Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
303K UP
Üye
2

Posta güvercinlerini nasıl eğitiryorlar?

2,638 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

Posta Güvercini Nasıl Eğitilir?

Posta güvercini nasıl eğitilir sorusuna yanıt alabilmek adına ihtiyaç duyulabilecek bir çok bilgiye sizin için derlediğimiz bu içerikten ulaşabilirsiniz. Öncelikle şu önemli bilgiye vermek isteriz: İyi eğitilmiş bir posta güvercini günümüzde oldukça yüksek fiyatlarla satılmaktadır. Ayrıca bir önemli bilgi daha; yapılan çeşitli yarışmalarda posta güvercinlerinin 5 bin km kadar uçabildikleri tespit edilmiştir.

Güvercin kuşlarının birçok cinsi bulunmakta ve her birinin özellikleri kendi aralarında çeşitli farklılık göstermektedir. Posta güvercinlerinin en büyük özellikleri uzun mesafeli uçuşlar yapabilmeleri ve evcilleştirilebilir olmalarıdır. Posta güvercinleri kaslı bir yapıya sahiptir ve tek seferde yüzlerce km mesafeyi rahat bir şekilde uçabilecek yapıdadırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Posta güvercinleri nasıl eğitilir sorusuna önemli ve temel bilgileride dahil ederek, beslenmeden uçmaya kadar tüm konuları ele alıp yanıtlamaya çalışalım. Posta güvercinlerinin yuvalarına ve eşlerine olan bağlılığı bilindiği için insanoğlu tarafından yüzyıllar boyunca iletişim aracı olarak kullanılmıştır. Posta güvercini ilk olarak başlarda eşli olarak kümeste tutulur. Daha sonrasında yeni yuvasında tek olarak tutulur ve belli bir süre sonra serbest bırakıldığında eşinin olduğu yuvaya döndüğü görülür. Bu güzel özelliğinden dolayı mesajların iletilmek istenilen yere istasyonlar kurularak bu istasyonlar arasında uçmaları için eğitimler verilmektedir.

Haberci güvercin denildiğinde kulağa hoş geliyor değil mi? Peki haberci güvercinler nasıl eğitilir? Gelin bu soruya beraber yanıtlar arayalım. Haberci güvercinlerin haber iletilmek istenilen noktaya uçmalarını sağlamak için gideceği yerde eşi ya da beslenmesini sağlayacak yemleri bulabileceğini bilmesi gerekiyor. İki nokta arasında mesajlaşma sağlayabilmesi için ilk başlarda eşi ile birlikte tutulur ve daha sonra diğer noktaya tek olarak konulur. Haber gönderilmek istenildiğinde, haber notu yazılı kağıt özel bir şekilde güvencin üzerine bağlanır ve uçurulur. Haberci güvercin binlerce km mesafeden diğer yuvaya gelecek ve üzerinde taşıdığı haber notunu getirecektir. Tabi daha bitmedi; haberci güvercinler nasıl eğitilir? Sorusunu önemli bir konu olarak ele aldık ve sizin için yazının devamında başlıklar halinde bilgiler vermeye çalıştık.

İki farklı konum arasında uçuş yapabilmeleri için postacı güvercin nasıl eğitilir merak ediyorsanız gerekli olan ve size yardımcı olacak tüm bilgileri bu paylaşımımızda bulacaksınız. Posta güvercinleri iki konum arası uçuş yapmaları ve mesaj taşımaları için eğitilir. İlk önce ana üs olarak kullanılacak yuvada tutulur ve orayı benimsemesi sağlanır. Daha sonra ikinci noktaya götürülür ve orada da beslenir. İkinci noktadan serbest bırakıldığında ana üs olarak belirlenen ilk yuvaya dönecektir.

Bu iki noktayı kendisine yuva olarak kabul eder. Bu eğitimler iki nokta arasında sorunsuz göç edene kadar tekrarlanır. Mesaj iletimlerinde bulunduğu yerde aç bırakılır ve mesaj eklenerek serbest bırakılır. Diğer yuvada yem bulacağını bilir ve oraya göç eder.

