Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Gözlerimiz neden hep ıslak?

469 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Gözleriniz canlı hücrelerle kaplı olduğu için ıslaktır, ve bu hücreler nemli tutulmazlarsa ölürler. Diliniz ve ağzınızdaki diğer yumuşak dokular da aynı sebeple canlı ve ıslaktır. Gözlerimizi gözyaşlarıyla ıslak tutan karmaşık bir sistem bulunmaktadır ve bu sistemin çalışmadığı durumlarda "göz kuruluğu" baş gösterebilir ve ağrılara sebep olabilir. Gözünüzün hemen üzerinde bulunan salgı bezleri gözyaşı, göz kapaklarınızın uçlarında bulunan bezler ise gözlerinizin üzerinde bulunan ve buharlaşmayı engelleyen yağ salgılarlar. Böylelikle gözleriniz çöl koşullarında bile ıslak kalır. Gözlerinizin iç köşelerinde de drenaj kanalları bulunur; bu kanallar "kullanılmış" gözyaşlarının buruna akmasını sağlarlar. Bu kanallar ağladığınızda taşar.

Göz, vücudumuzun dış yüzüne kıyasla olağan dışı kabul edilmektedir. Deriniz görece kuru olan birkaç katman ölü hücrelerden oluşmaktadır; ancak düştüğünüzde ve dizinizi (veya başka bir yerinizi) sürttüğünüzde bu dış katmanlar soyulur ve derinizin içte bulunan, ıslak ve "yaşayan" katmanlarını görürsünüz. Bir diz sürtmesi veya başkaca yaralanmalar can yakar; acı sensörleri acıyı tetikler ve böylelikle bir sonraki sefer daha dikkatli olmanız gerektiğini bilirsiniz. Bu çerçevede şayet gözünüzü, daha spesifik olmak gerekirse ortada bulunan transparan kısmını (korneayı) çizecek boyutta bir talihsizlik başınıza gelirse göz yaralanmalarının çok daha fazla can yaktığını öğrenirsiniz. Bu alanlarda hasar oldukça tehlikelidir; zira dizinizde bir yara estetik bir kusura sebep olurken korneanızda bir çizik, çizilen gözünüzle hayatınızın sonuna kadar bulanık görmenize sebep olabilir. Ancak tabi ki hasar ciddi değilse yaşayan yüzey kendini yenileyebilir ve hasar öncesi haline dönebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm gözler ıslak değildir; örneğin böceklerin gözünün dış yüzeyi transparan kütiküllerden oluşan lenslerdir ve bu lensler kurudur. Bu sebeple böcekler ön bacaklarıyla gözlerini süpürürler ve gözlerine veya gözlerinin yakınına bir madde gelmesi sonucu insanların göz kırpma refleksine benzer bir refleksle gözlerini temizlerler. Yılanların göz kırpmalarını sağlayabilecek bir göz kapakları yoktur; ancak bunun yerine cam adı verilen ve her iki gözü de koruyan transparan pulları vardır. Bu pulun çizilmesi önemli bir etki yaratmamaktadır, çünkü yılan her deri değiştirdiğinde bu pullar da yenilenmektedir.[1]

Kaynaklar

  1. D. Grubb. Why Are Eyeballs Wet?. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kağan Çağıran
Hekim

Gözün dış dünya ile temas kuran parçası korneadır ve korneanın kendini koruyacak bir keratin tabakası yoktur. Eğer keratin tabakası olsaydı kornea kalın olacağı için göremezdik. Dolasıyla keratinsiz kornea kendini hastalıklara, toza, aşınmaya karşı korumak için gözyaşı bezleri ve göz kapağı ile ortaklık yapmıştır. Arabanın ön camında olduğu gibi gözyaşı bezleri korneayı ıslatır, göz kapakları da siler ve temizler. Böylece her zaman daha net ve aydınlık görürüz.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alper Alp
Moleküler Biyoloji ve Genetik Mezunu

Gözlerimiz, gözyaşı bezlerinin sürekli olarak ürettiği gözyaşları ile ıslak tutulur. Bu gözyaşları göz yüzeyini nemlendirir, besler ve dış etkenlere karşı korur. Gözyaşı sıvısının içindeki maddeler, gözü mikroorganizmalara karşı korumak için antikorlar ve antimikrobiyal bileşenler içerir. Gözyaşları ayrıca gözü temizleyerek yabancı cisimlerin ve tozun uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Göz kırpma işlemi sırasında gözyaşları, gözün yüzeyini kaplayarak gözü kuru hava ve diğer zararlı etkilerden korur. Bu sürekli nemlendirme mekanizması sayesinde gözler sağlıklı ve işlevsel kalır.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close