Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Emziren anneler aşı yaptırmalı mı, yaptırırsa bebeğe zarar verebilecek bir durum tespit edildi mi?

Eşim 10 aylık kızımızı emzirmeye devam ediyor. Ben biontech aşısı oldum, ancak eşim emzirirken olmalı mı konusunda kararsız kaldı. DSÖ emziren annelerin aşı olmasını öneriyor, ekte linkini bıraktım. Biontech aşısı öncesi imzaladığım sözlemşede emziren anneler için yeteri kadar veri olmadığı yazıyor. Bu durumda ne yapmalıyız?
988 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Volkan Demirci
Bilimsever ve meraklı birisi

Bu konuda nature'da 8 gün önce yayınlanmış bir makaleden alıntı yapacağım. Kaynak olarak ekledim isterseniz detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Ayrıca Virüs Bilimci Semih Taren Abi'nin hazırlamış olduğu bu gönderiye de bakabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Siegel ve diğer katılımcılar sayesinde, bilim adamları COVID-19 aşılarının anne sütü üzerindeki etkilerini anlamaya başlıyor ve ilk sonuçları dünya çapında 100 milyondan fazla emziren insana hoş geldiniz haberi olarak gelmelidir.

Bilim adamları şimdiye kadar sadece Pfizer-BioNTech ve Moderna tarafından yapılan aşılara baktılar ve anne sütündeki aşıları tespit edemediler. Buldukları şey, anneler tarafından aşılara yanıt olarak koronavirüs SARS-CoV-2'ye karşı üretilen antikorlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Erken dönemde netleşen bir eğilim, COVID-19 teşhisi konan hamile kişilerin, aynı yaşta hamile olmayanlara göre hastaneye yatırılma olasılığının daha yüksek olmasıdır. Bunun nedeni, vücudun zaten çok çalışması olabilir - büyüyen rahim yukarı doğru iter, akciğer kapasitesini azaltır ve bağışıklık sistemi bebeğe zarar vermemek için baskılanır. Bu faktörler bir bebeğin doğduğu gün kaybolmaz. Bu nedenle, bazı doğum uzmanları emziren bireylerin de ciddi COVID-19'a duyarlı olduğundan şüpheleniyor.

Bu sonuç emziren anneleri aşı olmaya teşvik edebilir, ancak bilim adamları aşılara nasıl tepki vereceklerinden emin değildi çünkü emzirme dönemi hakkında çok az şey biliniyor.

Bu nedenle, Massachusetts, Boston'daki Brigham ve Kadın Hastanesi'nde anne-fetal tıp uzmanı olan Kathryn Gray ve meslektaşları, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının bu grupta ne kadar iyi çalıştığını test etmeye karar verdiler. Her iki aşıyı almak üzere olan ve emziren, hamile olan veya hiçbiri olmayan 131 katılımcıyı işe aldılar ve emziren bireylerin (Siegel ve diğer 30 kişi dahil) emzirmeyenlerle aynı güçlü antikor tepkisini ürettiğini buldular. Başka bir deyişle: aşı, emziren anneler için de faydalıdır.Gaw ve ekibi tarafından ön baskı sunucusu medRxiv'de yayınlanan ikinci bir çalışma, 2 ile aynı fikirde . Ekip, emziren 23 katılımcıdan kan aldı ve ikinci dozdan sonra SARS-CoV-2'ye karşı antikorların arttığını buldu.

Ancak birçok ebeveyn için, Siegel'in kendine sorduğu gibi, başgösteren soru, COVID-19 aşısının emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceğiydi. Sonuçta, bazı ilaçlar anne sütünden bebeğe geçtiği için emzirme döneminde önerilmez. Emziren annelere yüksek dozda aspirin almamaları tavsiye edilir, örneğin; düşük dozlardan sonra bile anneler bebeği morarma ve kanama belirtileri açısından izlemeleri konusunda uyarılır. Bazı aşılar da yasak. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), emziren annelere, bebeğe bir enfeksiyon bulaşma ihtimaline karşı, virüsün canlı, zayıflamış bir formunu içeren sarı humma aşısını almamalarını tavsiye ediyor.

Bu gibi durumlardan dolayı bazı eczacılar ve aşı yöneticileri emziren anneleri aşı olduktan sonra anne sütlerini atmaya çağırıyor.

Sarıhumma aşısının aksine, COVID-19 aşıları aktif bir enfeksiyonu tutuşturma riski taşımaz. Ayrıca COVID-19 aşılarının anne sütüne geçme olasılığı son derece düşüktür. Örneğin, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarında kullanılan kırılgan haberci RNA, o kadar hızlı parçalanacak şekilde tasarlanmıştır ki, bırakın kan dolaşımına ve ardından memeye girmesi bir yana, enjekte edildiği hücreleri asla terk etmemelidir. Aslında, araştırmacılar mevcut aşılardan herhangi birinin anne sütüne geçmesini beklemiyorlar.

Bu amaçla, Dünya Sağlık Örgütü annelerin aşılamadan sonra emzirmeye devam etmelerini önermektedir. Ayrıca, CDC ve Birleşik Krallık Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesi, her iki ülkede de ilk aşıların onaylanmasından kısa bir süre sonra açıklamalar yayınladı. Bunlar, mevcut verilerden hiçbir güvenlik endişesinin belirlenmediğini, bu nedenle emziren kişilerin aşı olmayı seçebileceğini kaydetti.

500 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Hall. Covid Vaccines And Breastfeeding: What The Data Say. (23 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: nature | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close