Tüm Reklamları Kapat

Posta Güvercini Yuva Eğitimi

Posta güvercinleri bina çatı katını ya da tutuldukları yuvaları kendilerine üs olarak kabul eder. Tutuldukları yuvalarda rahat etmelerini sağlayacak alan oluşturulduğunda ve beslenmelerine dikkat edildiğinde çok çabuk alışacaklardır. Verilen eğitimlerde ilk önce yuvadan çıkma ve geri dönüş eğitimleri verilir. Yuvayı benimsemesi ve kendisine alan edinmesi için yaklaşık 4 hafta kadar kapalı tutulur. Yuvayı benimsedikten sonra sahibi sevgi gösterisinde bulunarak kendisine bağlı olmasını sağlar. Daha sonra kısa mesafe ve giderek artırılan uçuşlar yaptırılır.

Alıştırma Eğitimleri

Posta güvercinleri yavru konumundan çıktıktan sonra alıştırma eğitimleri ile uzak mesafe uçuşlar yapmaları sağlanır. Günlük ve haftalık pratiklerle güvercinlerin yuvaya dönüş yapmaları ve yuva yerini iyice konumlandırmaları sağlanır. Eskiden posta güvercinleri nasıl eğitilir şeklinde araştırmalar yapanlar benzer yöntemlerin kullanıldığını görür. İlk başlarda alıştırma eğitimleri yapılırken, günlük 10 -15 dakikalık uçuşlar yapmaları sağlanır. Daha çok akşam saatlerinde uçuş eğitimleri verilir ve akşam karanlığı olmadan yuvalarına hemen dönüş yapmaları sağlanır. Bu hem yuvalarının yerini öğrenmelerini hem de uçuş sonrası dönüş yapacaklarını öğretir.

Değişik Mesafelerde Uçuş Yaptırmak

Posta güvercinlerine uçuş eğitimi vermek için günlük pratiklerde, kümesten çıkartılır ve bir kafes içerisinde birkaç km uzağa götürülür. Kafesten bırakıldığında eve dönecektir. Eve döndüğünde kendisine su ve kaliteli yemler verilerek ödüllendirilmelidir. Bu her uçuşta eve dönmesini teşvik edecektir. Uçuş mesafesi artırma işlemleri haftalık olarak yapılır. Her hafta ortalama 8 km artırılarak yüzlerce km mesafeye kadar ulaşılabilir. İlk başlarda birkaç uçuşta eve dönen posta güvercinleri ne kadar uzak mesafeden bırakılırsa bırakılsın eve dönecektir.

Mesajların Taşınması

Posta güvercinlerinin mesaj taşımaları için özel olarak sırt çantaları tasarlanır. Sırt çantaları omuz askısı şeklinde tasarlanır ve güvercinlerin uçmalarına engel olmayacak şekilde kullanılır. İki nokta arasında sorunsuz uçuş yapma eğitimleri verildikten sonra iletilmek istenilen mesajlar eklenerek uçurulur. Binlerce yıl öncesinde askeri mesajların iletilmesi amacıyla posta güvercinleri iletişim aracı olarak kullanılmıştır. Günümüzde posta güvercini yarış güvercini olarak kullanılıyor. Uzak mesafeden bırakıldıklarında ana üs olan yuvaya uçacak ve üzerinde taşıdığı mesajı ulaştıracaktır.

Uzun Mesafeli Uçuşlar

Posta güvercinleri uzun mesafeli uçuşlar yapabilme özelliklerine sahiptir. Uzun mesafeli uçuşları yapabilmeleri için diğer güvercin türlerine göre daha kaslı yapıya sahiptir. İki nokta arasında uçuş yapabilmeleri için gerekli eğitimler verildiğinde saatte 60 – 80 km hızla binlerce km mesafeden uçuş yapabiliyorlar. Güvercin sahiplerinin doğru bilgilere ulaşabilmesi için kuşun özellikleri ve verilecek eğitimler hakkında bilgi verilir. Uzun mesafeli uçuşlarda bulunduğu yerde belirli süre yem verilmemesi ile birlikte yem için diğer noktaya uçması öğretilir.

