Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kerem Kılınç
Kerem Kılınç
4,688 UP
Üye
5

Eğer hayatın bir anlamı yoksa insanlar neden yaşıyor ya da yaşamaya devam ediyorlar? Kendilerini tamamlamamış hissettikleri için mi?

2,948 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alim Öner
Alim Öner
26K UP
Bu konuda fikrim var

Soruyu kendime göre cevaplayacağım ama bunun için önce biraz inancımdan bahsetmem gerekiyor.

Nihilizm temeli bir inanca sahibim bu yüzden de anlamın mümkün olmayacağını düşünüyorum (biliyorum). Tanrı varmı yokmu bunu anlayamayız ama tanrı varsa da bir anlama sahip değil. Sonsuz olasılıklar arasında anlama sahip olan hiçbir olasılık yok çünkü anlam diye birşey yok.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi nasıl yaşamaya devam ettiğime gelince bunu tek bir düşünce ile değil birkaç tane farkı düşünce ile yapıyorum.

1. Bı kere dünyaya çoktan geldik .

Tüm Reklamları Kapat

2. Nasılsa dünyaya 1 kez geliyorum.

3. İntiharın beli şartlar dışına mümkün olmaması

İlk düşüncenin temelinde şu var. Biz ana amacı üreyecek kadar yaşamak olan canlılarız intihar etmen buna tamamen ters. Hayatan vazgeçmek çok ama çok zor bir karar birçok intiharın da plansız olmasının nedeni budur. Bir anlık duygularından kurtulup selim kafa ile tekrardan ve tekrardan düşünüp intihara kalkışmak her babayiğidin harcı bir iş değil. Şahsen evrende anlam olmamasının intihar için yetersiz bir sebep olduğunu düşünüyorum.

İkinci düşüncemin temelinde ise hazcı bir mantık yatıyor. Madem bu hayata geldim ve oldukça yüksek ihtimale birdaha "hayata" olmayacağım o zaman neden hayatımın keyfini çıkarmayayım? Sadece eğlence meselesi değil. Kitap okuyup çalışmanın hazı bir aileye üye olmanın hazı sırf şu an bir bilince sahip olman bile ayrı bir haz. Hayata sadece tatlı olan şeyler haz değildir acı da haz verir. Vurgulamak isteğim nokta haz dediğim şeyin hayata olduğumuz sürece yaşadığımız tecrübeler olduğudur. Çünkü öldüğümüz zaman hiçlik olucağız hiçliğe karışmadan önce ne yaparsan kar(haz).

İntiharın kaçma değil de intihar olması için birkaç şartı var (bu şartlar tamamen öznel). İntihar içinde büyük bir acı barındırmalı ve bir işe yaramalı. Bir insanın kendini asması benim için korkaklıktan yada kaçma çabasından ibadetir. Bunu "onurlu" ve "doğru" şekle sokabilmemiz için alt kısımda yazan 2 şartan en azından birine uymalı [son iki şart (3 ve 4) tek başlarına intiharı korkaklıktan çıkaramaz].

1. İnithar eylemi büyük bir acı içermeli

2. Toplumsal bir soruna protesto şeklinde olmalı

3. Tamamen sağlıklı bir birey intihar etmeli

Tüm Reklamları Kapat

4. Planlı bir şekilde olmalı

Bir intiharın tamamen kabul edilebilmesi için bu şartların hepsine uymalı.

Örnek bir intihar senaryosu yazayım

Hayatan bıkan Mehmet ölmeye karar veriyor ve düzgün bir intihar için planlar yapmaya başlıyor. Kendisi farklı bir etnik kökenden geldiği için protesto edeceği konuyu seçerken etnik kökenini de göz önünde bulunduruyor. Turuncu etnik kökene sahip insanların ülkede kötü durumda olduğuna ilişkin pankartlar hazırlıyor. Ölüm yerini belirlerken kurtarıcıların gelme hızı gibi unsurları ele alarak kalabalık bir ortamda kendisinden başka kimsenin zarar görmesinin muhtemelen olmadığı bir yer buluyor. Kendini ölümcül bir zehirle zehirliyor canlı yayınlar açıyor ve ölme zamanı yaklaştığı zaman kendini ateşe veriyor. Kendini diri diri yakan Mehmet turuncu etnik kökenini derdini bütün dünya medyasına duyuruyor.

Tüm Reklamları Kapat

İntihar edilicekse bu şekilde edilmeli diye düşünüyorum. Bu yüzden intihar etmek muhtemelen asla yapmayacağım birşey.

Düşüncelerimden en sık kullandıklarımı anlatmaya çalıştım daha az düşündüğüm şeyleri yazmadım .

Umarım faydalı olmuştur

185 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Baha Eren Tekin
Hayatımın her noktasında bilimle kalmaya çalışan bir insanım.

Merhaba.

Sorunuza kendi hayatımdan çıkardığım cevapları sunarak cevap vermek isterim. Öncelikle yaşamaya devam etmek için kutsal bir güce inanma anlayışına karşı çıkanlardanım. Benim için bir sonraki günü görme isteği hayatımı bir kitap okuyormuşum gibi görmemden kaynaklı. Hayat ve hayatın her türlü tecrübeye açık olması beni heyecanlandırıyor. Bilim çok daha iştahlı yaşamama sebep oluyor. Kısacası hayat isimli kitabımın sonunu görmeyi istemem benim motivasyonum.

Tüm Reklamları Kapat

111 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close