Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Onur Yekedüz
Üye
9

Evrim Ağacının sosyal kısmını nasıl kullanmalıyız?

Aklımdan geçen ipucu tavsiye gibi özellikleri bir türlü kullanamadım.
875 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
Evrim Ağacı Kurucusu

Evrim Ağacı Sosyal, Türkiye'deki bilim insanları ve bilimseverlerin birbirleriyle ve kendi aralarındaki bilgi alışverişini sosyal medya üzerinden pekiştirmeyi hedefleyen, kurallarını ana akım sosyal medyadan almayan, yenilikçi bir platform.

Şu anda çok erken aşamalarında, her gün yeni bir parçasını tamamlıyoruz ama özetle şöyle bir yol haritası var:

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal Akışında Neler Gösterilecek?

Evrim Ağacı Sosyal, ana sayfadaki bir akış olarak gözükecek. Burada, Evrim Ağacı'nın makaleleri haricinde kalan, genellikle direkt olarak Evrim Ağacı okurları/üyeleri tarafından üretilen, yani "sosyal" değeri daha yüksek olan içerikler gösterilecek:

  • Sorular ve cevaplar,
  • Etkinlikler ve ilanlar,
  • Eserler ve tavsiyeler,
  • Yeni "sosyal paylaşımlar" ("gönderiler").

Sosyal Gönderi Türleri Neler?

Yeni sosyal paylaşımlar ("gönderiler"), belli türden içeriklere ayrılıyor. Bunlar sizin sorunuzda bahsettiğiniz parçalar. Bunlardan en temel olanı:

Tüm Reklamları Kapat

Aklımdan Geçen

Bunu herhangi bir sosyal medyadaki duvarınıza yazdığınız herhangi bir şey gibi düşünebilirsiniz. Aklınızdan geçen şeyleri takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. Bunun tek kritik tarafı, buradan paylaşılanların neredeyse tamamı sadece sizin takipçilerinize gösterilecek; çünkü genelde sadece sizi takip edenleri ilgilendirecek, öznel şeyler olacak. Aşağıda kalan diğerleriyse çok daha objektif gönderiler olacak.

Komüniteler

Aklımdan Geçen haricinde kalanları birer komünite gibi düşünebilirsiniz; çünkü ileride her bir komünitenin kendi moderatörleri, (yenilenmiş) kuralları, vs. olacak. Ama o zamana dek, şu anda da, bu komünitelere sadece o komünitenin kurallarına uygun gönderiler yapılabiliyor.

Aklımdan Geçen yerine, uygun düştüğünde paylaşımlarınızı bu komünitelere yapmanızın avantajı şu: Aklımdan Geçen (yukarıda da bahsettiğim gibi) neredeyse her zaman sadece kendi takipçilerinize gösterilecekken, kurallara uyan komünite paylaşımlarınız sitenin geneline gösterilecek.

Her birinin kendince kuralları var. Bu kuralları, paylaşım yapmadan önce şuraya tıklayarak görebilirsiniz:

Her birinin kurallarını buraya yazarak uzatmayacağım (sadece bazı kritik olanlara yer vereceğim). Her birine 5 örnek yazarak tam olarak ne tür içerikler beklendiğine dair bir fikir vermeye çalışacağım:

Fark Ettim ki... (Tespit)

Bu komünite, fark edildiğinde ufku genişleten tespitler içindir. Bu komünitede Evren'in herhangi bir parçasıyla ilgili fark ettiğiniz tespitleri paylaşabilirsiniz. İyi bir tespit, insanların ilk etapta fark etmemiş olabileceği, özgün bir gerçeğe parmak basmalıdır. Okunduğunda "Aaa evet ya!" tepkisini hedeflemelidir. Fark ettiğiniz şeyler şahsi kanaatiniz veya tercihleriniz değil, herkesin katılabileceği evrensel/objektif gerçekler/farkındalıklar olmalıdır.

Örnekler:

  • Buzdolabını zırt pırt kontrol etmemizin nedeni sihirli bir şekilde yiyecek bir şeyler oluşmasını beklememizden değil; standartlarımızın o anda buzdolabında olanları yiyecek kadar düşüp düşmediğini görmek için.
  • Ne kadar çok çalıştığımıza göre değil de ne kadar vazgeçilmez olduğumuza göre maaş alıyoruz.
  • Bir saatte 3600 saniye var ve birçok kişi saatte 36 liradan az kazanıyor; yani birçok insanın zamanı saniyede 1 kuruştan daha değersiz. Yani yere düşmüş 1 kuruşu eğilip almak hemen herkes için kârlı bir iş.
  • Yetişkin olmak ihtişamlı bir akşam yemeği hazırlayabilmek demek değil. İhtişamlı bir akşam yemeği pişirdikten sonra yatağa gitmeden önce arkada temiz bir mutfak bırakabilmek demek.
  • Bir tatil gününden önceki gece, tatilin kendisinden daha keyifli.

Bugün Öğrendim ki...

