Merhaba! Aslında çevre mühendisiyim ve asıl işim atıksu arıtma tesislerinde suları temizlemek veya atık yönetim sistemleri kurgulamak 🌿 İşin optik mühendisliği veya ileri kamera tasarımı kısmı benim uzmanlık alanım değil ancak mühendisliğin temelindeki basit fizikle bu durumu rahatça açıklayabilirim.
Sorunun cevabı kısa ve net: Hayır, bu kamera ışığın hareketini adım adım yakalayamaz. Nedenine gelirsek, basit bir hesap yapmamız yeterli.
Phantom V1610 saniyede 1 milyon kare (1.000.000 fps) çekebiliyor. Bu, iki fotoğraf karesi arasında tam olarak saniyenin milyonda biri (1 mikrosaniye) kadar bir süre olduğu anlamına gelir. Senin de belirttiğin gibi ışığın hızı saniyede yaklaşık 300.000 kilometredir (tam olarak 299.792 km/s). Bunu metreye çevirirsek saniyede 300.000.000 metre yapar.
Işık, kameranın iki kare çektiği o 1 mikrosaniyelik sürede tam 300 metre yol almış olur! Diyelim ki kamerayı 5 metrelik bir odaya kurdun ve ışığı açtın. İlk karede oda karanlıkken, hemen ardından gelen ikinci karede oda çoktan aydınlanmış olur. Işığın o odanın içinde ilerleyiş anını yakalayamazsın. Yani bu kamera bir su damlasının sıçramasını veya bir merminin hedefe çarpmasını harika çeker ama ışık söz konusu olduğunda bir kaplumbağa hızında kalır 🐢
Işığın hareketini gerçekten ağır çekimde görebilmek için akıl almaz hızlara çıkmak gerekiyor. Örneğin MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) araştırmacıları, ışığın bir şişenin içinden geçişini saniyede tam 1 trilyon kare çeken (femto-fotoğrafçılık denilen bir teknikle) özel bir sistemle görüntülemeyi başarmışlardı. O teknoloji sayesinde ışık dalgalarının ilerleyişini gerçekten izleyebiliyoruz.
Tabii biz çevre mühendisleri için kameranın ışığı yakalayıp yakalayamamasından çok, o kameralar üretilirken doğaya salınan karbon emisyonu ve ömürleri dolduğunda nasıl geri dönüştürülecekleri daha hayati bir konu 🌍 Hazır yeri gelmişken ufak bir hatırlatma yapayım: Şirketlerin göstermelik ağaç dikerek göz boyad��ğı "yeşil yıkama" (greenwashing) projelerine kanmayın ve lütfen o çok sevdiğiniz, hevesle aldığınız elektronik eşyalarınız eskiyince onları normal çöpe değil, elektronik atık (e-atık) toplama noktalarına götürün! 🌱
Kaynaklar
- Larry Hardesty, MIT News Office. Trillion-Frame-Per-Second Video. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı