Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Asteroit Nedir? Asteroitlerin Kimyasal Yapıları Hakkında Neler Biliyoruz?

Asteroit Nedir? Asteroitlerin Kimyasal Yapıları Hakkında Neler Biliyoruz? Space
3 dakika
1,219
Tüm Reklamları Kapat

Asteroitler; Kepler yörüngesinde Güneş'in etrafında hareket eden, atmosferi olmayan kayalık veya metalik gök cisimleridir. Asteroitlerin büyük bir çoğunluğu Mars ile Jüpiter arasında, Güneş'e 2 ila 4 astronomik birim uzaklıktaki asteroit kuşağında bulunmaktadır. Şu anda bilinen asteroit sayısı bir milyondan fazladır ve bu sayı yeni keşifler yapıldıkça artmaktadır.

Asteroit kuşağının bir haritası.
Asteroit kuşağının bir haritası.
Wikipedia

Asteroit Türleri

Asteroitler kendi aralarında üç türe ayrılmaktadır. Bunlar metalik olan M tipi, kondritli olan C tipi ve silikalı olan S tipidir.

Tüm Reklamları Kapat

C Tipi Asteroitler

C tipi asteroitler bilinen asteroitlerin %75'lik bir kısmını oluşturan en yaygın asteroit türüdür. Albedo değerleri oldukça düşük olup 0,03 ila 0,10 aralığındadır; çünkü içeriklerinde minerallere ve kayalara ek olarak kondrit de bulunur. Yoğunluk ortalamaları yaklaşık 1,7 g/cm3'tür.

Daha çok asteroit kuşağının dış kısımlarında, Güneş'ten 3,5 AB uzaklıkta bulunurlar. Bu dış kısımlardaki asteroitlerin %80 civarı C türüne aittir; fakat iç kısımların 2 AB yakınına kadar gelindiğinde bu oran %40'lara kadar düşmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kimyasal olarak Güneş bulutsularıyla benzerlik gösterirler çünkü Güneş bulutsularının kalıntılarından oluşmuşlardır. Aynı zamanda yapılarında hidratlı bileşikler de gözlenmiştir. Spektrumları yaklaşık 0,4 μm ile 0,5 μm'nin altındaki dalga boylarında orta derecede güçlü morötesi emilim içerirken daha uzun dalga boylarında sadece hafif kırmızımsı özellik gösterirler.

S Tipi Asteroitler

S tipi asteroitler bilinen asteroitlerin %17'lik bir kısmını oluşturan en yaygın ikinci türdür. Albedo değerleri 0,20 civarındadır ve orta derecede parlaktırlar. Asteroit kuşağının iç kısımlarında, 3 AB civarında yaygındırlar fakat daha uzaklara gidildikçe sayıları azalmaktadır. Spektrumları 0,7 mikrometreden (μm) daha kısa dalga boylarında orta derecede dik eğimli, 1 μm - 2 μm civarındaysa orta ile zayıf absorpsiyon özelliklerine sahiptir. Yoğunlukları genel olarak 3,0 g/cm3tür. Esas olarak demir ve magnezyum silikatlardan oluşurlar.

M Tipi Asteroitler

M tipi asteroitler kimyasal olarak diğer asteroitlere göre daha fazla metal içeren; yoğunlukları ortalama 8g/cm3, spektrumları bazen 0,75 μm uzun ve 0,55 μm kısa ince olan bir asteroit türüdür. Metalik asteroitler; %80'e kadar Demir ve %20'ye kadar Nikel, İridyum, Paladyum, Platin, Altın, Magnezyum ile Osmiyum, Rutenyum ve Rodyum gibi değerli metallerin karışımından oluşur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Asteroit Madenciliği Nedir?

Az önce yukarıda saydığımız Nikel, İridyum, Paladyum, Platin, Altın, Magnezyum, Osmiyum, Rutenyum ve Rodyum gibi elementler Dünya'da nadir bulunan fakat oldukça kullanışlı ve değerli elementlerdir. Bu durum da son yıllarda popülerleşen asteroit madenciliğini kavramını ortaya çıkarmıştır.

Asteroit madenciliği, asteroitlerde bulunan değerli metallerin astronotlar veya özel uzay cihazları tarafından alınıp Dünya'ya getirilmesine verilen isimdir. 500 metre çaplı, Platin açısından zengin bir asteroit; Dünya üzerindeki bilinen Platin grubu metal rezervlerinin 1,5 katı Platin içerebilir. Bu durum, kaynakları tükenmekte olan Dünya'mızın hammadde ihtiyacının metalik asteroitlerden karşılanabileceğini göstermektedir.

Asteroitlerdeki değerli elementler.
Asteroitlerdeki değerli elementler.
Platinum Refinery

Meteoritlerde Keşfedilen Organik Moleküller

Japonya'daki Hokkaido Üniversitesi'nden Doçent Yasuhiro Oba'nın öncülük ettiği araştırma ekibi, kondrit içerikli üç asteroit ile yapılan araştırmada asteroitlerin heksametilen tetramin (HMT) bileşiğini içerdiğini keşfetmiştir.

