Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Lorem Ipsum Ne Demek? Bu Cümleler Ne İşe Yarıyor?

Lorem Ipsum Ne Demek? Bu Cümleler Ne İşe Yarıyor?
5 dakika
11,974
Tüm Reklamları Kapat

Yazılı veya dijital baskı öncesinde matbaacılar, yazılı eserin nasıl gözükeceğini kestirmek ve tasarımsal düzenlemeleri yapabilmek için yertutucu metin adı verilen metinler kullanırlar. Örneğin modern dünyada web sitesi tasarımcıları, yeni bir sayfa tasarladıklarında, bu sayfada yazı düzeninin ne olacağı, nasıl gözükeceği, yazı tipi ve boyutu gibi ayarlamaları yapmak için, sitenin içeriği oluşturulmadan önce, geçici olarak kullanabilecekleri metinlere ihtiyaç duyarlar. Bu metinler, çeşitli eserlerden alınmış anlamlı paragraflar olabileceği gibi, her seferinde uygun bir metin aramamak adına genel geçer olarak kullanılan bir metin de olabilir. İşte bu genel geçer olarak kullanılan popüler yertutucu metinlerden biri, Lorem ipsum adıyla bilinen Latince metindir. Bu metin, tasarımcılar ve geliştiriciler arasında meşhur olan şu satırlardan oluşur:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Bu satırları yüzlerce paragraf boyunca uzatmanız mümkündür. Örneğin bu siteye gidip paragraf sayısı girerek istediğiniz uzunlukta bir Lorem ipsum metni oluşturabilirsiniz. Bu siteden ise paragraf sayısı yerine kelime uzunluğu, bayt uzunluğu veya liste uzunluğu belirterek farklı formatlarda Lorem ipsum metinleri elde edebilirsiniz.

Lorem ipsum metniyle hazırlanmış bir site.
Lorem ipsum metniyle hazırlanmış bir site.
Wikimedia

Aşağıdaki metin ise Türkçe bir Lorem ipsum üreticisinden alınmıştır. Bu üretici de sanki anlamlı cümleler kuruyormuş gibi kelimeleri bir araya getirmekte ama tamamen anlamsız kelime dizgeleri oluşturmaktadır:

Tüm Reklamları Kapat

Koştum duyulmamış mutlu oldular bahar masanın koyun hesap makinesi bundan dolayı bundan dolayı sokaklarda. Sıradanlıktan bilgiyasayarı ama öyle ki karşıdakine orta camisi layıkıyla ekşili çorba kalemi. Çünkü mıknatıslı okuma sayfası ama salladı ışık dağılımı duyulmamış dışarı çıktılar orta camisi ötekinden dolayı ama. Mutlu oldular mutlu oldular ekşili çorba ışık dağılımı adresini koyun. 

Karşıdakine telefonu masanın anlamsız lambadaki hesap makinesi balıkhaneye balıkhaneye hesap makinesi mıknatıslı okuma sayfası un değirmeni adanaya umut. Ve hesap makinesi masanın sinema salladı telefonu mıknatıslı okuma sayfası salladı lakin bundan dolayı göze çarpan yapacakmış duyulmamış duyulmamış. Anlamsız patlıcan bahar sıradanlıktan mutlu oldular. 

Lorem Ipsum Nereden Geliyor?

Lorem ipsum, yeni bir metin değildir; tam tersine, 16. yüzyıldan beri matbaalarda kullanılan bir yertutucudur. İlk olarak hangi matbaacı tarafından kullanıldığı bilinmese de, 1500'lü yıllarda bir matbaacı tarafından eski bir metinden alınmış, kelimelerin yeri oldukça rastgele olacak bir şekilde karıştırılmış ve asırlar boyu sürecek bir yertutucu geleneğini başlatmıştır.

Her ne kadar kelimeleri sonradan karıştırılmış olsa da, orijinal metin hiç de rastgele bir metin değildir ve rastgeleştirme işlemi de kusursuz bir şekilde yapılmamış, bazı kısımları orijinal metin ile aynı kalmıştır. Bu metin, Virginia'daki Hampden-Syndney Koleji'nde Latince profesörü Richard McClintock'un ortaya koyduğu üzere, Cicero'nun MÖ 45 yılında yazdığı de Finibus Bonorum et Malorum, yani İyi ve Kötünün Ekstremleri isimli eserden (spesifik olarak 1.10.32 ve 1.10.33 numaralı bölümlerden) alınmıştır.[1] Bu kitap, özellikle de Rönesans Dönemi'nde popüler olmuş bir etik (ahlak felsefesi) metnidir. Eserde, Lorem ipsum'un geçtiği kısımlar aşağıda koyu harflerle gösterilmiştir:

Tüm Reklamları Kapat

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat.

