Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Biontech aşısı yaptığımda metal cisimler aşı yaptığım bölgede yapışıyor plastik, kağıt gibi cisimlerse yapışmıyor nedeni nedir?

26,547 görüntülenme
Biontech aşısı yaptığımda metal cisimler aşı yaptığım bölgede yapışıyor plastik, kağıt gibi cisimlerse yapışmıyor nedeni nedir?
Biontech aşısı yaptığımda metal cisimler aşı yaptığım bölgede yapışıyor plastik, kağıt gibi cisimlerse yapışmıyor nedeni nedir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Umut Eren Şahin
Bu konuda araştırma yaptım.

Merhaba,

Bilim dünyası, bu “manyetik insanlar”ın vücuduna mıknatıs ve benzeri cisimleri yapıştırabilmelerinin sebebinin, tenlerinin diğerlerine göre daha elastik ve yapışkan olmasından kaynaklanabileceği görüşünde. Bu yapışkanlık, sebum adı verilen doğal bir salgıdan kaynaklanıyor olabilir. Şüphecinin Sözlüğü'ne (Skeptic's Dictionary) göre:

Tüm Reklamları Kapat

"Tüm memelilerin sebum adı verilen yağlı / yapışkan bir içeri salgılayan salgı bezleri vardır. Bazı insanlarda bu salgı daha çok işler, bu da onların, kendilerini yıkamadıkları sürece, üzerlerine bir şeyler yapıştırabilmelerine izin verir.”

Evrim Ağacı, bu insanların gösterdiği manyetik olarak yapışkan olma durumunun nedeninin “sürtünme” olduğunu belirtiyor:

“Bu ‘manyetik’ yetenek basitçe sürtünmeye dayanıyor. Öncelikle, vücuda yerleştirdikleri nesnelerin düz yüzeyleri var ve bu yeterli derecede bir yüzey alanı sağlamaktadır. İkinci olarak, bu 'yeteneklerini' sergileyen insanlar her zaman (bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde) kendilerini hafif geriye atarlar. Bu durum da, deriden kaynaklanan sürtünmenin daha az yerçekimi gücüne karşı koyabilmesine neden olur. Eğer bu insanlar gerçekten kendilerine bir ütü yapıştırabilecek kadar manyetik bir alan üretebilselerdi, öne eğilebilirler, hatta üzerlerindeki nesne düşmeden tamamen yüzükoyun biçimde yatay bir pozisyon alabilirlerdi. Buna karşın, onları her zaman kendilerini hafifçe geriye atmış ve sürtünme kuvvetinden faydalanıyor halde görürüz.”

15,283 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. H. Keskin. Covid-19 Yaptıran Kişilerin Koluna Neden Mıknatıs Yapışabilir?. (11 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2021. Alındığı Yer: Teyit | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Bunun manyetizma ile hiçbir alakası yok, tamamen sürtünme kuvvetinden kaynaklı bir durum. Aşı olmadan önce de aynı şekilde yapıştırabilirsiniz, aşı olmadığınız kolunuza da yapıştırabilirsiniz, aşı olduğunuz kolunuzdan düşmesini de sağlayabilirsiniz. Bu, cisme uyguladığınız basınç ve kolunuzu açtığınız açı ile ilgili bir durum. Plastiği de doğru şekilde yaparsanız yapıştırabilirsiniz. Kağıt, ağırlığı ve sürtünme katsayısının düşüklüğü nedeniyle daha zor olacaktır ama o da yapılabilir.

Pudra ile deneyecek olursanız, hiçbir şeyin vücudunuza yapışmadığını görürsünüz; çünkü pudra manyetik etkiyi bozamaz ama derinizdeki ter ve yağın üzerini kaplayarak sürtünme katsayısını oldukça düşürür. Pudralı kolda bir metali tutmak için kolunuzu iyice açmanız gerekir - ki bu davranış, konunun manyetizma ile ilgili değil, sürtünme ile ilgili olduğunu doğrular.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu bu videoda detaylıca anlattık. Daha detaylı bir analiz ise bu yazıda.

Ayrıca şunu da net bir şekilde belirtelim: mRNA aşıları (veya onaylanmış herhangi bir diğer aşı) içindeki hiçbir madde size geçici veya kalıcı olarak manyetik özellikler kazandıramaz. mRNA aşıları içinde nanoçip gibi teknolojiler ve/veya bir aşıda bulunmasını beklediğimiz sıradan malzemeler haricinde herhangi bir diğer madde veya yapı yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Pfizer/BioNTech aşısında mRNA, lipitler, potasyum klorür, monobazik potasyum fosfat, sodyum klorür, dibazik sodyum fosfat dihidrat ve sukroz şekeri vardır. Moderna ve J&J aşıları da benzerdir. Bu aşılarda, mRNA (ve J&J örneğinde adenovirüs) haricindeki bütün kimyasallar; lipit (yağ), protein, tuz ve şeker yapılıdır. Bunların her biri, günlük tükettiğiniz gıdalarda bulabileceğiniz kimyasal gruplarıdır. Aşılarda bulunan maddelerin hiçbiri ferromanyetik değildir; dolayısıyla mıknatıslanamaz. Eğer öyle olsaydı, yediğimiz her yemek mıknatıslanırdı.

Zaten aşıların birçoğu 1 mililitreden küçük dozlarda uygulanmaktadır (örneğin tipik bir Pfizer/BioNTech aşısı dozu 0.3 mL'dir). Bu tür bir dozun %100'ü ferromanyetik metalden oluşsaydı bile (ve bu metal, 37 derece vücut sıcaklığınızda bir şekilde "sıvı" halde kalabilseydi), dışarıdan bastırdığınız bir metali çekebilecek kadar elektromanyetik olamazdı. Düşünsenize: Kanımızda hemoglobin moleküllerinin her birinin içinde ferromanyetik demir atomları bulunmaktadır ve bunlar bile dışarıdan tutulan bir mıknatısı vücudumuzda sadece elektromanyetik kuvvetle tutabilecek düzeyde mıknatıslanamamaktadır. Eğer öyle olsaydı, MRI gibi aşırı kuvvetli mıknatıslar içine girdiğinizde, kanınızdaki demir dışarı çıkardı ve ölürdünüz. Halbuki daha yeni demir takviyesi almış anemik kişiler bile, takviyeyi aldıktan hemen sonra veya kısa bir süre sonra MRI cihazına girse bile herhangi bir zarar görmemektedirler. Dolayısıyla aşı yoluyla size bu kadar güçlü bir mıknatıs verilmesi imkansızdır.

12,798 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close