Evrim Ağacı LogoEvrim Ağacı
  • Keşfet
  • Aktif Kullanıcılar
  • Uygulamayı İndir
  • Videolar

  • Güncel Makaleler
  • Bilimdeki Son Gelişmeler
  • EA Akademi
  • Kategoriler
  • Rastgele Makale
  • Bilim Sözlüğü

  • Size Özel
  • EA Sosyal & Gönderiler
  • Soru & Cevap
  • Argümanlar
  • Münazara
  • Podcast
  • Etkinlik & İlan
  • Eser
  • Söz
  • Blog
  • Quiz & Anket
  • Oyun
  • Keşif Kulübü

  • Yaşam Ağacı
  • NASA APOD
  • Sismik Harita
  • Periodum
  • Agora Bilim Pazarı
  • Bilim Turları
  • Premium
  • Darvin
  • Apex Notepad
  • Notopod

©2010-2026 Evrim Ağacı
©2010-2026 Evrim Ağacı
Premium
Sorulara Dön
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye
ÜyeSinirbilim & Nörobiyoloji
Film soundtrackleri beynimize ne yapıyor?
Normalde bir yerde dinlesek belki etkilenmeyeceğimiz sesler,filmini izleyip dinledikten sonra kurduğumuz o duygusal bağlarla bileşip bizi dinleyicisi yapıyor.Sonuçta filmin etkisi belli bir süre geçiyor ancak aylar geçse yine o soundtackleri dinliyoruz.Peki bu sırada beynimize ne oluyor?
199 görüntülenme
Cevap Ver
2
Paylaş
1 Cevap Bulundu.
Ersals Krononot
Ersals Krononot
Üye CevabıSen de Cevap Ver

Anıların ve bilgilerin beyin için kayıt açısından ele alınma kriteri, DUYGUSAL etkisidir. Evet en sıradan BİLGİ nin kaydı dahil bu genel olarak böyle. Hatta bu öyle bir işleyiş ki, bir travma yaşandığında görülen bir nesne, renk, koku vs, travma ile ilişkilendirilir beyin tarafından. Duygu yoğunluğunun tavan yaptığı andaki uyaranlar, daha sonra olası tehlikelerden kaçabilmek amacıyla travmayla birlikte kodlanır. (Kişi bunun farkında olmadan bazı nesne, renk, koku gibi şeylerden istemsizce korkabilir) Benzer şekilde duygu yoğunluğunun pozitif arttığı durumlardaki uyaranlar da benzer yolla pozitif kodlanır. Kişi gerçekte duygu yoğunluğuna neden olmayan, o sırada maruz kaldığı başka bir uyarana karşı da sanki duygusunu artırıyormuş gibi bağ kurar. Hatta istemsizce sevdiği birini, kişi aslında çok sevdiği bir akrabasına benzediği için bilinç dışı yolla sempati besleyebilir.

Bahsi geçen uyaranlar sıradan uyarıcılar. Bir resim, tek bir renk bile olabilir. Soruda geçen ise müzik. Bu daha etkili bir uyaran. Duygu ile kodlanması en olası faktör. Sadece aşık olduğunda dinlediği şarkıya takılıp kalmak oldukça olasıdır. Çok sevdiği biriyle iken çalan müzik, çok sevdiği bir mekanda çalan müzik, kendisinin farkında olmayıp bilinç dışı yolla duygusal olarak etkilendiği müzik de kişinin zihnine musallat olabilir. :)

Tüm Reklamları Kapat

0
0
Paylaş
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.