Tüm Reklamları Kapat

Posta Güvercinlerinin Askeri Amaçlı Kullanılması

Posta güvercinleri askeri alanlarda bilgi taşıyıcı olarak eski yıllardan beri kullanılıyor. Günümüzde telsiz ve diğer iletişim seçenekleri kullanılıyor olsa bile bazı durumlarda yine posta güvercinleri tercih edilebiliyor. Posta güvercinlerinin en çok kullanıldığı askeri operasyonlar 1. Dünya ve 2. Dünya savaşlarıdır. Birçok devlet çeşitli zamanlarda iletişim aracı olarak kullanmış ve güvercinler ona göre eğitilmiştir. Günümüzde de Orta Doğu bölgelerinde kullanıldığı bilinmektedir.

Posta Güvercinleri Eğitimleri Ne Zaman Başlar?

Tüm Reklamları Kapat

Posta güvercini nasıl eğitilir? Eğitimleri ne zaman başlar? Gibi soruların yanıtları, posta güvercinlerinin bakımını üstlenen kişiler tarafından merak konusudur. Posta güvercinleri günümüzde yarış güvercini olarak eğitilmektedir. Posta güvercinleri yumurtadan çıktıktan sonra beslenme eğitimi, yuva edinme eğitimi ile ilk eğitimlere başlar. Uçma eğitimleri ise 6 – 12 haftalık olduklarında başlar. Bu fiziksel yapıları ve hava şartlarına göre farklı sürelerde yapılmaktadır. Posta güvercinlerinin ana yuvası olacak çatı katında genç güvercinler birkaç gün kapalı tutulur. Bu yeni yuvaya alışmalarını sağlar.

Uçma antrenmanları için her gün aynı saatte dışarı çıkartılır ve belirli bir süre uçtuktan sonra beslenmek için tekrar yuvaya dönmeleri sağlanır. Bu antrenmanlarda uçuş mesafeleri kontrollü bir şekilde artırılır. Genç posta güvercinleri ilk uçuş eğitimlerinde beslenmek için yuvaya dönmeleri konusunda şartlandırılır. Bunu iyice öğrendikten sonra yetişkin posta güvercinleri ile birlikte daha uzak mesafelerden birlikte uçmaları ve yuvaya dönmeleri sağlanır. Her denemede mesafe sürekli arttırılır ve çoğu zaman genç kuşların yalnız uçmaları sağlanır.

Posta Güvercini Özellikleri

Posta güvercinlerini eğitmek isteyenlere profesyonel destekler verebilmek için çeşitli araştırmalar yapılıyor ve en etkili yöntemler gösteriliyor. Güvercinler canlı bir hayvan oldukları için eğitilirken sahibi ile arasında bağ oluşturulmaya çalışılmalıdır. Posta güvercinlerinin özellikleri bilindiğinde verilecek eğitimler için daha iyi planlar yapılır. İstenilen uçuşların yapılabilmesi ve uzak mesafelere ulaşabilmeleri için eğitimleri kadar beslenmelerine de dikkat edilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Besin değeri yüksek yemler çok verildiğinde posta güvercini için yağlanmaya neden olabilecek ve bu sağlıklarını olumsuz etkilemeye başlayacaktır. Vücut yağlanmasının oluşmaması için günde iki öğün belirli oranda yem verilmelidir. Ayrıca günlük antrenmanlar düzenli olarak yapılmalıdır. Hem eğitimlerde hem de mesaj iletimleri yapılacağı zaman hava şartlarına dikkat edilmelidir. Kar, sis ve yağmurlu havalarda uzak mesafe uçuşlarında güvercinlerde yönelim bozukluğu meydana gelebilecektir. Bunun için çok sıcak olmayan ve açık hava şartlarında eğitimler verilmeli, düzenli olarak uçuşlar yaptırılmalıdır.

Posta Güvercini Eğitimi

Posta güvercini eğitimi verebilmek adına nelere dikkat edilmelidir? Neler yapılması gerekir? Gibi soruları şimdi bu içeriğimizde ayrıntılı bir şekilde yanıtlayalım. Burada ihtiyaç duyabileceğiniz çok önemli bilgilere erişebilecek ve daha profesyonel olarak güvercin eğitimleri vermeye başlayabileceksiniz. Posta güvercinleri ile sahipleri aralarındaki duygusal bağ güçlendirilmiş olduğunda eğitimlerin sonuçları çok daha kolay alınabilecektir. Posta güvercinleri sahip oldukları özellikler ile diğer güvercin türlerinden farklıdır. Güvercin yarışı sporuna ilgi duyanlar kendi posta güvercinlerini yetiştirebilir ve eğitebilirler.

