Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

"ASMR" videoları neden hoşumuza gidiyor ve bu "ASMR" etkisi nasıl gerçekleşiyor?

Hepimiz en azından bir kere ASMR videosuna denk gelmişizdir ve bu video ya çıkardığı seslerle ya sunduğu görüntüyle bizi bir dakikalığına ekrana kilitlemiştir. Bunun nedeni tam olarak nedir, ASMR bizi nasıl deşarj edebiliyor?
6,032 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

nedir bu ASMR?

ASMR videoları, YouTube’da beynimizi rahatlatacak müziklerden, sakin bir uyku geçirmemizi sağlayan müziklere, sıradan işlerin yapıldığı videolara kadar birçok video türünü kapsıyor. ASMR’nin Türkçe karşılığı ise otonom duyusal meridyen tepkisi. Yani bir çeşit beyinsel orgazm olarak nitelendiriliyor. ASMR, bazı kişilerin fısıldama, hassas el hareketleri ve hafif dokunma gibi belirli “tetikleyicilerini” duyduklarında, gördüklerinde ve hissettiklerinde deneyimledikleri karmaşık bir duygusal durumdur. Bu his, başımızın tepe noktasından başlayarak, boynumuza ve uzuvlara yayılabilen bir karıncalanma hissi olarak tanımlanır. Karıncalanma hissi dalgalar halinde gelir, mutluluk ve gevşeme duygularının eşlik ettiği “hipnoz benzeri” sürükleyici bir durum oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

ASMR’ye olan ilgi, terimin üretilmesinden bu yana son 10 yılda arttı; 2009’da YouTube’da kısa bir fısıltı videosu ile viral oldu. Bu videoları çekenlere ASMRtistler denilmekte ve ASMRtistler, sözde, videolarında milyonlarca görüntü toplayarak bu hipnoz benzeri coşkulu gevşeme durumunu ortaya çıkarıyor ancak araştırmalar, bununla tam olarak eşleşmedi. Bunun üzerine Essex Üniversitesinden bir araştırma ekibi, ASMR araştırmasının geleceği şekillenirken insanları, fikirleri ve kaynakları birbirine bağlayan bir araştırma ağını kurdu.

ASMR herkesin deneyimlediği bir şey değil ancak bunu yaşayanların bildirdiklerinde tutarlılık olduğu artık biliniyor. Birincisi, araştırmacılar, ASMR’nin tipik olarak çocuklukta ortaya çıktığı konusunda hemfikir (Yaygın ilk örneklerden biri, okuldaki bit taramasında karıncalanma hissetmektir). İnsanlar, ASMR’nin bir “şey” olduğunu öğrendiklerinde, genellikle ya herkesin aynı deneyimi yaşadığını ya da kendilerine özgü bir durum olduğunu düşündüklerini bildirdi. İkincisi, insanların kendi zevkleri olmasına rağmen, ASMR tetikleyicilerinde dikkate değer tutarlılıklar bulunması. Yaygın tetikleyiciler arasında yumuşak dokunuş, fısıltı, yumuşak konuşma, yakın kişisel ilgi, hassas el hareketleri ve net sesler vardır. ASMR’yi tetikleyen durumlar genellikle bu tetikleyicilerin bir kombinasyonunu içeriyor. Örneğin, saçını kestirmek veya birinin çamaşır katlama gibi sıradan bir görevi tamamlamasını izlemek gibi. O halde, en popüler ASMR videolarının da bu tetikleyicileri simüle etmesi şaşırtıcı değil.

Tüm Reklamları Kapat

ASMR’de beyin karıncalanması

ASMR ile ilgili üç beyin görüntüleme çalışması yapılmıştır. Bildirilen karıncalanmalar gerçek zamanlı olarak gerçekleştiğinde aktif hale gelen bölgelere bakıldı. Çalışmada araştırmacılar, ASMR’yi deneyimleyen 10 katılımcıyı inceledi.

