Yaşam, entropinin yani düzensizliğin eseridir. Başka bir deyişle, evrendeki düzensizlik arttıkça, karmaşık sistemlerin ve dolayısıyla yaşamın ortaya çıkma olasılığı da artar. Yaşam sadece belirli koşullara, örneğin bizimki gibi bir gezegene, suya veya oksijene bağlı olmak zorunda değildir.
Evrenin her köşesinde, kendi şartlarına uygun biçimlerde yaşam filizlenebilir. Çünkü yaşam, karşılaştığı ortama uyum sağlayarak kendi yolunu bulan bir süreçtir tıpkı suyun akacak bir yol bulması gibi.
Belki biz, evrende yaşamın ortaya çıkmaya yeni yeni başladığı bir zaman diliminde yaşıyoruz. Zamanla artan entropi, yaşamın farklı biçimlerde çoğalmasını ve belki de evrenin daha büyük bir bölümüne yayılmasını sağlayacaktır.
Bu nedenle başka gezegenlerde yaşam olasılığı sadece "mümkün" değil, belki de kaçınılmazdır.