Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İzem Çelik
İzem Çelik
2,576 UP
Üye
2

Örnek alınmasını gerektiğini düşündüğünüz, hayatından ilham alınabilecek kişiler var mı?

Bunun haricinde insanlık hakkında düşündüren, ufuk açıcı edebi eserler de olabilir, önerinizi almak isterim.
1,246 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Bu soru, hayata hangi pencereden baktığınıza, kendinizi ne tür bir bakışla tanımladığınıza bağlı.

Örneğin bir amaç uğruna kendinizi feda etmek mi sizin için daha gerçek, yoksa rahat, konforlu, dertsiz bir hayat yaşamak mı? Bilim ve bilimsel bilgi mi daha değerli sanat ve estetik mi? Karamsar mısınız, iyimser mi? Gerçekçi misiniz hayalci mi? Politik, kültürel, tarihsel, ekonomik, estetik sayısız bileşenin etkisinde sayısız değişken sebebi ile çok farklı kişilikler sizin için ilham kaynağı olabilir. Sizi tanımadan direk şu şu kişiden ilham alabilirsiniz dememiz zor.

Tarihteki sayısız çok değerli insanın, aileleri, dostları, yakın çevreleri için çekilmez tipler olduğunu pek az insan biliyor. Çok sayıda değerli sanatçının alenen hastalıklı tipler olduğunu, sayısız başarılı iş insanının tüm sevdiklerini ihmal ettiğini... Bir konuda çok başarılı olmak kaçınılmaz olarak zamanınızın, enerjinizin, kaynaklarınızın büyük çoğunluğunu çalışma alanınıza harcamanız gerekliliğini doğuruyor. Bütün süperkahraman filmlerindeki "büyük güç büyük sorumluluk getirir" mesajı gizlidir ve bir hayatı kurtarmak için ölümü göze almanız ve sevdiklerinizi üzmeniz gerekir. Bilimsel bir buluşa imza atmak, ailenizi ihmal etmeniz demektir. Bir fikir önderi olmak, geniş kitleleri peşinizden sürüklemek hayatınızı o yola adamanızı gerektirir vs.

Tüm Reklamları Kapat

Ve ayrıca topluma mal olmak, kütlelerin peşinizden gelmesi, benzersiz başarılara imza atmak, sizi, kendi hayatınızın dışına taşırıp başkalarının hayatına katacaktır. Milyonların ilham aldığı bir kişilik iseniz artık hayatınız sizin değildir. O milyonların hayatını yaşamaya devam etmek zorundasınız. Fikrinizi, yaşantınızı, hayata bakışınızı, insanların sizi tanıdığı ve sevdiği hâlinizi değiştirmeniz çok güçtür. Hiç bir çok başarılı insan yoktur ki hayatını istediği gibi yaşasın. Çünkü başarıları ile inşa ettiği dünyayı sürdürmek zorundadır.

Her başarı bir bedelle gelir. Güç sorumluluktur. İlham alacağınız kişi gibi olmayı istemek güzel ama o kişinin, o kişi olmak için feda ettiklerini bilerek ilham almanız gerektiğini hatırlatmak lazım.

Eskiden sayısız sinema filmi, roman vs. başarılı, güçlü, zaferlerden zaferlere koşan insanları anlatırdı. Saf iyi, tanrısal ölçekte onurlu adil vs. Son 20-30 yılda, böyle bir kahramana sahip tek bir film izlediniz mi? Hayır. Neden? Çünkü saf iyi, süper güçlü, sonsuz onurlu erdemli tipleme yalan. Yok öyle biri. Hiç olmadı ve olmayacak da. Herkes pürüzlü, herkes kusurlu. Gerçek bu. Bu tiplemeye artık "antikahraman" diyoruz. Gerçek olan bu. Bu nokta, dramatik sanatlarda artık aşıldı ve bir insanın iyiliği, gücü, mutluluğu, huzuru başarıda değil, gerçekten kendisi gibi olmakta bulundu. Neo, Kahin'in yanına girdiğinde kahinin ona ilk önerdiği şey, (kapının üzerindeki yazı) "kendini tanı". Normalde "sen aslansın, sen kahramansın, Trinity'de sana aşık olacak zaten, yürü be Neo!" Yoo. Hiç de öyle bir konuşma değil o sahnedeki. Gaz vermeden çok gaz alma gibi. Sen kendini tanı önce. Ne ve kim gibi olacağını düşünmeden önce kendini olduğun gibi tanı. Sonrasını düşünürüz dedi kahin aslında Neo'ya.

Özetle... Birilerinden ilham almakta bir sakınca yok. Bu çok normal. Ama ondan önce kendimizi tanımalıyız. Kendimizi tanıyıp ilham kaynağımızı ondan sonra seçmeliyiz. Eğer kendimizi, ilham kaynağımıza göre tanımaya çalışırsak o hedefe ulaştığımızda durduğumuz noktayı pek de sevmeyebiliriz. Darth Vader, bir Jedi olma hayaliyle yanıp tutuşan Anakin'in son hâli mesela. Gücün getirdiği sorumluluğu bilmeyince Darth Vader olmak hayli mümkün.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla.

103 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Teoman Baykılınç
Kendi düşüncemi söylüyorum

Michael Faraday. Diplomasiz bir dahidir kendisi bir şeyler başarmak için illaki üniversite veyahut bir başka akademi mezunu olmanıza gerek yoktur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Anlatmaya gerek bile duymuyorum.

Fatih Sultan Mehmed. Çok yönlü bir şahsiyetlerden birisidir.

Tüm Reklamları Kapat

Uluğ Bey. Timurlu İmparatoru, astronom ve matematikçi

Emir Timur. Sıfırdan kendi imparatorluğunu kurdu.

Charles Darwin. Bilim tarihinde şüphesiz yeri sağlam olanlardan.

Ufkunu açacak bir kitap olarak Oğuz Atay'ı önerebilirim. Tehlikeli Oyunlar'ın bunun için iyi olacağını düşünüyorum. Aynı zamanda İlber Ortaylı gibi Türk akademisyenlerin gençlere tavsiyede bulundukları videoları izleyebilirsin. Hatta İlber Hoca'nın bununla ilgili bir kitabı var diye hatırlıyorum onu okuyabilirsin. İnsanlık hakkında düşünmek istersen de ütopya - distopya tarzı kitaplara bakabilirsin.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close