Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Dilimiz nasıl yabancı maddeleri seçer?

Yemek yerken veya içecek içerken ağzımıza gelen istenmeyen cisimleri (saç,kılçık,kabuk vb.) dilimiz nasıl onca lokmanın arasından istisnasız hepsini seçebiliyor? Bu dilimizin vücudumuzu koruma mekanizması mıdır?
250 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Akgüner
Okur

İstisnasız ayırt ettiğini düşünmüyorum. Farkında olmadan yemekle beraber bir sürü yabancı madde de yiyor olabiliriz.

Yani, yiyorsak da farkında olmadan yiyoruz. Bu yüzden bazılarını hissedince sanki dilimiz istisnasız ayırt ediyormuş gibi gelebilir.

Aklıma gelen diğer cevap ise şöyle:

Tüm Reklamları Kapat

Tat alma duyusu dilimizin üzerindeki alıcı sinir uçları sayesinde gerçekleşmektedir. Bu sinir uçları tat alma tomurcukları olarak nitelendirilmiştir.Bu tat alma tomurcukları papilla adı verilen yapılarda bulunmaktadır. Tomurcuk şeklinde dil üzerinde çıkıntılar bulunmaktadır. Bunlar receptör sinir uçlarıdır.[1]

Besin maddeleri suda çözünmektedir. Bu suda çözünen tat maddeleri tat alma tomurcuklarını uyarmaktadır. Tat alma tomurcuklarında meydana gelen uyarılma ile birlikte bu durum sinirler aracılığıyla beynimizin tat alma merkezine bildirilmektedir. Tüm bu işlemlerin sonunda almış olduğumuz besinin tadını algılarız.[1]

Mesela "kıl" örneği üzerinden gidelim.

Kıl; içerdiği az miktardaki suyun yanı sıra Karbonhidratlar, Üre, Ürik asit, serbest Aminoasitler, Fosfolipitler, Kolesterol, Yağ asitleri ve en önemlisi Keratin açısından zengindir. Kılın esas yapısı, 18 Aminoasitten oluşan ve dermal papillanın tabanında bulunan Keratinositler tarafından meydana getirilen Keratindir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Keratin, vücudumuzun bir çok bölgesinde çapraz bağlı sarmal yapıda bulunan lifli bir proteindir. Metyonin ve Sistein aminoasitleri (proteinleri oluşturan yapı taşları) açısından zengin olan - Keratin suda neredeyse çözünmeyen ender proteinlerden - olduğu için saça dayanıklılık verir.[2]

"Keratin" suda çözülmediği için dilimizin tat alma tomurcukları uyarılmaz. Bu yüzden dilimiz, kılı yabancı madde olarak algılayıp beyne farklı bir sinyal gönderiyor olabilir.

Kaynaklar

  1. Bilgiustam. Dilin Yapısı Ve Tat Alma Duyusunun Önemi » Bilgiustam. (20 Ekim 2011). Alındığı Yer: Bilgiustam | Arşiv Bağlantısı
  2. rectiwa.com. Kıl Ve Kılın Yapısı. Alındığı Yer: www.rectiwa.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close