Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Işınlanmanın limitleri var mıdır?

Kendi isteğimiz doğrultusunda atomlarımıza ayrılıp geri birleşebildiğimiz bir senaryoda ışınlanmanın bir limiti var mıdır ve süresini hesaplayabileceğimiz bir formül mümkün müdür? Atomlarına ayrılmış bir bedenin yaşamsal fonksiyonları duracağı için atomlar özelliklerini kaybeder mi?
347 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Emir Oğuz Kaya
Fizikle ilgileniyorum.

Öncelikle soruya gelen bir cevaba cevap vermek gerektiğini düşünüyorum. Emircan Bilgiç, günümüzde "ışınlanma diye bir teknoloji" vardır ki bu "ışınlanma diye bir teknoloji" sadece kağıt üzerindeki bir mevzu da değildir.[1] Hatta işleyişi basitçe anlatan bir makale ile de sistemi anlatmıştım dilerseniz okuyabilirsiniz.[2] Konuya yönelik bir gelişmeyle ilgili Çağrı Mert Bakırcı'nın da yazmış olduğu bir makalesi vardı.[3] Dolayısıyla "Günümüzde teorik olarak bile nerdeyse imkansız olan ışınlanma..." ifadeniz doğru değildir.

Yıldıray Yeşilçay, sorunuza gelmek gerekirse mevzubahis ışınlamada atomların ayrılması gibi şeyler söz konusu değildir. Bir ( ya da birden çok, bu konuyla alakalı çalımalar hala sürüyor) qubitin hareket ettirilmeden aktarılmasıdır. Bunun için makalemden alıntı yapıyorum:

Tüm Reklamları Kapat

Kuantum ışınlama, belli bir yerdeki bir vericiden, bir diğer noktadaki alıcıya kuantum bilginin iletilmesidir. Kuantum bilgi, herhangi bir kuantum sistemin durumuna ait her türlü bilgidir. Kuantum sistemler, davranışları baskın olarak kuantum mekaniği ile izah edilebilen doğal sistemlerdir ve bu sistemlerin en temel özelliği, o sisteme yönelik yapılacak herhangi bir ölçüm sonucunda alınabilecek sonuçların olasılık dağılımıdır. Bu olasılık dağılımının herhangi bir andaki durumuna, kuantum durum denir. Yani kuantum ışınlama, bir kuantum sistemin içinde bulunabileceği durumların olasılık dağılımının bir noktadan diğerine aktarılmasıdır.

Kastınız olan limitin ne olduğunu tam olarak anlayamadığımı seziyorum. Ama ışınlanan bilgi miktarı olabilir belki diyerek buna yönelik cevap veriyorum. Bilgi miktarı arttıkça ışınlanacak qubit miktarı da artacaktır ve hesaplamalar uzayacaktır. Sınır olmasından ziyade bilgi arttıkça bilgi aktarılırken kuantum bilgisinin çevresel etmenlerle bozulabilme ihtimali artacaktır.

Kaynaklar

  1. D. Bouwmeester, et al. (1997). Experimental Quantum Teleportation. Nature, sf: 575-579. doi: 10.1038/37539. | Arşiv Bağlantısı
  2. E. O. Kaya. Kuantum Işınlama Nedir? Bir Ve İki Qubit Için Kuantum Işınlama Protokolü Nasıl Çalışır?. (6 Mayıs 2022). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  3. Ç. M. Bakırcı. Kuantum Işınlanma (Teleportasyon) Teknolojisine Doğru Bir Adım Daha!. (1 Haziran 2014). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emircan Bilgiç
Basit düşünme mağduru yanlış anlaşılan meraklı bir genç

Emir Oğuz Kayaya cevap vermek için bu cevabı giriyorum.

Atom altı parçacık boyutlarında ışınlanmanın olduğunun farkında olarak bu cevabı girmiştim. Ancak bu ışınlanmanın sadece atom altı parçacıklar için geçerli olması ve soruda insan gibi trilyonlarca atomdan oluşan bir yapıdan bahsedildiği için ışınlanmanın mümkün olmadığından bahsettim. Ve günümüz koşulları için imkansız olan bu olayla ilgili yapacağımız her yorumun bir hayalden ileri gidemeyeceğini belirtmek istemiştim.

Tüm Reklamları Kapat

Yanlış anlaşılmaya sebep verecek kadar kötü türkçeyle yazılmış ve eksik bir cevap girdiğim için hepinizden özür dilerim.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emircan Bilgiç
Ciddi bir hayalperest

Günümüzde ışınlanma diye bir teknoloji yok. Hatta günümüzde ışınlanma sadece fantezi derecesine kaçan bir hayalden ibaret. Özellikle insan boyutunda iri ve insan gibi kompleks bir yapı için ışınlanmaya daha çok zamanımız var insanlık olarak.

Günümüzde teorik olarak bile nerdeyse imkansız olan ışınlanma belki gelecekte , hala insan diye "zeki" bir ırk hayattaysa , mümkün olabilir. Ama günümüzdeki hiçbir olgu bu konuda bize öngörü veremeyecek durumdadır. Bize göre imkansız olan şeylerin gerçekleştiği bir dünyada bizim tahminlerimiz deli şaçmasından da ileri gidemez.En iyisi bu soruyu gelecekteki atalarımıza hediye niyetinde bırakalım.

Tüm Reklamları Kapat

Ama yine de bu durum bizim bunları hayal etmemize engel olmamalı:)

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close