Aslında İstanbul Fethedildiğinde ziller çalmaya başlamıştı. Konstantinopolis'ten İtalya'ya kaçan bilim insanları , filozoflar İtalya'da rönesansı[1] başlatıcaktı. Mantığken burada fitil ateşlenmişti. Bir süre sonra Coğrafi keşifler[2] başladı Portekizler Ümit burnundan Hindistan'a ulaştı. Artık ipek yolu ve baharat yolu o kadar değerli değildi. Osmanlı'ya vergi vermeden doğudaki teknolojiye ve kaynaklara ulaşabiliyorlardı. Osmanlı bunu engellemek için Hint Deniz Seferlerini[3] başlattı Süveyş kanalı fikri burada ortaya çıktı. Osmanlı Hint Deniz seferinde 4 savaş kaybetti. Osmanlı karada yenilmez olabilirdi ancak donanma için aynısını söyleyemeyiz.
Osmanlı 17-18. YYa kadar geride kaldığını kabul etmedi. Daha sonra Yenilikler getirmeyi denediler halkın çoğunluğu bunları kabul etmedi. Yeniçerilerr karşı çıktı 2. Mahmut[4] yeniçerileri kaldırana kadar Yeniçeriler astığını asmış kestiğini kesmişti. İyi padişahlar tahttan indirilmiş yerine beceriksiz korkak paişahlar geilmişti.
Örnek olarak 2. Abdulhamid [5]
1. Ahmet'in getirdiği yasaya göre tahta geçmek için sıra beklecektiniz 2. Abdülhamid ise en küçük kardeşti ondan önce gelen abilerinin -lerini anca sildi ve Şeriatçı imamlar,Yeniçeriler tarafından indirildi.
4.Murat aynı şekilde en küçük kardeşti Genç Osman'da 2. Mahmut gelene kadar ülke çöküşünün son demlerindeydi.