Bu komünite, öğrendiğiniz yeni şeyleri paylaşmanız içindir (linkleri ilgili kutuya girmeniz gerekmektedir).

Tüm Reklamları Kapat

Örnekler:

İşe Yarar İpucu

Bu komünite, hayatı kolaylaştıran veya güzelleştiren tavsiyelerinizi paylaşmanız içindir. Verdiğiniz öneriler genel geçer olarak bilinen, yaygın öneriler olmamalıdır.

Örnekler:

  • Daha zeki bir çocuğunuz olsun istiyorsanız, ona kitap okumayı olabildiğince erken öğretin ve kitap aşkını aşılayın. Çünkü okumaya başladıkları anda, kendilerini eğitebilmeye başlayacaklar. Bu, kitap okuma yeteneğinden yoksun akranlarına büyük bir fark atmasını sağlayacak.
  • “Rüya firmada çalışma” ideolojisine kanmayın. Ortalama bir firmada senin yaptığın işi destekleyen bir patrona sahip olmak, kendi alanında uzmanlaşmasını sağlar ve sana bağımsızlık kazandırır.
  • Sen başvurana kadar işyerin var olduğundan bihaberdi, sen gittikten sonra da yokluğunu fark etmeyecek. İyi olmaya bak.
  • Elinizde tüm veriler yokken, yabancılara elinizden geldiğinde anlayışla yaklaşın. Önünüzdeki çok yavaş mı sürüyor? Belki arka koltukta annesinin doğum günü pastası vardır? Bu kafa yapısı sizi daha az agresif ve daha bağışlayıcı yapacak.
  • Geçmişte kötü bir şey yapmış olmanız, bugün ona karşı olamayacağınız anlamına gelmiyor. Bu sizi iki yüzlü yapmıyor; büyüdüğünüzü gösteriyor. İnsanların şu anki fikirlerinizi geçersiz kılmak için geçmişinizi kullanmalarına izin vermeyin. Büyüme denen bir şey var. Onu kucaklayın.

Bilim Haberleri

Bu komünite, bilimde yaşanan gelişmeleri ve bilim haberlerini paylaşmanız içindir. Paylaştığınız bilim haberleri ve bilimsel gelişmeler güvenilir kaynaklara dayanmak zorundadır. Bilimdeki en güncel gelişmeleri aktarmaya çalışın. 6 aydan eski haberler/gelişmeler yasaktır. İçeriğinden haberdar olmadığınız haberleri/gelişmeleri paylaşmayın; paylaştıklarınızı okuyun.

Tüm Reklamları Kapat

Örnekler:

Hikaye Başlat

Bu komünite, hakkında yazılabilecek hikayeler başlatmanız içindir. Bu biraz "özel" bir komünitemiz çünkü diğerlerinin aksine aynı zamanda sitenin bir başka parçasında kullanılıyor: Blog yazıları. Blog yazıları, burada da anlattığımız gibi, Evrim Ağacı okurlarının tamamen özgür bir şekilde kendi yazılarını yayınlayabildikleri (editör denetimi olmayan) blog platformumuz. Blog kısmında teşvik ettiğimiz şeylerden biri de bilimkurgu veya polisiye gibi kurgusal eserlerin/hikayelerin yazılması. Ama hakkında yazacak şey bulamazsanız diye, hikaye başlatıcılarımız var:

Blog yazmaya başlamadan önce "Şablon Seç"e tıklayın.
Blog yazmaya başlamadan önce "Şablon Seç"e tıklayın.
İstediğiniz şablonu seçebilirsiniz; ama konumuzla ilgili olarak "Hikaye Başlat"ı seçin.
İstediğiniz şablonu seçebilirsiniz; ama konumuzla ilgili olarak "Hikaye Başlat"ı seçin.
Bunlar, Evrim Ağacı tarafından seçilmiş hikaye başlatıcılar. "Yenile" tuşuyla yeni bir hikaye başlatıcı görebilirsiniz. "Seç" diyerek de o hikaye başlatıcı ile hikayenizi kurgulamaya başlayabilirsiniz.
Bunlar, Evrim Ağacı tarafından seçilmiş hikaye başlatıcılar. "Yenile" tuşuyla yeni bir hikaye başlatıcı görebilirsiniz. "Seç" diyerek de o hikaye başlatıcı ile hikayenizi kurgulamaya başlayabilirsiniz.

İşte sosyal paylaşımlar arasından "Hikaye Başlat"a girdiklerinizden çok kaliteli ve özgün olanlar Evrim Ağacı yönetimi tarafından işaretlenecek ve tüm kullanıcıların hikaye başlatmakta kullandığı şablonlar listesine eklenecek.

