psycho
Cyber Psycho
1,700 UP
Hobi

Bence bu bir zevk meselesi. Bazı insanlar için kendini diğer insanlardan üstün olduğunu hissetmek onlara cazip gelir bu yüzden seçtiği partnerini kendinden daha "düşük kalifiyeli" seçer. Yani bu başkalarına açı çektirmekten keyif alan Sadizm'e de kayabilir veya sadece üstünlük taslamak, domine etmek de olabilir.

Ama bu demek olmuyor ki kendinden akıllı bir partner seçmek seni mazoşist yani acı çekmeyi veya domine edilmeyi seven bir kişilik olduğunu. Belki de kendinden akıllı arkadaşlar seçmek mantığı gibi sürekli bir şeyler öğrenmek veya ilişkide sürekli "ilişkinin direği" yani her işi senin yapman veya sana sorulmasını istememek olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir de zekanın "eşit" olduğu bir partner seçme senaryosunda ise hem kendinin bazı konularda ezilme gibi bir durum istememe hem de karşı tarafı çok ezmemek için ideal olabilir.

Tabii ki bu yazdıklarım çok teorik ve saçma olabilir. Ama bilinçaltındaki yatan düşüncenin bu olduğunu düşünüyorum. Tartışmalar ve ilişkiler karmaşık bir yapıya sahip o yüzden yaz yaz bitmez. Aslında bundan çıkarılacak şey kişinin neyi arzuladığında bitiyor. Zeki kişinin neden arzulandığı konusunda tek bir cevap yok, kişiye bağlı bir değişken. Tabii ki çok sebebi de var; zeki insan kendi kişisel bakımına önem verir, kendini geliştirmeye meyillidir, daha düşüncelidir vb.

Bunlar benim araştırma yapmadan saf düşüncelerim. Biraz göz attım bazı makalelere anladığım kadarıyla buna Sapyoseksüel(Sapiosexual) eğilim deniyor. Bence bu siteler benim yazdıklarımdan daha mantıklı ve detaylı yazmışlar. Yeteri İngilizcen varsa veya Google çeviri yeterli çeviriyorsa bu sitedeki makaleye göz atabilirsin.[1]

Kaynaklar

  1. Candis McDow. Are You Attracted To Intelligence? You Might Be Sapiosexual. Alındığı Tarih: 19 Nisan 2023. Alındığı Yer: Verywell Mind | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close