Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Göktuğ Çağlar
Üye
3

Esrar ya da Marihuana kullanımının, fiziki ve psikolojik zararları var mıdır?

Etkin madde olan THC'nin beyinde ne gibi etkileri olur, nasıl etki eder?
683 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Kaynak gerektiren iddialara kaynak belirtilmemiş.
1
Nalan Yüksel
Ziraat mühendisiyim.
Orijinal Soru: Marihuana veya esrar ne derece zararlıdır?

Agroekoloji alanında bilgi ve deneyime sahibim. Öncelikle sorunuzdaki ön kabule değinmek istiyorum. Sorunuzu, verilecek cevapları sınırlandıracak ve yönlendirecek şekilde '....mutlaka tütün ürünleri gibi zarar vermektedir .....' şeklinde oluşturmuşsunuz. Oysa bu tür bitkilerin kullanım aralık ve miktarları, ilaçların veya tükettiğimiz gıdaların kullanım aralığı ve miktarları gibi sağlığımıza yararlı ve/veya zararlı etkileri bulunmaktadır. Bu tür bitkiler 1970 lı yıllar öncesi Avrupa'da tıbbi amaçla deneysel düzeyde kullanılmakta ve bazı yerel topluluklarda bazı mantar çeşitlerinden uygun miktarda yararlanılarak sağaltım yapıldığı biliniyor. Konuya ilişkin olarak internette belgesellere ulaşabilirsiniz.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Boran Polat
İntern Doktor
Orijinal Soru: Marihuana veya esrar ne derece zararlıdır?

Marihuana ya da kenevir(kanabis) dünyada alkol ve sigaradan sonra en sık tüketilen üçüncü psikoaktif maddedir. İçindeki delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) maddesinden kaynaklanan öforik, sedatif ve analjezik etkileri vardır. Hatta bu maddenin konsantrasyonu çeşitli formlarının etki gücünü belirler.

Zararlı etkilerine gelecek olursak:

Henüz yeterli seviyede kanıt olmasa da bazı çalışmalar kanabis kullanımının yaşam süresini kısalttığını ortaya koymuştur.[1] Astım atağına neden olabilmektedir.[2] Kalp krizi (Miyokardial İnfarkt) riskini arttırmaktadır. İnme ve aritmiler ile ilişkili olabileceği bulunmuştur.[4] Şizofreni riskini 2 ila 3 kata kadar arttırmaktadır. Esrar ile ilişkili psikoza neden olabilmektedir.[5] Moleküler, hücresel ve histopatolojik çalışmalar kansere yol açabileceğini göstermiş olsa da epidemiyolojik olarak tartışmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Sağlıklı insanlarda karaciğer, böbrek, endokrin ve görme (geçici görme sorunlarına neden olabilse de) üzerinde herhangi bir kronik zarara sebep olmamaktadır. Tartışmalı bir konu olsa da esrarın seyrek kullanımının akciğer kanseri üzerinde bir risk oluşturmadığını gösteren çalışmalar mevcuttur.

Ayrıca marihuana kullanımının aşırıya kaçması halinde DSM-5'te psikiyatrik bir bozukluk olarak tanımlanan madde kullanım bozukluğu ortaya çıkabilir. Maddeye karşı artan tolerans ve yoksunluk sendromu gibi semptomlarla seyredebilir. Bunu alkol kullanımı ve alkolizm arasındaki fark gibi düşünebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. K. S. Kendler, et al. (2017). Drug Abuse-Associated Mortality Across The Lifespan: A Population-Based Longitudinal Cohort And Co-Relative Analysis. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, sf: 877-886. doi: 10.1007/s00127-017-1398-5. | Arşiv Bağlantısı
  2. J. M. Chatkin, et al. (2019). Cannabis-Associated Asthma And Allergies. Clinical Reviews in Allergy & Immunology, sf: 196-206. doi: 10.1007/s12016-017-8644-1. | Arşiv Bağlantısı
  3. M. Ghasemiesfe, et al. (2019). Association Between Marijuana Use And Risk Of Cancer: A Systematic Review And Meta-Analysis. JAMA Network Open, sf: e1916318-e1916318. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2019.16318. | Arşiv Bağlantısı
  4. Divya Ravi. (2018). Associations Between Marijuana Use And Cardiovascular Risk Factors And Outcomes. Annals of Internal Medicine. doi: 10.7326/M17-1548. | Arşiv Bağlantısı
  5. Suzanne H. Gage. (2018). Association Between Cannabis And Psychosis: Epidemiologic Evidence. Biological Psychiatry. doi: 10.1016/j.biopsych.2015.08.001. | Arşiv Bağlantısı
  6. David A Gorelick, MD, PhD. Uptodate Cannabis Use And Disorder: Epidemiology, Pharmacology, Comorbidities, And Adverse Effects. Alındığı Tarih: 29 Ağustos 2023. Alındığı Yer: UptoDate | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close