Heksametilen tetramin, C6H12N4 formülüne sahip heterosiklik bir organik bileşiktir. Molekül adamantana benzer, yani dört yüzlü kafes benzeri bir yapıya sahiptir. Dört köşesinde, metilen grupları ile bağlanan nitrojen atomları yer alır. Molekülün şekli bir kafesi andırsa da taç eterler veya daha büyük kriptand yapılarının aksine iç kısmında diğer atomları veya moleküllerin bağlanabileceği bir boşluk yoktur.

Göktaşlarında HMT bulunması, asteroitlerde amonyak ve formaldehit için kararlı bir kaynak olduğu hipotezini doğrulamaktadır.

Güneş sisteminin oluşumunun ilk yıllarında asteroitler, çarpışma ve radyoaktif bozunma sayesinde ısınmış olabilirler. Bazı asteroitler yeterince ısınabilse ve sıvı su bulundursaydı yapılarındaki HMT; formaldehit ve amonyak gibi amino asitler de dahil olmak üzere göktaşlarında bulunan diğer önemli biyolojik moleküllerin sentezinde reaksiyona giren yapı taşlarını sağlamak üzere parçalanabilirdi.

Bu çalışmada kullanılan Murchison göktaşı parçasının beher içindeki fotoğrafı.
Bu çalışmada kullanılan Murchison göktaşı parçasının beher içindeki fotoğrafı.
NASA
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • B. Steigerwald. Key Building Block For Organic Molecules Discovered In Meteorites. (10 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  • C. Q. Choi, et al. Asteroids: Fun Facts And Information About These Space Rocks. (22 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
  • Libretexts. 10.16: Asteroids. (7 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: Chemistry LibreTexts | Arşiv Bağlantısı
  • T. Watson. What Can We Learn From Asteroids?. (30 Haziran 2017). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: Chemistry World | Arşiv Bağlantısı
  • www.esa.int. Chemistry Of Asteroids As Seen By Gaia. Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: ESA | Arşiv Bağlantısı
  • N. Atkinson. What Are Asteroids Made Of?. (12 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
  • S. Yarlagadda. Economics Of The Stars: The Future Of Asteroid Mining And The Global Economy. (8 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: Harvard International Review | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Asteroitler M tipi, C tipi ve S tipi olmak üzere üçe ayrılır.

C tipi asteroitler, bilinen asteroitlerin u'ini oluşturan en yaygın asteroit türüdür. Albedo değerleri düşüktür, yoğunlukları yaklaşık 1,7 g/cm3'tür ve genellikle asteroit kuşağının dış kısımlarında bulunurlar.

S tipi asteroitler, bilinen asteroitlerin 'sini oluşturan ikinci en yaygın türdür. Albedo değerleri orta düzeydedir, yoğunlukları genellikle 3,0 g/cm3'tür ve asteroit kuşağının iç kısımlarında bulunurlar.

M tipi asteroitler, diğer asteroitlere göre daha fazla metal içeren bir türdür. Yoğunlukları ortalama 8 g/cm3'tür ve içerdikleri metaller arasında demir, nikel, iridyum, paladyum, platin, altın, magnezyum, osmiyum, rutenyum ve rodyum bulunur.

Asteroit madenciliği, asteroitlerde bulunan değerli metallerin Dünya'ya getirilmesi işlemidir. Bu madenler, Dünya'da nadir bulunan ve ekonomik açıdan değerli olan elementlerdir. Asteroit madenciliği, Dünya'nın hammadde ihtiyacını karşılamak için potansiyel bir kaynak olarak değerlendirilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 16:15:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13939

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Coğrafya
Ses
Parazit
Isı
Doğum
Zihin
Doğa Yasası
Astrofizik
Kişilik
Kuvvet
Yatay Gen Transferi
Böcek
Onkoloji
Hidrotermal Baca
Evrimsel Psikoloji
Köpekbalığı
Teleskop
Geometri
Kedigiller
Kuyruk
İspat
Uçma
Albert Einstein
Entomoloji
Öğrenme Alanı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. Y. Arslan, et al. Asteroit Nedir? Asteroitlerin Kimyasal Yapıları Hakkında Neler Biliyoruz?. (30 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13939
Arslan, Y. Y., Alparslan, E. (2023, April 30). Asteroit Nedir? Asteroitlerin Kimyasal Yapıları Hakkında Neler Biliyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13939
Y. Y. Arslan, et al. “Asteroit Nedir? Asteroitlerin Kimyasal Yapıları Hakkında Neler Biliyoruz?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 30 Apr. 2023, https://evrimagaci.org/s/13939.
Arslan, Yusuf Yiğit. Alparslan, Eda. “Asteroit Nedir? Asteroitlerin Kimyasal Yapıları Hakkında Neler Biliyoruz?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, April 30, 2023. https://evrimagaci.org/s/13939.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close