Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arın Özkınay
Üye
40

Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakma davranışının kaynağı nedir?

Soru işareti, ünlem, virgül, nokta gibi noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakıldığına şahit oluyoruz. Bunlar yazım yanlışları olup doğrusu gösterildiği halde yapılmaya devam etmektedir.
5,858 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
19 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt

Kısa cevap: Daktiloda kullanılan sabit genişlikli karakterler.

Tabii durum biraz daha karışık. Uzun cevap aşağıda:

Tüm Reklamları Kapat

Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakma davranışı, yazım ve tipografik kurallara göre teknik olarak yanlış olsa bile, tarihsel uygulamalara ve kültürel etkilere bağlanabilir.

Başlıca etkenlerden biri, bilgisayarların ve kelime işlemcilerin ortaya çıkmasından önce yaygın olan daktilo kullanımıdır. Daktilolar sabit genişlikte karakterlere sahipti, yani her karakter sayfada aynı miktarda yer kaplıyordu. Kelimeleri noktalama işaretlerinden görsel olarak ayırmak ve okunabilirliği artırmak için virgül, nokta ve iki nokta üst üste gibi belirli noktalama işaretlerinden önce ek bir boşluk eklemek yaygınlaştı. Bu uygulama "çift aralık" veya "Fransız aralığı" olarak biliniyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Microsoft Word gibi yazılımlar da dahil olmak üzere dijital kelime işlemenin yükselişiyle birlikte, noktalama işaretlerinden önce bir boşluk bırakma geleneği yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Modern kelime işlemciler, noktalama işaretlerinin etrafındaki boşluğu tipografik kurallara göre otomatik olarak ayarlayarak ekstra boşluğu gereksiz hale getirmektedir.

Ancak, teknolojik gelişmelere rağmen, noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakma alışkanlığı bazı bölgelerde ve dillerde devam etmektedir. Bu davranışta kültürel ve eğitimsel faktörler de rol oynamaktadır. Örneğin, Fransızca gibi bazı dillerde, iki nokta üst üste ve noktalı virgül gibi bazı noktalama işaretlerinden önce bir boşluk bırakmak hala gelenekseldir.

Ayrıca, kişisel tercihlerin etkisi, bireysel yazım stilleri ve modern tipografik kurallar hakkında farkındalık eksikliği, yazım ve tipografik açıdan yanlış kabul edilse bile bu davranışın devam etmesine katkıda bulunabilir.

The Chicago Manual of Style veya The Associated Press Stylebook gibi stil kılavuzları ve tipografik standartların genellikle çoğu noktalama işaretinden önce boşluk bırakılmamasını tavsiye ettiğini belirtmek gerekir. Bu kılavuzlar, yazılı iletişimde netlik ve okunabilirlik sağlamayı amaçlayan tutarlı ve doğru yazma uygulamaları için kurallar ve yönergeler sağlar.

198 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Burak Durmuş
Burak Durmuş
1,300 UP
Teknoloji Editörü

Bahsi geçen hatayı gördüğünüz ortam muhtemelen dijital ortam. Yani yazıları gördüğünüz sosyal medya, blog siteleri ve haber siteleri -ki sıradan blog sitelerinden farkları yok- noktalama işaretiyle ilgili hataları sıkça yapıyor.

Sosyal medyada gördüğünüz hatalı yazımların bir kısmı klavyeden kaynaklanıyor. Mobil klavyede farklı yapılandırmalar olduğu için (iki kere boşluğa basma ile nokta koymak gibi) farklı noktalama işareti kullanımları görülebiliyor. Eğer kullanıcı bu konuda bilgili değilse ve bilerek boşluk bırakıyorsa, telefon klavyesi bunu hafızaya alıyor ve sonrakilerde otomatik olarak boşluk bırakarak ekliyor. Bu durum telefon marka ve modele göre değişmekte.