Görebileceğiniz gibi harfler ve kelimeler yer değiştirmiş, kaydırılmış, yeni kelimeler ve harfler eklenmiş, var olan harfler birbirine karıştırılmıştır; ancak orijinal metne oldukça benzer olduğu açıktır. Lorem ipsum metninin orijinal 2 paragrafının Türkçesi şöyledir (kalın kısımlar, anlam olarak az çok örtüşen yerlere denk gelmektedir):

Ama size zevki kınamak ve acıyı övmek gibi tüm bu yanlış fikrin nasıl doğduğunu açıklamalıyım. Bunu yapabilmek için, size sistemin tam bir açıklamasını vereceğim ve gerçeğin büyük kaşifinin, insan mutluluğunun usta-inşaatçısının gerçek öğretilerini açıklayacağım. Hiç kimse hazzın kendisini reddetmez, sevmez veya bundan kaçınmaz, çünkü bu hazdır, ama hazzı rasyonel olarak nasıl arayacağını bilmeyenler, son derece acı verici sonuçlarla karşılaşırlar. Yine, acıyı seven, peşinden koşan ya da acıyı kendi başına elde etmeyi arzulayan kimse yoktur, çünkü bu acıdır, ama ara sıra, zahmet ve acının kendisine büyük bir zevk sağlayabileceği durumlar meydana gelir. Basit bir örnek verecek olursak, hangimiz ondan bir fayda elde etmeyecek olsak zahmetli bir fiziksel egzersize girişiriz? Fakat can sıkıcı sonuçları olmayan bir zevkin tadını çıkarmayı seçen veya sonuçta hiçbir haz vermeyen bir acıdan kaçınan bir adamda kimin kusur bulmaya hakkı vardır?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Öte yandan, anın hazzının cazibesine kapılıp morali bozulan, arzuyla kör olan ve ardından ortaya çıkacak acı ve sıkıntıları önceden göremeyen insanları haklı bir öfkeyle kınıyor ve nefret ediyoruz; ve eşit derecede kusur, irade zayıflığı nedeniyle görevini yerine getirmeyenlere aittir, ki bu, zahmet ve acıdan çekinmekle aynı şeydir. Bu vakalar tamamen basit ve ayırt edilmesi kolaydır. Boş bir saatte, seçim gücümüzün dizginsiz olduğu ve en sevdiğimiz şeyi yapabilmemizi hiçbir şey engelleyemediğinde, her zevk memnuniyetle karşılanacak ve her acıdan kaçınılacaktır. Ancak belirli durumlarda ve görev iddiaları veya iş yükümlülükleri nedeniyle, zevklerin reddedilmesi ve rahatsızlıkların kabul edilmesi sık sık ortaya çıkacaktır. Bilge insan bu nedenle bu konularda her zaman şu seçme ilkesine bağlı kalır: diğer daha büyük hazları güvence altına almak için hazları reddeder ya da daha kötü acılardan kaçınmak için acılara katlanır.

Günümüzden 2 milenyum öncesinde yazılmış bir eserin günümüzde internetin ve modern tasarımın her yerinde olması ilgi çekici. Bunun temel bir etik eseri olması ve son derece ilginç tespitlerde bulunması, ayrıca ilgi çekici.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • İnanılmaz 11
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 1
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/05/2024 01:22:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10656

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Burun
Cansız
Biliş
Genetik Değişim
Ufo
Beslenme Davranışı
Yeme
Retrovirüs
Koronavirüs
Kemik
Regülasyon
Etoloji
Psikiyatri
Hasta
Venüs
Mikroevrim
Tekillik
Konuşma
Sıcaklık
Bağırsak
Kıl
Gen İfadesi
Etimoloji
Model
Mucize
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Lorem Ipsum Ne Demek? Bu Cümleler Ne İşe Yarıyor?. (29 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 11 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10656
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 29). Lorem Ipsum Ne Demek? Bu Cümleler Ne İşe Yarıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved May 11, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10656
Ç. M. Bakırcı. “Lorem Ipsum Ne Demek? Bu Cümleler Ne İşe Yarıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10656.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Lorem Ipsum Ne Demek? Bu Cümleler Ne İşe Yarıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 29, 2021. https://evrimagaci.org/s/10656.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close