Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Neden ve nasıl böyle bir şey gördüm?

Bir insan daha önce hiç gitmediği ve tanımadığı insanları rüyasında görüp, o an olacakları bile her şeyi her şeyine uygun bir rüya görebilir? Satrançtaki taşların ne durumda ve ne duruma geleceğini nasıl görebilir öncesinden? Acaba bir amacı mı vardı o rüyanın ve yaşadıklarımın neden aynıydı tamamen anlamadım. Yardımcı olur musunuz acaba?
348 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emre Yuşan
Emre Yuşan
67K UP
Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisiyim.

Ben bunun bilimsel açıklaması olduğunu şu ana kadar hiç görmedim. Bilimsel açıklaması olmayan durumlara hep kuşkulu yaklaşırım. Bazen o olayı öncesinde rüya olarak gördüğümüzü sanarız ancak olay sırasında Beynimizin iki lobu arasında gecikmeli bir iletişim olur ve olayı aslında iki defa yaşamış gibi hissederiz. Buna da Dejavu deriz. Bu konuda sadece bunu söyleyebilirim. Ama gerçekten uzun süre önce rüyada görüp sonra yaşandıysa bunu açıklayamam. Ama unutmayın dejavu da size bu algıyı sahte olarak deneyimlemenize sebep olur[1]

Kaynaklar

  1. BBC. İnsan Neden Dejavu Hissine Kapılır? - Bbc News Türkçe. (17 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 3 Mart 2023. Alındığı Yer: BBC News Türkçe | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Temiz
Ahmet Temiz
76K UP
Sinirbilim meraklısı

Daha önceden okuduğum bir araştırmaya göre Déjà vu deneyimi beynin yeni yaşantıya benzeyen daha önceki bir anısını net olarak hatırlayamamasından kaynaklanıyor.[1] Bu araştırmada sanal gerçeklik ile katılımcılar çeşitli ortamlarda gezintiye çıkarılıyor. Katılımcılar bir süre normal hayatına devam ettikten sonra sanal gerçeklik kaskları ile yeni bir gezinti yapılıyor. Bu yeni gezilen ortam daha önceki ortamdan farklı. Örneğin birisi ev iken diğeri hastahane ortamı veya bir alışveriş mağazası olabiliyor. Fakat objelerin yerleştirilme şekilleri önceki gezilen yere benzer şekilde yapılıyor. Katılımcılar eğer önceki deneyimlerini bu deneyimden ayırt edecek detayları hatırlayamazlarsa Déjà vu deneyimi yaşıyorlar. Mesela deneyin bir varyasyonunda Déjà vu deneyimleyen katılımcılardan sonraki hareketleri (hangi yöne doğru ilerleneceğini) önceden söylemeleri isteniyor. Bu katılımcılardan bazıları önceki deneyimi tam hatırlamasa da çizdikleri rotayı hatırlıyor. Yeni deneyim farklı bir ortamda aynı rotada ilerleyince de sonraki hareketin hangi yönde olacağını önceden biliyorlar. Bu durum katılımcıların bu anı daha önceden deneyimlediklerine yönelik inançlarını pekiştiriyor.

Benim kişisel yorumum bu deneyin bu konuyu açıklamada oldukça katkıda bulunduğu yönünde. Çünkü yeni deneyimlediğimiz bir olayı, bir önceki benzer olaydan ayırt edecek detayları hatırlayamazsak ayrımı nasıl yapacağız? Peki ya çok zayıf olarak hatırladığımız için kalan eksiklikleri güncel deneyim ile tamamlarsak ne olacak? Bu durumda bir önceki olay ile mevcut olay neredeyse aynı gibi olur.

Rüyalar da çok ileri teknoloji sanal gerçeklik deneyimi gibiler. Bunun ötesinde rüyalar yapısı gereği olması muhtemel durumları da içerebiliyorlar. Mesela geçen bir rüyamda Nevşehir'deki ailemin evindeydim. Gece vaktiydi ve ev bir anda çok şiddetli bir şekilde sallanmaya başladı. Sarsıntı durunca babam hemen televizyonu açtı ve haberlere bakmaya başladı. Ben de o sırada evdekilere böyle bir sarsıntıdan sonra eğer deprem bize uzak bir yerde olduysa eyvah diyordum. Sonra tv de altta kırmızı bantta son dakika yazısı belirdi. İstanbul'da 9.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği yazıyordu. Haritada işaretli kısım Silivri üzerindeydi. Allah korusun böyle bir şey çok korkutucu ve büyüklük de gereğinden fazla. Şu an içinde bulunduğumuz şartlar altında gerçekleşme ihtimali olan ve korkulan bir durumu hedef alan bir rüya görmem gayet normal. Fakat görülen rüyanın gerçekleştiğini iddia etmek için istikrarlı bir şekilde rüyaları tutturmak gerekir. Görülen yüzlerce rüya binlerce deneyimden bir tanesinin yeni yaşanan olayla kısmen veya tamamen eşleşmesi tek başına pek bir anlam ifade etmiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. M. Cleary, et al. (2012). Familiarity From The Configuration Of Objects In 3-Dimensional Space And Its Relation To Déjà Vu: A Virtual Reality Investigation. Consciousness and Cognition, sf: 969-975. doi: 10.1016/j.concog.2011.12.010. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close