Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Metin Demirci
Üye 30 Aralık 1 Cevap
3

Big bang'den kalan arta alan ışımasını görmemiz mümkün mü?

Büyük patlamadan kısa süre sonra oluşan madde ve fotonlar evrene yayılmaya aynı zamanda başladılar. Dünyamızın oluşmasına neden olan madde de yaklaşık 14 milyar yıl önce yolculuğuna oradan başladı. Bugün büyük patlamanın olduğu yere baktığımızda gördüğümüz fotonlar, dünyamızı oluşturan madde ile aynı zamanda yola çıkmadılar mı?
176 görüntülenme
Big bang'den kalan arta alan ışımasını görmemiz mümkün mü?
Big bang'den kalan arta alan ışımasını görmemiz mümkün mü?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 30 Aralık

[1]Büyük Patlama kronolojisini kısaca özetlersek:

10-12 -10-6 saniye arasında; Büyük Enflasyon etkisi ile evrenin enerjisinde büyük düşüş ve simetrisinde kırılma olduğu tahmin edilir, bu kırılma kuarkları (kuarkları oluşturan gluonlar dahil) oluşturduğundan "kuark dönemi" olarak da anılır. Aynı zamanda Higgs alanı etkileşimi ile taneciklerin kütle kazandığı bir dönemdir. Ancak evrenin yüksek sıcaklığı kuarkların varlığına rağmen hadronların oluşmasına izin vermez.

10-6-1 saniye aralığında; evrenin ısısının düşmeye devam emesi ile hadronlar oluşur. Hadronlar baryonlar ve mezonlar olarak iki gruba ayrılır; baryonlara, proton ve nötronları, mezonlara pionlar örnek gösterebiliriz. Dikkat ettiyseniz şu ana kadar evrene saçılmış fotonlardan hala bahsedemedik. Fotonların evrende serbestçe dolaşması için daha epey süre var. Fakat bu aşamada nötrino çiftleri serbest kalmaya ve evrende dolaşmaya başladığı tahmin edilir. Yani nötrinolar fotonlarda çok daha ömce kozmik nötrino arka planı yaratmış olabilir. Şu ana kadar bu arka planın var olduğuna dair kesin bir kanıt elde edemedik.

Tüm Reklamları Kapat

1-10 saniye aralığı: Hadron ve antihadronlar birbirlerini yok ederek geriye lepton-antilepton çiftleri kalmıştır (leptonlara en klasik örnek elektronlardır). Bu süre zarfında evrenin iyice soğuması lepton çiftlerini birbirlerini yok edemez noktaya getirmiştir (bu kısma kadar cevaplanması gereken pek çok konu gizemini korumaktadır).

10-380.000 yıl aralığı: Bu aralıkta ve özellikle 377.000 yıl sonrasında artık kalan elektronlar, iyonize çekirdekler tarafından yakalanarak nötr hale gelen hidrojen ve helyum atomları oluşmaya başlamıştır. Protonların büyük çoğunluğunun nötr atomlara bağlanması ve evrenin ısısının iyice düşmesi sayesinde fotonlar evrende serbestçe dolaşabilir hale gelmiştir. Yani evren bildiğimiz anlamda saçılabilir radyasyonu ancak 380.000 yıl yaşındayken yapabilmiştir.

Kozmik Mikro Dalga Ardalan Işıması: Evrenin ilk ışımasının artıkları, tüm evreni mikro dalgalar olarak doldurmuştur. Bildiğiniz gibi mikro dalgalar, fotonların belirli bir frekansına ve dalga boyuna sahiptir. Muhtemeldir ki bu ilk radyasyon; kızılötesi veya görünebilir ışığın frekans ve dalga boyuna sahipken, evrenin hızlıca genişlemesi bu dalgaların kırmızıya kaymasına neden olmuş ve mikro dalgalar olarak tespit edilmesini sağlamıştır.

60'lı yıllarda bir rastlantı sonucu tespit edilen bu dalgaları görüntülü hale getirmek mümkündür. Tıpkı radyo sinyallerini kullanarak görüntü ve ses elde edebilmemiz gibi düşünebilirsiniz. Ekte paylaştığım resimde; evrenin 380.000 yıl yaşındayken görüntüsünü görebilirsiniz.

Kozmik Mikro Dalga Ardalan Işıması
Kozmik Mikro Dalga Ardalan Işıması

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb) Nedir? - Evrim Ağacı. (22 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close