Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Can Luitch
Üye
1

Annesi babası ARH+ olan biri 0- olabilir mi?

3,696 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Zühtü Mete Dinler
Cylon severim

Kan gruplarını lisede doğru öğretmiyorlar sanırım. Bizim A grubu kan dediğimiz durum iki halde olur. A0 ve AA şeklinde. Biri anneden, diğeri de babadan gelen bilgidir. 0 çekinik olduğundan biz A olarak biliriz.

Bu durum için tablo yapalım kafa karışıklığına son verelim.

Kan Grubu  Halk Arasında Bilinen
-------------------------
A0 A
AA A
-------------------------
B0 B
BB B
-------------------------
AB AB
BA AB
-------------------------
00 0
00 0

0 çekinik dir. Anne ve Babada sıfır geni varsa ve ikisininden de bu genler alınmışsa sıfır kan grubu oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca Rh durumunda da, Durum aynı.

Tablo yapalım

Rh durumu   Halk Arasında Bilinen
++ +
+- +
-+ +
-- -

Demek ki, ana yada babadan biri A diğeride A olsa bile çocuk sıfır kan grubu ise Hem ana hemde bana A0 kan grubu oluyormuş.

Tamam şimdi Senin durumu biraz daha açarak anlatalım. Aklımıza yerleşsin.

Tüm Reklamları Kapat

  Ana		   Baba			       Evlat
----------------------------------------
A0 A0 AA
A0 A0 A0 = 0A
A0 A0 0A = A0
A0 A0 00

Anlaşılan şu ki tüm insanlarda kan grubu geni iki tane imiş. Biri anneden diğeri babadan gelen genler. Kalın yazılan evladın kan grubunu oluşturan genin hangi evebeynden alındığını anlatıyor.

Rh durumunda da aynı durumu anlatalım. Ana ve baba halk arasında pozitif (+) olarak bilinse de aslında kan genleri +- veya -+ durumlu.

  Ana		   Baba			       Evlat			Halk Arasında Bilinen
------------------------------------------------------------------------
+- +- ++ +
+- +- +- = -+ +
+- +- -+ = +- +
+- +- -- -

Evet demekki ana baba yı halk arasında ARh(+) olarak bilsek de evlatlarda 0Rh(-) OLABİLİR.

Kİ OLUYORDA.

yukarıdaki tabloları incelersen insanların çoğunun kan grubu + olmalı ve %85 oranında insanlar + kan grubuna dahildir. Ama negatif olması insanda bir fazlalık yada yoksunluk yaratmaz.

Ayrıca 21 adet kan grubu sistemi ve 300 den fazlada antijen vardır. İlk keşfedilenler bunlar ve çok bilinenler bunlar olduğundan yaygındır.

154 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zühtü Mete Dinler
Cylon severim

Aslında, sadece göz rengi, kan grubu veya fenotip değişkenler bir yada bir kaç gen ile değil bir çok genin bir arada, sanki bir ağ modeli gibi çalışarak fenotipleri oluşturduğunuda biliyoruz.

Yani örneğin yukarıda açıkladığım sistemin haricinde ana ve babadan alınan bilgiler ile oluşması, yukarıdaki tabloya göre kesin olan bir kan grubu oluşmaya biliyor.

Genetikci olmadığım bu alanıda çok yakından takip etmediğimden soruya cevabıma bir açıklıkta getirmem gerekli.

Tüm Reklamları Kapat

Yani demek istediğim farzımisal denebilir ki, şu yukarıda açıkladığın tabloya göre ben ab olmalıyım ama 0 kan grubuyum.Eve haklısın. Genetik,Biyolojik bilimler böyle. Çünkü aslında genetik seçimler bu kadar basit açıklanamıyor.

Ancak yukarıdaki açıklama mükemmel doğru olmasa da, toplumun bir kısmınında kafasındaki şüpheyi giderme potansiyeli olan bir açıklama. Bilim yukarıdaki açıklamayı yıllar önce bırakmış. Durum aslında daha karmaşık.

116 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close