Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Karadeliğin tek bir açıklığı mı var? İçine düşen şeyler tek yerden mi çekiyor?

Demek istediğim huni gibi tek bir açıklığı mı var ve her şey oraya mı düşüyor çekilirken? Ben çevresindeki her şeyi her yönden üstüne çeken ve enerjisini alıp geri kalanı yok eden bir küre olduğunu düşünüyordum
276 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Karadelikler yüksek kütle çekimlerini elbette her yönden uygularlar, ancak yörüngesinde dönen bir yıldızı yutan bir karadeliği simüle eden video ve resimler sanki tek bir noktadan emiyormuş gibi gösterir veya olay ufkundaki sınırda uzay zamanın yırtılma simulasyonu da size bu soruyu sordurmuş olabilir . Ama gerçekte olan yıldızın malzemesini emen bir karadelik, bu malzemeyi yutmadan önce olay ufkunda (artık hiç bir kütleli cismin kaçamayacağı sınır) çok yüksek yörünge hızlarına ulaştırır ve yüksek ısı ile birlikte ışıma meydana gelir. Olay ufkundan içeri düşen malzeme için artık sadece tahminlerde bulunabiliriz. Bu kısımda artık uzay, zaman, madde her şey bir tekillik halini alır. [1]

Kaynaklar

  1. A. Cetinkurt. What Is A Black Hole?. Alındığı Tarih: 18 Mart 2023. Alındığı Yer: itu | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökalp Yoleri
Gökalp Yoleri
4,448 UP
düşünüyorum

Biraz Carl saganvari bir cevap vericeğim sitenin Carl sagana bakışını bildiğimden buna güvenerek fantezi yapmayalım lütfen denerek cevabın silinmeyeceğine güveniyorum ç.m.b ninde defalarca dediği gibi insanlara ulaşmak gerek Carl sagan sayesinde bilim insanı oldu bir çok kişi yoksa şovmenliği falan bu durumda pek önemli değil.

Üzerinde çalışılması imkansız bir olay karadelikler şimdilik!

Tüm Reklamları Kapat

ne bir karadeliğe ulaşmak mümkün nede ulaşılsa bile incelemek.

ancak fizik,matamatik,felsefi olarak tahmin yapılabilir.bu açıdan her kesimin üzerinde ahkam kesebileceği bir konu bilimsel argümanlarla karadelik aslında makarna canavarı diyeni pek çürütemeyiz her ne kadar sistemini fizik yasalarıyla açıklanabilirliğini bilsekde.

Tüm Reklamları Kapat

bana görede her yönden alır geniş bir nevi düz mantık bunu söyler

Neden şimdilik dedim? insan işte para için merakdan yapar labavutuarda belki bir gün gerçekdende çizgi filmlerde gösterildiği gibi dünyanın merkezine doğru hızlıca çukur oluşturur örneğin ayağına düşse karadelik parçası anında o kısmı kendine katıp düşmeye büyümeye devam eder çılgın profosör yada aç gözlü bilim adamı (bilim insanı değil bilim kadınları yapmaz öyle şey) ölmez fakat acı gerçekdir çok acır bir kaç dakikaya kadarda dünya kalmaz zaten acıyı pek bir dert etmemesi gerekir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close