Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın Kendisinden Garip Sesler Mi Duyulmaktadır?

Dünya'nın Kendisinden Garip Sesler Mi Duyulmaktadır? Pixabay
4 dakika
20,643
  • Şüphecilik (Skeptisizm)
Tüm Reklamları Kapat

Son yıllarda internette garip seslerin duyulduğuna dair bol sayıda videolar paylaşılmaya başladı. Herkesin ilgisini çeken bu şey gerçekte ne olabilir? Bütün bunlar sahte midir, yoksa bilimsel bir açıklaması bulunuyor mudur? İnternet’te bir blog içerisinde birisi şöyle bir şey yazmıştı;

“Ya dünya sona eriyor, ya uzaylılar istila ediyor ya da bunların hepsi sahte bir olaydır. Ya da, dünya etrafından bu garip ses ile ilgili toplanan videolar hakkında bilimsel bir açıklama vardır. Acaba uzaylıların bir istilasına mı şahit oluyoruz?”

Tüm Reklamları Kapat

Barselona, Meksika, Şili, Fransa, Kanada, Rusya, Avustralya, hatta Türkiye'de bile duyulduğu söylendi. Alttaki resimde nerelerde duyulduğu gösteriliyor. Eğer dikkat ederseniz, neredeyse %90'dan fazlası Kuzeyde yer alıyor ve Doğu ülkelerinde yok denilecek kadar az iken, Afrika da ise hiç duyulmadığı görülüyor.

Seslerin bildirildiği bölgeler
Seslerin bildirildiği bölgeler

 

Tüm Reklamları Kapat

İddianın Kökeni

Seslerin duyulduğuna dair ''ilk'' iddianın ne zaman yapıldığını tam bilemeyiz, fakat bu konuyla ilgili bir sürü videonun yayınlanmasının sebebi özellikle Kiev'de (Ukrayna) çekilen bir videodan kaynaklandığını söyleyebiliriz (Bakınız: Kiev Strange Sounds). Alttaki tablo bize ''İlginç sesler'' (Strange sounds) ile ilgili internete yüklenen videoların 2008 yılında başladığını gösteriyor.

 

Kiev'de çekilen videoyu inceleyen bir Youtube kullanıcısı, Red State (2011) adlı filmdeki sesle uyuştuğunu belirtti. Filmde yer alan bir sahnede garip sesler duyulmaya başlıyor ve bunun kıyamet borusu olduğu söyleniyor (Bakınız: Red State trumpet scene). Birçok diğer videoda Dünyanın uzaylılar tarafından saldırıya uğradığını konu alan film ve benzeri filmlerden seslerin kullanıldığı görülüyor. Özellikle Kiev'de çekilen video iyi incelenirse, böylesine gürültülü bir sesin olması neden balkonlarda başka insanlarında çıkıp bakmadığı konusunda şüpheleri uyandırıyor. Kiev'deki duyulan ses ile Red State filmindeki sesler karşılaştırılarak alttaki resimde gösterildiği gibi benzer olduğu görülüyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

 

Sesler Tanıdığımız Şeyler Olabilir Mi?

Evimizin içerisinde ses yapacak birçok alet vardır, dışarıda da sayısızca örnek sayılabilir. Bunlar trenler, arabalar, uçaklar, bir fabrika inşaatı ve bir kazı çalışması bile olabilir. Ama videolardaki sesleri dinleyince bu tür bir ses yapacak şeylerden geldiği düşünülmüyor, fakat bu da bir olasılıktır. Buna güzel bir örnek vermek gerekirse, Kota Samarahan'da (Malezya) insanlar garip sesler duyduklarını söylediler. Bilim Teknoloji & Yenilik Bakanlığı bu sesin yakınlarda bulunan bir fabrikada yapılan testlerden geldiğini belirtti.

 

Bazı Videoların Sahte Olduğu Belli

Bazı videolar sadece ilgi toplamak amacıyla oluşturulduğu kesin. Bazıları da sadece insanların ne kadar da kolay kandırılabileceğini göstermek amacıyla hazırlanıyor. Örnek olarak, Edmonton'da (Kanada) Üniversiteli bir genç kız hazırladığı videonun sahte olduğunu itiraf etmeden önce Youtube'da 140,000 kez seyredilmişti. Yerli bir gazeteye cebiyle balkonunu çekip diğer yandan da sesleri çalan laptopunu tuttuğunu söyledi. Bunu hazırlamanın sadece birkaç dakika sürdüğünü belirtti ve ailesiyle arkadaşlarına göstererek ne kadar da kolay bir şekilde hazırlanabileceğini gösterdi. İnsanların internet üzerinden gördükleri her şeye inanmamalarını belirterek bu tür şeylerden korkmamaları gerektiğini de ekledi.

