Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Komünizmin başarısız olmasının ana nedeni diğer ülkelerin komünist olmaması olabilir mi?

komünizmin içsel sorunları, dışsal sorunların varlığı olabileceğini düşünüyorum. Fikirlerini bekliyorum (komünist değilim, sadece komünizmin neden işe yaramadığının ana nedenini merak ediyorum)
339 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Sovyet Birliği’nin çöküşünün en büyük büyük nedeni ekonomidir. Sosyal devlet anlayışıyla halka ekonomik refah planlayan Sovyet birliği benimsediği komünizm anlayışı ile kısa sürede ekonomik olarak çağın çok gerisinde kaldı. Eğer herhangi bir rus romanı okursanız Sovyet dönemindeki rusya’daki ekonomik sıkıntının şiddetini görebilirsiniz. Bu yüzden dolayı komünizm rejiminin yıkılmasının sebebinin yayılmasından ziyade ekonomik unsurlar olduğunu söyleyebiliriz.

Ayriyeten komünizm rejimi ideolojik anlamda oldukça dogmatik bir yapıya sahiptir. Tüm dogmalara karşı çıkan bir rejimin kendisinin bu kadar dogmatik olması pratikte işleri çıkmaza sokmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Alternatif Politika. (2024). Bir İdea Olarak Komünizm. Alternatif Politika. | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci

Komünizmin başarısızlığının temel nedeni; diğer ülkelerin bu sistem ile yönetilmemesi ile açıklanamaz. Kapitalist sistemde işçi ve köylü sınıfının sömürülmesinin yerini, komünist sistemde devlet sömürüsüne bırakmıştır. Üstelik kapitalist sistemde bir işçi 4 saat işveren, 4 saat kendi için çalışırken, komünist sistemde 7 saat devlet için, 1 saat kendi için çalışır hale gelmiştir (rakamlar hayalidir, durumun vehametini anlatmak için örneklenmiştir). Örneğin; dönemin komünist devletlerinden SSCB sahip olduğu kaynakların neredeyse tamamını silahlanma, uzay yarışı gibi alanlara harcamış ve rejim propagandası yapmayı daha uygun görmüştür. Bu şekilde davranmasının nedeni olarak; ABD ve batı bloğu ile rekabeti gösterilebilir. "Diğer ülkeler de komünist rejim ile yönetilse kaynaklar bu şekilde israf edilmezdi" önermesi yapılabilir ve yapılıyor da. Bu durumda şu soruyu sormak gerekiyor; benzer şekilde batı bloğu da kaynaklarını silahlanma ve uzay yarışına harcamışken, aynı zamanda toplumun refahını korumayı nasıl başardılar?

  • Kuvvetler Ayrılığı: Devlet yönetiminde tüm sistemlerin birbirleri tarafından kontrolünün sağlanması ve her birimin diğer birimlere hesap verebilir noktada olması. İlginçtir kapitalist sistemde işçi sınıfının haklarının korunması için gerekli yapı dizayn edilmişken (sendikalar v.s.), komünist sistemde bu yapı kağıt üzerindedir ve devletin en başında olan bir kaç kişinin iki dudağı arasındadır. Yani işçi ve köylü sınıfının kutsallaştırıldığı sistemde hakların gasp edildiği bir yapı söz konusudur.
  • Verimsizlik: Kapitalist devletlerin geliri vergilerdir ve harcamalar bu gelirler üzerine şekillendirilir. Komünist sistemde zaten her şey devletindir ve kontrolsüz, plansız, halkın refahını bir kenara bırakarak kaynak harcaması yapılabilir olması; verimsiz ve sırf rejim propagandasına yönelik sınırsız harcamalara neden olmuştur.
  • Sistemin Öz Eleştirisi: Kapitalist sistem kendi içinde hatalı işleyen veya çağın gerisinde kalan dinamikleri (hukuk, bürokrasi, üretim süreçleri, eğitim sistemi, yürütme ve idari organların güncellenmesi, toplumsal beklentiler v.s.) düzeltme eğilimindeyken, komünist sistem inanılmaz statükocu (var olan sistemi olduğu gibi korumak) davranmıştır.
  • Özgürlük Anlayışı: Bireylerin özgürlükleri rejimin korunması bahanesi ile oldukça sınırlandırılmıştır. Özgür medya, sivil toplum kuruluşlarının varlığını bir kenara bırakın, seyahat ve yerleşme hakkı, düşünce ve kanaat hürriyeti, rejimi eleştiren sanat hakkı gibi temel hak ve özgürlükler söz konusu bile edilemez.

Sonuç olarak; çalıştığının karşılığı olarak sahip olması gereken refahtan uzak, özgürlüklerin olmadığı mutsuz halk yığınları ortaya çıkmıştır. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Girayalp Karakuş. Sovyetler Birliği Neden Dağildi?. Alındığı Tarih: 29 Nisan 2024. Alındığı Yer: dergi park | Arşiv Bağlantısı
6
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close