Tüm Reklamları Kapat

Bir de eğitim meselesi var. Pek çok kişi noktalama işaretlerinin bitişik mi yoksa ayrı mı olması gerektiğini bilmeden, noktalama işaretlerini yeni bir kelimeymiş gibi son kelimeden bir boşluk sonra kullanıyor. Mesele tamamen eğitim.

Şahsen en sık karşılaştığım ve takıntılı olduğum konulardan biri; son zamanlarda sıkça karşılaştığımız soru cümlelerinin nokta ile bitiyor olması durumu. Gerçekten sinir bozucu. Değil mi.

(!)

264 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Haki Serhat Gün
Bilime meraklı bir öğrenciyim

Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakma davranışı ilk olarak Gutenberg matbaasının yaygınlaşmasıyla ortaya çıkmıştır. 15. yüzyılda Johannes Gutenberg'in metal harfleri kullanarak matbaayı icat etmesi, yazıları kopyalamanın daha kolay ve hızlı bir yolunu sağladı.

Matbaanın yaygınlaşmasıyla birlikte, yazının daha kolay anlaşılmasını sağlamak için bazı standartlaşmalar da ortaya çıktı. Bu standartlaşmalardan biri de noktalama işaretlerinin nasıl kullanılacağıydı. Yazıların daha okunaklı hale gelmesi için noktalama işaretlerinden önce ve sonra 1 kere boşluk bırakılması gerektiği önerildi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu boşluk bırakma davranışı, üzerinde anlaşmaya varılan bir yazım kuralı haline gelerek dilbilgisine dahil oldu.

9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kaan Pehlivan Pehlivan
Fizik ve matematik severi

İnsanların gözünde daha hoş duruyor ve bitişik yazıldığı için cümlenin bütünlüğünü bozduğu düşünülüyor.

Elma mı aldın?

Tüm Reklamları Kapat

Elma mı aldın ?

Kelimeler genel olarak ikiye ayrılır:

Tüm Reklamları Kapat

İsimler ve fiiller.

Kelimeler genel olarak ikiye ayrılır :

İsimler ve fiiller.

Ayrıca artık günümüzde ki akıllı telefonlar otomatik olarak düzeltiyor.

272 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Engin Keskin
Gazeteci

Kısa süreli bir araştırmanın sonunda iki farklı sonuca ulaştım. Birincisi, Fransızcadan kaynaklı bir yazım kuralıdır ki genel yanlışın bu dil nedeniyle olma ihtimali açıkçası düşüktür. 2002 ve 2016 yıllarında iki farklı ekşi sözlük yazarının bu konuda yazıları mevcuttur. "Nbsp" kısaltmasıyla kullanılan, Fransızcada "espace insécable" terimine denk gelen, Türkçede ise "ayrılmaz alan" olarak nitelendirilen bir durumu yazarlar açıklamışlardır. Fakat benim dikkatimi çeken bir diğer cevap oldu. 2012 yılında yazılan cevap bence bu yaygınlaşmış kullanımın asıl sebebi. Sosyal medyada "mention" denilen durumun gerçekleşmesi için @kullanıcıismi kullanıldıktan sonra gelen noktalama işaretleri bu durumu engelliyor. Bu yüzden kişiler birilerini "etiketledikten" sonra boşluk bırakarak noktalama işaretlerini ekliyorlar. Bu yazım yanlışı çoğunlukla internet ortamında ve sosyal medyada fazla kullanıldığına göre nedeninin bu durum olma ihtimali bana göre daha yüksek gibi.

Kaynaklar: https://eksisozluk1923.com/entry/1558325

Tüm Reklamları Kapat

https://eksisozluk1923.com/entry/57741545

https://eksisozluk1923.com/entry/30410604

Tüm Reklamları Kapat

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ayrılmaz_alan

https://fr.wikipedia.org/wiki/Espace_insécable

Kaynaklar

  1. mermiyle tc yazan polis. Noktalama Işaretlerinden Önce Boşluk Koymak. Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2023. Alındığı Yer: ekşi sözlük | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close