Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Betül Doğruyol
Betül Doğruyol
1,327 UP
Üye
0

11. Sınıf sayısal öğrencisi için sizce geleceğin meslekleri neler?

Merhaba iyi bir okulda 11. Sınıf sayısal öğrencisiyim. Henüz hangi mesleği seçmek istediğime karar veremedim. Sizce geleceğin meslekleri neler?
1,199 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Uğur Bezgin
Sayısal alan lise öğrencisiyim

Ben de 11. Sınıf sayısal öğrencisiyim ve ileride hangi mesleği yapmak istediğimi bilen biri olarak yazıyorum. Öncelikle meslek grupları arasında Türkiye ve Dünya (ya da en azından gelişmiş batı ülkeleri) arasında büyük farklar var ve ayrı ayrı değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır. Türkiyeden başlayalım; şu an güncel meslekler arasında en tutulan ve popüler alanlar sağlık sektörü meslekleri ve başı çeken tıp. Ama ileride de durum böyle olacak diye bir şey yok. Teknolojinin gelişimine bağlı olarak yapay zeka ürünlerinin kullanımının tüm dünyada olacağı gibi Türkiye'de de yaygınlaşması kaçınılmaz. Bu nedenle yazılım ve bilgisayar sektöründe ileride büyük iş alanları oluşacaktır ve günümüzde de bunun sinyallerini alıyoruz zaten. Özellikle erken yaşta kod yazmayı öğrenmek çok büyük katkı sağlayacaktır. Siber güvenlik alanları da gün geçtikçe seviye atlamakta ve benzer şekilde bu kulvarda da gelecekte iş gücü ihtiyacı olacaktır. Bunun dışında oyun sektörü de büyük atılım içinde kod yazma ve yazılım öğrenme gibi aşamaları iyi bilenler için çok önemli bir fırsat. Avrupa ve Amerika da da durum benzer aslında. Yazılım, bilgisayar ve yapay zeka alanları büyük sıçrama içinde ve gelecekte kullanışlı olacak meslek gruplar arasında. Ayrıca özellikle özel şirketler öncülüğünde canlanmaya başlayan bir uzay sektörü var: 70'ler ve 80'lerde zirve yapan uzay çalışmaları tekrar ivmeleniyor. Önümüzdeki on yıllar içinde bu sektör de çok büyük vaatler sunuyor. Aklıma gelenler bu kadar. Umarım ilgi duyduğun alanları keşfedip yapmak istediğin mesleği en kısa zamanda bulursun. Başarılar.

253 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Öğretmen

Öncelikle selamlar.

Sizlere geleceğin mesleklerini tek tek kimse sayamaz. Saysa da sizler bunlara aldanmayın.

Malesef ülkemizde birçok genç birey meslek seçerken aile ve toplumsal norm ve değerlere, ve daha da kötüsü çabuk iş bulacakları, çok para kazanacakları iş, iş kollarına gidiyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Arkadaşlar, sevmediğiniz bir işte başarılı olamazsınız. Başarılı olamadığınız bir işte de istediğiniz kadar çabalayın ciddi mevlada para kazanamazsınız. Kaldı ki bu hayatta her şey para değil.

Sizlere öncelikli tavsiyem gidip bir çoklu yetenek ve zeka testleri yaptırın. Ülkemizde rehberlik hizmetleri oldukça zayıf. Sizlere hatta birçok genç bireyimize ciddi ve etkili bir rehberlik hizmeti sunmadılar.

Birçok genç görüyorum, sırf ailesi istediği için sayısal bölüm okuyor. Yapmayın bunu kendinize. Ailenizi mutlu etmek için ömür boyu kendinizi mutsuz edersiniz.

Toplumda maalesef, sayısal derslerde daha başarılı olan bireylere daha zeki gibi bakılıyor. Alakası yok.

Tüm Reklamları Kapat

Kartal ile Çita karşılaştırılmaz. Ve unutmayın ki;

Balık uçmaz, kuş koşmaz.

