Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Argümantatif Mantık Hatası
Yüklü Soru 1 moderatör tarafından eklendi
Argümana doğrulanmamış varsayım veya varsayımlar katmaktır.
  • 1. Öncül | Doğru Öncül
    Darwin ateist değil.
  • 2. Öncül | Hatalı Öncül!
    Tüm atesitler Darwin'i ateist gibi lanse eder.
  • 1. Sonuç | Hatalı Sonuç!
    Soru, tüm ateistlerin Darwin'i ateist gibi lanse ettiği varsayılarak cevaplanmalıdır.
2
Mantık Hatasını Göster
Anonim
Anonim Üye
1

Madem Darwin bir ateist değil neden tüm ateistler onu öyle lanse etmeye çalışıyor?

Evrim ateistlerin kritik noktası ama yıkmamız gereken bir algı var evrim tanrıya engel değildir o bu süreci başlatır ve yönetir. Bir teistin evrimi çürümeye çalışması ile bir ateistin evrimi kullanarak dini çürümeye çalışması pek farklı değil ikisi de peşin hüküm veriyor.
2,368 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Darwin bir agnostik ama onu ateist olarak göstermeye çalışan birine rastlamadım. Öyle diyen muhtemelen çok az bir kesimdir ve genellenemez. Zaten Darwin agnostik olsa da ateist olsa pek bir şey fark etmez ateist biri için çünkü inanç veya inançsızlığı kişinin kendisi belirler. Başkası inanıyor ya da inanmıyor inanç belirlenmez. Darwin teist olsaydı bile "Öyle inanma ihtiyacı duymuş." der geçerdik. Aynı şey ateist olsaydı da agnostik olduğunda da geçerli.

Evet, evrim Tanrı'ya engel değildir. Zaten ateistler de engeldir demiyor. Ama evrim, Tanrı'sız bir şekilde doğal olarak işleyebilir ve bunun için Tanrı gibi bir süper güce gerek yoktur. Gerek olmaması Tanrı'nın yapmadığını göstermez elbette. Tanrı'nın yönlendirdiğini düşünen düşünebilir. Ateistler ise herhangi bir Tanrı'nın yönettiğine inanma ihtiyacı duymadıkları için ve doğal olarak işlediği ve herhangi bir bilinç, süper güç gerekmediği için "Materyalist evrim" görüşünü savunabilirler. Diğer konuya gelecek olursak bir teistin evrimi çürütmeye çalışması ile bir ateistin evrim ile dini çürütmeye çalışması arasında dağlar kadar fark vardır. Evrim bir doğa yasası/bilimsel gerçek olduğu için dini sebebi ile bilimsel gerçeklerden kaçan biri, "dininin evrime karşı olduğunu ve aslında dininin gerçek olmadığını ama inancını değiştirmek istemediği için yobazlık yaptığını" söylemiş olurken evrim ile dini çürütmeye çalışan ateist ise "dinin evrime karşı olduğunu ve bu sebeple bilimsel gerçeklerle çelişen bir dinin gerçek olmadığını" söyler.

Tüm Reklamları Kapat

Ben sadece kişilerin ve görüşlerin mantığını aktarıyorum. Evrimi savunan ateistler ve evrimi kabul etmeyen dincilerin mantığını aktardım. Sizin görüşünüz farklı olabilir. Size kalmış bir durum.

291 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arın Özkınay
Öğrenci

"tüm ateistler" demeniz, sizin de yıkmanız gereken kritik bir algı içinde bulunduğunuza bir işaret. Tüm ateistler iddia ettiğiniz düşünceyi savunmuyor, hatta çoğunun umurunda bile değildir. Belli bir kitleyi eleştireceğiniz zaman eleştiriyi yaptığınız konularda yeterince bilgi sahibi olduğunuzdan emin olmalısınız. Doğrudan bir genelleme ile tüm ateistleri belli bir davranışa sokup, yüklü sorularla eleştirmek akılcı değil.

237 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
257K UP
Düşünür

Öncelikle sorunuzdaki birkaç yeri düzelterek cevap vereceğim. "tüm ateistler onu öyle lanse ediyor" demek çok fazla genellemenin içinde bulunduğu bir yargıdır ve hatalıdır. bu şekilde lanse eden ateistler illa ki vardır ama bir o kadar da etmeyenlerde vardır. bütün kitleyi bu düşünceden sorumlu tutamazsın.

Darwin'in Ateist yada herhangi bir dine mensup olması hiç bir şeyi değiştirmez, çünkü Darwin din adamı değil ki bu konuda tartışalım. adam hayatını bir teoriye adamıştır, yaptıkları çalışmaların hepsi doğru olmasa da bilimsel bir ürün ortaya koymuştur. yaptığı çalışmalar bilim içindir tanrı için değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Teorisi, Yaratılışçılık Akımı denilen şeyin tamamen çürüten bir teoridir. bir çok dinde ve inançta bu yaratılışçılık akımı mevcuttur. eğer ki inançlı bir kişi ile inançsız bir kişi rasgele bir din tartışmasına girse(ki bence bu çok mantıklı değil) yaratılışçılık düşüncesine inanan kişi, yaratılmaktan bahsettiği an ateist kişinin argunamı evrim olur. bu evrim argumanı bilimin red ettiği bir mekanizmayı çürütür.

evrimi kullanarak elbette tanrı çürütülemez, bu konuda hem fikir olalım. her inancın farklılık gösterdiğini de hatırlatırım. evrimi kabul eden inançlılar olduğu gibi evrimi red eden inançlılar da vardır. onlar bilim dışı düşüncelerini söylediğinde bilimi kullanmak onun düşüncesini yanlışa çıkartır. ama hem bilimi kabul edip hem tanrıya inanıyorsa da kendi bilir, kendi düşüncesidir. evrim yada bilim kesin hüküm verip tanrıyı yalanlamaz.

şöyle bir açıklama da yapmak istiyorum. bilim de din de olabildiğince sürekli insan hayatına ve her şeye karışıyor. her şeyi ikisi de açıklamaya çalışıyor. daha bilimin yanılıp dinin haklı çıktığı bir şey göremedim :)

111 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close