Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Burçların gerçeklik payı nedir?

Detaylı bi anlatım lütfen.
492 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kıvanç Açıkel
Bilimsever

Gerçeklik payı yoktur. Siz doğdunuzda Güneş'in tutulum çizgisi üzerindeki takım yıldızın üzerinizde nasıl bir etkisi olabilir ki? Zaten takım yıldızları da insanlar tarafından uydurulmuş şeyler. Bir takım yıldızındaki iki yıldızın aslında birbiriyle alakası yoktur. Ayrıca bildiğiniz burcunuz gerçekten doğduğunuz günde Güneş'in tutulum çizgisinin üstündeki takım yıldızı bile olmayabilir! Çünkü burçların tarih ayarı çok önceden yapıldı. O zamandan beri bazı tarihlerdeki tutulum çizgisi üzerinde farklı takım yıldızları var. Ayrıca yıldızlar gökyüzünde gördüğünüz yerde bile değiller. Hepsinin uzaklığına bağlı olarak farklı miktarda geçmişteki hal ve konumlarını görüyorsunuz. Çünkü ışığın hızı sonsuz değildir. Ve yıldızlar o kadar uzak ki, kuzey yarım küreden çıplak gözle görülebilen en yakın yıldız olan Sirius, tam 8,6 ışık yılı uzakta. Yani ışığının buraya gelnesi 8,6 yıl sürüyor. Yani onu 8,6 yıl önceki konumunda, 8,6 yıl önceki haliyle göryorsunuz. Bakın bu yıldız kuzey yarım küreden görülen en yakın yıldız. Kutup yıldızına baktığınızda 432, Deneb yıldızına baktığınızda yaklaşık 1500 yıl öncesini görüyorsunuz. Tüm bu mantıksızları bıraksak bile, bu kadar uzaktaki yıldızların sizi etkilemesi mümkün değildir. O kadar uzaktalar ki doğumunuzda orada olan doktorun kütle çekimiyle uyguladığı kuvvet, yıldızların size uyguladığından fazladır! Bu sebeplerden prof. dr. Ethem Derman, "Ebenizin hayatınıza etkisi, yıldızlardan fazladır." demiştir. Şimdi, başlarda sorduğum soruyu biraz geliştirerek tekrar soruyorum. Siz doğduğunuzda - aslında orada bile olmayan - insanlar tarafından uydurulmuş, aslında birbiri ile alakası bile olmayan, yer çekimi ile size yaptığı etki doktorunuzun yer çekimi etkisinden az olacak kadar uzaktaki yıldız şekillerinin hayatınız üzerinde ne etkisi olabilir ki? Bir de üstüne aslında bu takım yıldızının bırakın orada olmayı, ayarın tarihi geçtiğinden aslında artık orada gözükmeyi bile bıraktığını düşünün.

Bu kadar fazla kişinin inanma sebebi ise yapılan yorumlara kendimize benzetmeye eğilimli olmamız. Ama aynı gün iki farklı astrolog tarafından yazılmış gazetedeki yorumlara bile baksanız, farklı olduklarını görürsünüz. Bir örneğini Nasa'da astronom olarak çalışmış Carl Sagan Cosmos belgeselinin bölümlerinden birinde anlatıyor.

Zaten, sadece benzer tarihlerde doğdular diye niye hepsinin geleceği bir olsun?

Tüm Reklamları Kapat

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close