Demir eritmekle altın olmaz.

Yapmayın bunu kendinize.

Yetenekleriniz doğuştan gelir. Zeka da aslında bu yetenektir. IQ ise bu yeteneği kullanma seviyeniz.

Yeteneğinizi doğru şekilde kullanır ve o yönde çalışırsanız inanın bana çok daha kolay başarılı olursunuz. Çok daha severek işinizi icraa edersiniz.

Herşeyden önce sizlere şu soruları sorayım ve beni dahil herkesi kandırabilirsiniz de kendinizi kandıramazsız. Bu sorulara kendiniz için kendinize yanıt verin ?

1)Şu an ki yeteneklerinizin farkında mısınız ?

2) Farkındaysanız yeteneklerinizin ne olduğunu bir uzman tastikledi mi

3) Bir meslek seçtiyseniz bu seçimde;

Tüm Reklamları Kapat

a) Ailenizin etkisi nedir ?

b) Toplumun etkisi nedir ?

c) Meslek hakkında bilgileriniz nedir ?

Tüm Reklamları Kapat

d) Bu mesleği kendiniz mi seçtiniz ? Yeteneklerinize ve hobilerinize, sevdiğiniz aktivitelere uygun mu ?

e) Size uygun mu ?

4) Bu mesleği icra edebileceğinize emin misiniz ?

5) Kendinize uygun başka mesleklere hiç göz attınız mı ?

Tüm Reklamları Kapat

6)Ebeveynlerinizin yetenekleri ile sizin istekleriniz uyumlu mu ? (Mesleklerinile demiyorum gerçek yetenekleri diyorum)

Gibi sorulara lütfen objektif şekilde cevap veriniz.

Çünkü Elma ağacının tohumundan Armut çıkmaz. Çok ama çok düşük bir ihtimaldir bu. Aile fertleriniz eğitimsiz dahil olsa yetenekleri ortadadır bunu görebilirsiniz. İlgi, istek ve yaptıklarından bile bunları görebilirsiniz.

Ve ayrıca tüm öğrenci akradaşlarınız ile birlikte gidip şu soruları sorduktan sonra bir uzman tarafından bir teste tabi tutularak, uzmanın görüşleri ve fikirleri ile ya tastikleyin ya da en azından yeteneklerinizin farkına varın. Çünkü artık bir bireysiniz. Kararlarınızı kendiniz verebilirsiniz.

Birçok birey yeteneklerinin farkında bile değil. Ailesi ve toplum tarafından doktor olması istendiği için doktor olacak birçok genç gördüm. Yapmayın bunu kendinize.

Genç açıkça bir şekilde sözelci iken gidip sayısal okumaya çalışıyor. Ve başarılı olamıyor. Çok çalışsa dahil. Çünkü bu üniversite sınavı malesef ki bir yarış. Ve bu yarışta kendi kulvarınızda yarışmazsanız yapamazsınız. Balık ile Kediyi aynı havuzda yüzme yarışması yaptırmak doğru bir yarış mı olacaktır ?

Benim ailem hep benim mühendis olmamı istedi. Ben şu anda öğretmenim. Hala keşke mühendis olsaydın daha iyi bir hayatın olurdu derler. Ancak ben şu anki mesleğimden oldukça memnun ve mutluyum.

Bunu üniversite okuyan öğrencilerde görememek beni oldukça üzüyor. Sırf ailesinden kaçmak için veya sırf ailesi istediği için o bölümde okuyan ve başarısız olacak binlerce hatta milyonlarca öğrenci var.

Halâ tercihiniz için geç kalmadınız. Hiç bir zaman geç değildir. Yeterki farkında olarak o işi yapın.

Şimdi size soruyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Yetenek ve isteklerinizin ne kadarını bilimsek açıdan tastiklediniz ve seçimlerinizde bunları ne kadar dikkate aldınız ? Kendinizin farkında mısınız ?

Bilimden şaşmayın ve gidip bu konuda yardım almaktan da çekinmeyin. Sevgilerle kalın

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close