Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 1 hafta önce 2 Cevap
0

Kanserin aslında vücudumuz için faydalı olduğunu söyleyen birinin videosunu gördüm. Bu doğru olabilir mi?

videodaki kişi kanserin vücuttaki bütün toksinleri bir noktaya topladığını ve böylece toksinlerin vücuda yayılmasını engellediğini söylüyordu. çoğu insanın kanser yüzünden değil kanseri tedavi etmeye çalışırken öldüğünü söyledi. doğru olup olmadığını merak ediyorum. aydınlatırsanız çok sevinirim.
262 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Enes Çelik
Enes Çelik
101K UP
Kendi çapında araştırmacı 1 hafta önce

Öncelikle cevabı özet olarak vereyim detay için uzun uzun okuyabilirsin, kanser faydalı bir şey ya da bir hayatta kalma mekanizması değildir. Bir hayatta kalma mekanizması neden kurtarmaya çalıştığı canlıyı öldürsün? Kanser en basit tabiri ile kontrolsüz bir şekilde çoğalan hücreler bütünüdür (kötü huylu tümör). Bu hücreler kontrolsüz bir biçimde ve herhangi bir durdurma mekanizması olmaksızın çoğaldıkları için bütün vücuda yayılabilirler.[1]

Ayrıca kanser vücuttaki birikmiş toksinleri tek bir yerde toplamaz, öyle bir mekanizması da yok. Madem hayatta kalma mekanizması o zaman neden en hayati risk taşıyan bölgelere toksinleri taşısın? Tedavilerin yan etkilerinin olduğu bir gerçek evet ancak tedavi olmayan ve bağışıklık sistemi de düşük olan insanlar için kanser neredeyse yüzde yüz olarak ölümcül. Ayrıca alternatif tıp vb. saçmalıklar dolayısı ile de bir çok insan kanser tedavilerini bilimsel olmayan yollar ile almaya çalıştıkları için hayatlarını kaybediyorlar. Bunlardan en büyük örnek ise Steve Jobs.[3]

22 yaşında bir arkadaşım akciğer kanserine sahip ve geç teşhis olduğu için de tedavisi zor ilerliyor. Tedavisi geç başladığı ve teşhis de geç koyulduğu için kemik ve karaciğerine de yayılmış durumdaydı, çeşitli tedaviler ve sağlam bir bağışıklık sistemi olduğu için neyse ki kanserinde gerileme oldu ve durumu yavaş da olsa iyiye gidiyor.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Bu videoda konuşan şahsın vasfı kanser hastalıkları üzerine değil ve bu videoyu paylaşan sayfa da sanki videodaki bilgiler doğruymuş gibi göstererek komplo teorisine kurban gitmenize sebep oluyor. Bilimsel bir yanlışı yine bilim çürütecektir, bu tür umut pazarlamacıları değil. Paylaşan sayfaya da şöyle bir göz atın derim "doğal çözümler, ilaçsız çözümler" başlığı altında klinik olarak onaylanıp onaylanmadığı belli olmayan ve hakkında hiçbir bilgi bulunmayan bir marka adı altında satışlar yapıyorlar. Kendi ekmeklerine yağ sürmek için insanların sağlığıyla oynayan kişiler bunlar. Lütfen akademik araştırmalara dayanmayan, bilimsel açıklamalar veya deneyler ile pekiştirilmeyen kulaktan kulağa dolaşan ve komplo teorisyenleri tarafından atıp tutulan söylemlere itibar etmeyiniz.

[1][2][3]

Kaynaklar

  1. Daniel M. Hausman. (Akademik Dergi). Kanser Nedir ?.
  2. Prof. Dr. Bala Başak Öven. Kanserle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar. Alındığı Tarih: 13 Nisan 2025. Alındığı Yer: Yeditepe Hastanesi. | Arşiv Bağlantısı
  3. Prof. Dr. Mustafa Özdoğan. Steve Jobs'ün Ölümü. (30 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 13 Nisan 2025. Alındığı Yer: Drozdogan | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ayb Balyimez
Ayb Balyimez
75K UP
Bu konu hakkında daha önce araştırma yapmıştım 1 hafta önce

Bakın hocam, bir şeyin yararlı olması o şeyin zararlı olmadığı anlamına gelmez. Kanser hücreleri sağlıklı hücrelerin yerini alır ve vücudun normal işleyişini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Bunu başka bir örnekle verelim: Alkol mesela. Alkolünde yararları vardır, tabii ki. Ancak yararları zararlarının yanında neredeyse hiçtir.

Sizin gönderdiğiniz videoda "kanser hücreleri bir yerde toplanır" denmiş, buda yanlış. Belkide ilk evrelerde bu doğru olabilir ancak sonraki evrelere doğru ilerledikçe kanser sağlıklı hücrelerin yerini alır.

Tüm Reklamları Kapat

"Çoğu kişi tedaviden ölüyor" dediğiniz nokta, bir bakıma doğruluk payı var. Ancak %100 doğru diyemeyiz. Eğerki bir kişi kanserse ve doktor bunu teşhis ettiyse iki ihtimal var: Ya ileri evrelerden biridir yada erken evrelerden biridir.

Ileri evrelerden biriyse, sizin videomuzda söylenilen "oksijenli yaşam" ile herhangibir tedavi yöntemi bulunmuyor. Olsa bile o şey milyonda bir ihtimaldir.

Ancak erken teşhis konulursa, doktorlar ne kadar para alsalarda, sizi kurtarmanın bir yolunu bulacaklardır. Yani evet; bazıları bunu para için yapabilir. Ama bu, kanserin "yararlı" birşey olduğunu açıklamaz. Ayrıca, erken teşhis sayesinde hayata tutunan milyonlarca insanıda göz ardı etmemek gerekir.[1]

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Mustafa Özdoğan. Ka. Alındığı Tarih: 11 Nisan 2025. Alındığı Yer: Drozdogan | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close