Örnekler:

Tüm Reklamları Kapat

  • Yıl, 1910. Para kazanmakta zorlanan bir sanatçı olan Adolf Hitler, iyi niyetli zaman yolcularının kendisine yönelik bugüne kadar olan suikast girişimlerini atlatmayı başardı. Ama sıradaki zaman yolcusu biraz farklı. Onun amacı Hitler'i öldürmek değil. Amacı, Hitler'e daha iyi bir ressam olmayı öğretmek. Cüppesini kaldırıyor ve altından devasa kıvırcık saçlarıyla Bob Ross çıkıyor.
  • Dünya'daki diğer herkesle birlikte sen de "Büyük Köroluş" olayı sırasında görüş yeteneğini kaybettim. 2 yıl sonra, hiçbir uyarı olmaksızın, tekrar görebilmeye başladın. Şaşkınlıkla etrafına bakarken, duvarlara, yerlere, kapılara ve diğer tüm yüzeylere bir mesajın tekrar tekrar yazıldığını gördün: "Onlara Sakın Görebildiğini Söyleme!"
  • Öldün. Bir sinema salonunda, kopyan olan bir dolu insanla bir aradasın. Onlar, senin önceki yaşamdan reenkarnasyonların ve az sonra, hep birlikte bir sonraki yaşamını beyaz perdede seyredeceksiniz.
  • Saat sabah 3. Resmi bir bildirim sesiyle uyanıyorsun. Bildirimde şu yazıyor: "SAKIN AY'A BAKMA!". Onun hemen altında, yüzlerce diğer bildirim geldiğini görüyorsun. Tanımadığın yüzlerce numara, sana şu tür mesajlar göndermiş: "Harika bir gece! Dışarı bak."
  • Şizofren bir adam, kafasındaki seslerden bıktı ve eğer sesler kafasında yaşamaya devam edecekse, kira ödemeleri gerektiğini söyledi. Ertesi gün, masasında bir zarf içinde bol miktarda para buldu.

Alıntı & Aforizma

Bu da biraz farklı bir komünite çünkü şu anda farklı bir şekilde erişiliyor:

Bu, bizim yıllardır var olan Söz & Aforizma kısmımızın sosyalleştirilmiş hâli. Bu komünite, okuduğunuz veya izlediğiniz eserlerde gördüğünüz, hoşunuza giden, bilgilendirici veya yol gösterici sözleri/alıntıları paylaşmanız içindir.

Örnekler:

  • “Bir gün atomun enerjisini serbest bırakacağız, gezegenler arası yolculuklar gerçekleştireceğiz, ömrü uzatıp, kanseri ve tüberkülozu tedavi edeceğiz; ama en düşük seviyeli kişiler tarafından yönetilmiş olmanın sırrını asla çözemeyeceğiz.” Anonim
  • "Eğer haklı olduğunu biliyorsan, başkalarının ne düşündüğünü umursamazsın. Er ya da geç gerçekler ortaya çıkar." - Barbara McClintock
  • "İstikrarlı bir şekilde söylenen yalanların gücü büyüktür; ancak bilim tarihi göstermektedir ki bu güç genellikle uzun soluklu olamamaktadır." - Charles Darwin
  • "Evren'in sizin anlayabileceğiniz gibi olma gibi bir yükümlülüğü yoktur." - Neil deGrasse Tyson
  • "Bizler gibi ufacık türler için Evren'in sınırsızlığına dayanabilmemizin tek yolu sevgidir." - Carl Sagan

Soru & Cevap

Evrim Ağacı Sosyal'den önce geliştirdiğimiz Soru & Cevap Platformu da böylece sosyal medya tarafımızın bir parçası hâline gelmiş oldu. Ona da özel bir şekilde erişiyorsunuz:

Soru sormak için buraya tıklayabilirsiniz.
Soru sormak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sorulmuş sorulara cevaplar girmek isterseniz, Yaz altından Cevap'a tıklayabilirsiniz.
Sorulmuş sorulara cevaplar girmek isterseniz, Yaz altından Cevap'a tıklayabilirsiniz.

Bu platform, zaten şu anda kullandığınız platform; dolayısıyla kurallarınızı bildiğinizi varsayıyorum. Bilmeyenler, buradan okuyabilirler.

Eğer Evrim Ağacı ailesine/okurlarına soru soracaksanız, diğer gönderi tiplerini kullanmamalısınız. Sadece Soru & Cevap Platformu'na girilen sorulara cevap verilebilmektedir.

Şimdilik böyle... Dediğim gibi, bu daha başlangıç, ileride farklı komüniteler de kurmaya başlayacağız. Ayrıca şu tuşları da kurcalamanızı öneririm, çünkü görsel ekleme, başlık ekleme ve link ekleme gibi fonksiyonları var:

Bazı komünitelerin kuralları gereği belli eklemeleri yapamayabilirsiniz (ve belli eklemeler zorunlu olabilir). Mesela "Fark Ettim ki..." komünitesinde fotoğraf girmek yasaktır. Bilim Haberleri'nde bağlantı /link girmek zorunludur.
Bazı komünitelerin kuralları gereği belli eklemeleri yapamayabilirsiniz (ve belli eklemeler zorunlu olabilir). Mesela "Fark Ettim ki..." komünitesinde fotoğraf girmek yasaktır. Bilim Haberleri'nde bağlantı /link girmek zorunludur.
361 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close