 

Tüm Reklamları Kapat

Olası Bilimsel Açıklamalar

Prof. Dr. Elchin Khalilov, jeodinamik ve jeotektonik konuları üzerinde çalışan bir jeofizikçidir. 

Bu konu üzerinde Prof. Dr. Elchin Khalilov bu seslerle ilgili kayıtları dinleyip incelemeler yapmıştır. Daha sonrada şunları demiştir;

  • Bu seslerin bulunduğu spektrum insan kulağı tarafından tam duyulamaz. Duyulan sesler asıl sesin sadece küçük bir kısmıdır. Bunlar 20-100Hz arasında ultra-az frekansında akustik emisyonlardır ve 0.1-15Hz arasında ultra-az infrasonik dalgalardır.
  • Jeofizik'te bunlara akustik-yerçekimi dalgaları denir. Atmosferin üst bölümlerinde bulunur, özellikle de İyonosfer'de.
  • Bu dalgaların oluşmasına dair birçok sebep sayılabilir; Depremler, volkanik patlamalar, kasırgalar, fırtınalar, tsunamiler vs. Fakat bu bahsedilen sesin ölçeği demin bahsedilen şeylerden çok daha güçlü olduğunu gösteriyor.
  • Böyle bir ses için yüksek bir enerji gereklidir. Bu dünyamızın yüzeyine çarpan, iyonisferi, üst atmosferi ve manyetosferi istikrarsız bir hale getiren güneş patlamaları ve yüksek enerji akımları tarafından olabilir. Üstelik 2011 yazından beri solar aktivitelerin arttığını görebiliyoruz.

 

  • Aynı zamanda bunlar Dünyanın kendisiyle de alakalıdır. 1998 ile 2003 yılları arasında kuzey manyetik kutup kaymasının hızlandığı görüldü, bugünlerde ise bu orana yakındır. Dünyanın jeomanyetik alanını oluşturan iç ve dış çekirdeğiyle enerji süreçler kuvvetlenmiştir. Bu arada, 3 boyutlu olarak dünyanın çekim alanını kaydeden ''Atropatena'' jeofizik istasyonları 11 Kasım 2011 tarihinde simültane bir şekilde dünyanın çekiminde ani hareketlenmeler gözlemlediler. Bu istasyonlar İstanbul, Kiev, Baku, İslamabad, Yogyakarta'da bulunuyor. İlk kurulan ile son kurulanın arasında 10,000km vardır. Kısacası, dünya çekirdeğinden yüksek bir enerji atılımı görüyoruz.

Kaynaklar Ve İleri Okuma:

  1. Huffington Post
  2. UFO Digest
  3. The Intel Hub
  4. Seektress
  5. Arknow
Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
0
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/06/2023 07:32:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1381

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sivrisinek
Entropi
Nöron Hücresi
Uzun
İnternet
Basınç
Film
Bilgisayar
Enzim
Haber
Kitap
Etoloji
Elektromanyetizma
Nörobiyoloji
Tedavi
Sahte
Yılan
İntihar
Cinsiyet Araştırmaları
Değişim
Bitkiler
Tümör
Kas
Kedi
Çiftleşme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde "Jetlag" Hisseder mi? | Arılarda İnsan Gibi Zaman Algısı
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. B. Acar, et al. Dünya'nın Kendisinden Garip Sesler Mi Duyulmaktadır?. (4 Eylül 2013). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1381
Acar, A. B., Bakırcı, Ç. M. (2013, September 04). Dünya'nın Kendisinden Garip Sesler Mi Duyulmaktadır?. Evrim Ağacı. Retrieved June 04, 2023. from https://evrimagaci.org/s/1381
A. B. Acar, et al. “Dünya'nın Kendisinden Garip Sesler Mi Duyulmaktadır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Sep. 2013, https://evrimagaci.org/s/1381.
Acar, Arsel Berkat. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya'nın Kendisinden Garip Sesler Mi Duyulmaktadır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 04, 2013. https://evrimagaci.org/s/1381.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close