Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Kulaoğlu
Üye
14

Ekşi Sözlük bilimsel olarak geçerli bir kaynak sayılıyor mu?

2,610 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
Evrim Ağacı Kurucusu

Aşırı nadir birkaç vaka haricinde hayır, Ekşi Sözlük bilimsel meselelerde geçerli bir kaynak değildir ve Evrim Ağacı'nda da kaynak olarak kullanılamaz. Zaten Ekşi Sözlük yönetiminin de bilimsel olarak geçerli bir kaynak oldukları yönünde bir iddiası olduğunu sanmıyorum.

Ayrıca bu sadece Ekşi Sözlük'e özgü bir durum değil; Evrim Ağacı Yazılı İçerik Kuralları'nun 7.12 nolu maddesi gereği, birkaç tane kaliteli Türkçe jurnal (hakemli ve akademik dergiler) ve konularla ilişkili alanında saygın kitap haricinde, aslen Türkçe olarak yayınlanmış hiçbir blog sitesi, forum, kitap, vs. kaynak olarak kullanılamaz (sadece editörler bu kuralı uygun gördükleri durumlarda es geçebilirler):

Tüm Reklamları Kapat

Yazıların içeriğinde herhangi bir Türkçe siteden ve/veya Vikipedi'den (Wikipedia'nın Türkçesinden) doğrudan kopyala/yapıştır yoluyla alınan hiçbir içerik bulunamaz. Eğer herhangi bir Türkçe kaynaktan alıntı yapılacaksa, alınan kısım 40 sözcükten uzun olmamalıdır ve alıntı olduğu açıkça belirtilmelidir. Vikipedi'den alıntı ve derleme dahi yapılmamalıdır; sadece yol gösterici olarak kullanılabilir. Bu şekilde Türkçe kaynaklardan intihal olduğu tespit edilen yazılar otomatik olarak elenecektir. Mümkünse, Türkçe içerikli bütün kaynaklardan uzak durmanız önemle rica edilir.

7.9 nolu maddemiz de güvenilir kabul ettiğimiz kaynaklara bazı örnekler veriyor:

  1. Kaynak olarak mümkünse hakemli dergilerde yayınlanmış akademik makaleler kullanılmalıdır. Bu makalelere Google Scholar, SpringerLink, ScienceDirect ve Web of Science gibi bilimsel kaynak arama motorlarından ulaşılabilir. Bu kaynaklar, birincil öneme sahiptir. Bunun haricinde güvenebileceğiniz bazı kaynak örnekleri aşağı listelenmiştir:
  2. Bilim dergilerinin haber siteleri (Örnekler: Science NewsNature News gibi)
  3. İngilizce yayın yapan ve büyük bilim sitelerinden (ScienceDailyIFLSNew Scientist, vb.)
  4. Güvenilir bilimsel YouTube kanallarından (VeritasiumVSauce, vb.) 
  5. Bilime önem veren yabancı gazetelerden (New York TimesIndependentGuardian, vb.)
  6. Bilim insanlarının bloglarından (PharyngulaWhy Evolution Is True gibi)
  7. Büyük müzelerin internet sitelerinden (SmithsonianNatural History Museum gibi)
  8. Belgesel kanallarının sitelerinden (Discovery ChannelNational Geographic, vb.)
  9. Güvenilir yazarları bünyesinde barındıran soru-cevap sitelerinden (Quora ScienceSnopesreddit vs.)

Aşağıda Ufuk'un verdiği cevabı da Soru & Cevap Platformu özelinde okuyabilirsiniz.

443 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Moderatör

Sorunun hedeflediği duruma göre istenen kaynak kalitesi değişiklik gösterecektir. Evrim Ağacı moderasyonu olarak Soru & Cevap Platformu'nda kaynakların doğruluğunu kontrol etmesek de özellikle tıp, sağlık, hastalıklar gibi kritik konularda kaynakların kalitesini olabildiğince kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Hayatı ve sağlığı doğrudan etkileyen kritik sorularda kaynaklarınızın akademik seviyede ya da en azından Evrim Ağacı kadar güvenilir bilim platformları seviyesinde olması gerekiyor. Bu durum, soru sahibi kaynak zorunluluğu eklemeyi unutmuş ya da soruyu yanlış kategoride sormuş olsa dahi geçerlidir.

Akademik seviyede kaynak gerektirmeyecek, kritik olmayan, daha "genel" sorularda herkesin (bilimsel olup olmadığı fark etmeksizin) fikrini yazabildiği; forum, blog, haber sitesi vb. platformları kaynak olarak kullanmanız yasak değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de sorulara cevap verirken güvenilir olmayan kaynaklardan mümkün oldukça uzak durmanızı ve bulabildiğiniz en bilimsel ve güvenilir kaynakları kullanmanızı önemle tavsiye eder, güvenilir olmayan kaynakları sıklıkla kullanmanız halinde uygun görülen işlem ya da cezaların uygulanabileceğini hatırlatırız.

143 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close