Çalışma, ASMR karıncalanma dönemlerinin duygu, empati ve affiliatif (yakınlık) davranışlarla ilgili beyin bölgelerinde artan aktivasyon ile ilişkili olduğunu gösterdi. Bu bulgular başlangıç ​​niteliğinde ve küçük bir örneklem boyutuna dayanmakta ancak yazarlar ASMR’yi bakım ve tımar davranışlarına benzetiyor. Bu da ASMR’nin sosyo-duygusal bağla ilgili nörolojik yolları etkinleştirdiğini düşündürüyor.

Diğer iki beyin görüntüleme çalışması, ASMR’si olan ve olmayan insanlarla dinlenme halindeki beyin aktivitesindeki (insanlar sadece bir tarayıcıda yatarken) farklılıkları inceleyerek farklı bir yaklaşım benimsedi. ASMR’li kişilerin daha az farklı ve daha fazla harmanlanmış sinir ağlarına sahip olduğunu buldular. Bu da ASMR’nin duyularımızdan aldığımız duygusal tepkileri bastırma yeteneğinin azalması nedeniyle olabileceğini öne sürüyor; kötü bir şey gibi gelebilir ama böyle olmak zorunda değil. Duygusal deneyimlere yol açmak için hepimiz dış dünyadan gelen bilgileri (görüntüler, sesler, kokular) bütünleştiririz ancak bunu yapma şeklimiz farklılık gösterebilir. İç ve dış dünyalarımız arasındaki bağlantıları daha az engelleyebilmek, en sevdiğimiz müzikten tüylerimizin diken diken olması veya sanata tepki olarak karmaşık duygular yaşamak gibi daha yoğun pozitif duygusal deneyimler anlamına gelebilir. Aslında, ASMR’yi deneyimleyen kişilerin, müziğin neden olduğu titreme ve sinestezi (duyum ikiliği) gibi diğer karmaşık çoklu duyusal deneyimleri deneyimleme olasılığının daha yüksek olduğunu biliyoruz. Maalesef, ASMR’li kişilerin misfonya (sesten nefret etme) yaşaması daha olasıdır ki bu hiç hoş değildir.

Daha empatik ve hayal gücünde yetenekliler

Araştırmacılar, sinirsel farklılıkların yanı sıra, ASMR’li kişilerin, ASMR’yi deneyimlemeyenlerden farklı olduğu noktaları anlamaya çalıştı. Genel olarak araştırmalar, ASMR’yi deneyimleyen kişilerin daha kapsamlı veya merak uyandırıcı deneyimlere sahip olma eğiliminin daha yüksek olduğunu buldu. ASMR’ye sahip kişiler, hayal gücünü, entelektüel merakı, sanat ve güzelliği takdir etmeyi yansıtan “deneyime açıklık” kişilik özelliğinde daha yüksek puan aldılar. Ayrıca ASMR’li kişiler, çevresine karşı daha empatik ve kendini hayal gücüne, kurguya kaptırma yeteneğinde daha başarılı çıktı.

ASMR videolarındaki yorumlara hızlı bir bakış, sizi ASMR’nin insanlara gerçekten yardımcı olduğuna inandırmak için yeterli olabilir; ruh halini iyileştirmek, uykusuzluğu gidermek ve hatta yalnızlığa karşı koymak gibi. Şimdi bu anekdot iddialarını destekleyecek ön bilimsel kanıtlar ortaya çıkmış oldu. ASMR’li kişilerin, ASMR videolarını izlerken kalp atış hızlarında önemli düşüşler yakalandı. Bu stres azalmaları, farkındalık ve müzik terapisi sırasında yaşananlara benzerdi ancak ASMR’nin etkili bir tedavi şekli olarak kullanılıp kullanılmayacağı hala bilinmiyor.

[1]

Umarım yardımcı olabilmişimdir iyi günler.

467 görüntülenme

Kaynaklar

  1. H. Bardakcı, et al. Asmr Videoları Nasıl Etki Ediyor?. (22 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2022. Alındığı Yer: Bilimma Bilim Haberleri | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close