Yavru posta güvercini eğitimi yetişkin güvercin eğitimine göre daha farklı olmaktadır. Yavru posta güvercinini eğitmek için öncelikle yumurtadan çıktıktan sonra belirli bir süre anneleri tarafından beslenmeye alınmalıdır. Daha sonrasında yavruların yemleri hazırlanır ve sulandırılarak yem kapları ile önlerine konulur. Altı haftalık olduktan ve iyice tüylendikten sonra annelerinden ayrılır ve kendi başlarına beslenme alışkanlıkları edinmeleri sağlanır. Kafeste belirli süre kapalı tutulup burasının yuvaları olduğunu anlamalarına katkıda bulunulur. Uçmaları için dışarı çıkartıldıklarında kısa süre sonra yuvaya dönmeleri sağlanır. Bu eğitim sayseinde beslenme ve yuva edinmelerini öğrenmeleri sağlanır.

Posta Güvercinlerinin Dönmelerini Sağlamak

Uçuş eğitimleri verilirken, uçuş sonrasında çatı katına ya da kafese dönmeleri teşvik edilmelidir. Bunun için yuvanın temiz ve rahat olması, kaliteli, lezzetli yemlerin verilmesi gibi işlemler yapılır. Dışarıda olan posta güvercinleri acıktıklarında istedikleri yemi yuvalarında bulabileceklerini bilir ve dönüş yaparlar. İlk uzun mesafeli uçuşlarda bazı posta güvercinlerinin kaybolduğu biliniyor. Kaybolma olmaması için yuvaya iyice alışabilmesi ve öğrenebilmesi için açık havalarda kısa mesafeli eğitimler yapılmalıdır. Mesafe artırımı haftalık olarak yapılmalıdır.

Mesafe Artırma

Posta güvercinlerine uçuş eğitimleri verilmeye başlamadan önce yavru güvercinlerin en az 6 – 8 haftalık olmasına dikkat edilmelidir. İlk hafta uçuşlar, kümesten birkaç km uzaktan serbest bırakarak yapılır. Kümesten uzak yere götürülürken mutlaka kafes kullanılmalıdır. Yuvanın yerini iyice öğrendikten sonra her hafta ortalama 8 km mesafe artırımı yapılarak uzaklardan uçurulmaya çalışılır. Yuvaya dönüşte sorun yaşanmadığında bırakma noktası giderek arttırılır. Posta güvercinleri tek seferde yüzlerce km yol gidebilirler.

Posta Güvercinleri Yollarını Nasıl Bulur?

Posta güvercinleri yön bulma konusunda oldukça yeteneklidir ve havadaki moleküllerle yönlerini çok kolay bulabiliyorlar. Posta güvercinleri gagalarının üst bölümündeki deride bulunan sinir hücreleri sayesinde yön bulmalarını kolaylaştırıyorlar. Bu özelliklerinden dolayı evcilleştirilerek eğitimler verilmekte ve yüzlerce km uzaktan bırakılarak farklı noktaya mesaj ulaştırmaları sağlanıyor. Güvercinlere istenilen eğitim verilmesi için sahibinin sevgi gösterisinde bulunması önemlidir. Posta güvercinlerine temas etmek, tüylerini okşamak aradaki bağı güçlendiriyor. Sevgi gösterisi ile karşılaşan posta güvercinleri verilen eğitimleri daha kolay öğrenebiliyor. Posta güvercinlerine verilecek eğitimlerin tüm aşamaları ve yöntemleri bu kitapta doğru ve eksiksiz olarak veriliyor.[1]

Posta Güvercini ile ilgili bilgiler bunlar umarım yardımcı olabilmişimdir iyi günler.

146 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Admin. Posta Güvercini. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Postagüvercininasilegitilir | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close