Merhaba,
İnsanın hangi noktadan sonra anlam arayışına giriştiği sorusu cevaplaması oldukça zor bir sorudur. Çünkü anlam arayışımız bilişsel fonksiyonlarımızın ve dilin gelişimi, sosyal ve kültürel evrim, dini inançlar ve felsefe başlıklarıyla yakından ilişkilidir. Bildiğiniz gibi insan beyni, özellikle son 5-7 milyon yılda hızla büyümüştür. Yaklaşık 400cc'den 1400-1500 cc'ye ulaşmıştır. Beynin bu denli büyümesi bilişsel fonksiyonların gelişmesini sağlamıştır. Yaklaşık 2 milyon yıl önce Homo habilis türünün araç kullanmaya başlaması bunun harika bir örneğidir.
Bilişsel fonksiyonların yanında bir diğer kritik nokta dilin ve yazının gelişmesi olmuştur. Bu gelişim özellikle modern insanın (Homo sapiens) ortaya çıkmasıyla belirgin bir şekilde artmıştır. Bu sayede insanlar duygularını ve düşüncelerini ifade edebilme yetisi kazanmakla kalmayıp sosyal bağlar kurabilme kapasitelerini artırmıştır. Tarımın da başlamasıyla insanlar tüm bu yetilerini kullanabilmeye başlamıştır ve sosyal ve kültürel anlamda zenginleşmiştir.
Yaklaşık olarak son 10.000 yıldır türümüz varoluşsal sancılarıyla büyük bir mücadele vermektedir. Daha önce söylediğim gibi bu mücadele bir noktada başlamış ve devam etmiş bir olay değil, süreçteki gelişmelerin bir birikimidir.
Hoşça kalın.
Kaynaklar
- M. A. Nowak, et al. (2002). The Evolution Of Language. Proceedings of the National Academy of Sciences, sf: 8028-8033. doi: 10.1073/pnas.96.14.8028. | Arşiv Bağlantısı