Kapitalizm, gölgesini satamadığı ağacı keser!
Aslında hep böyleydi. Belki doğrudan para olarak değil fakat tüm verilerimizin kullanımı şeklinde çok daha büyük bir şeyi bizlerden alıyorlardı ve almaya da devam ediyorlar.
Kapitalist sistemde bedava diye bir şey yoktur. Fakat bazen kaz gelecek yerden tavuğu esirgemezler.
Hazır bu kadar yoğun kullanıcı kitlesi de bulmuşlar iken ve onlardan yeni veri devşirme dertleri de kalmamışsa ( geçici olarak) haliyle daha önce görece bedavaya sundukları hizmetlerden ayrıca para kazanma derdine girmiş olmaları doğalarına uygun olanıdır.
Muhtemeldir ki bu konuda bir tepki ile karşılaşıp o platformların (ve örgütlü olarak) kullanımına yönelik bir boykot söz konusu olursa mutlaka geri adım atarlar. Çünkü bu alan sadece para kazandıkları bir alan değil, veri bankası oluşturdukları ve kullandıkları, kendi ahlak ve politikalarını pazarladıkları ve en önemlisi bizleri çaktırmadan uyuttukları bir alan aynı zamanda. Bundan kolay kolay vaz geçmezler.
Ancak “hem ağlar hem giderim” diyen gelin misali , hem şikayet edip hem de kullanmaya devam edersek, korkarım ki ensemizde daha çok boza pişirirler.
Sevgiyle…
Kaynaklar
- Zubritski, Mitropolski, Kerov, et al. (1995). Kapitalist Toplum. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 174.