Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
1

Kapitalizm bu kadar sıkıntılıyken neden hâlâ çökmüyor?

Bildiğim kadarıyla insanların toplumsal yaşantısına uyum sağlayamayan bütün sistemler çöktü. Örneğin Komünizm herkese yetişemediği için çöktü, Faşizm nefreti daha fazla barındıramadığı için çöktü. Ekonomik bir model olan Kapitalizm bu kadar insanın aç, susuz ve fakir kalmasına yol açtı ancak neden hâlâ bu model dünyada baskın?
1,036 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Düşünür

merhabalar Yusuf İğın

bir kaç şeyi düzeltiyim önce, Komünizm çöktü çünkü yanlış yönetildi ve liberal sistemlerdeki gibi değildir tamamen devlet söz sahibi olduğundan yanlış yönetildiği an büyük çöküşler yaşar. Faşizm çöktü çünkü fazla agresifti, herkesle düşman oluyordu, kendinden olmayanı düşman ilan ediyordu. ayrıca insanların toplumsal yaşantısına uyum sağlayamayan bütün sistemler çökmek zorunda değildir, sistemsel hatalar sürekli gelmeye başlarsa ve inatla sistem sürdürülmeye devam ederse herkes olumsuz etkilenir, sesiz kalındığı müddetçe bu devam eder.

soruya dönelim. bütün insanlık tarihi sınıf savaşlarının tarihidir. sürekli ezen ve ezilen vardır. bu ezen tayfa her zaman azınlık, hiç bir şey üretmeyen, müsrif ve her türlü olumsuzluklardan en az etkilenen kesim olmuştur. bir taraf lüks içinde yaşarken(lüks, doğal gereksinimin zıddıdır!) diğer taraf açlık susuzluk fakirlik ile karşı karşıya kalmıştır. bunun sonucu elbette açık, Afrika'da insanlar açlıktan ölürken, ABD'de insanlar obeziteden ölüyor, dünyanın ürettiğinden daha fazlasını tükettiğimiz için küresel ısınma ve çevre kirliliği baş gösterdi. peki insanlar neden hala bu sistemi ayakta tutmak için çabalıyor?

Tüm Reklamları Kapat

burjuvanın da kendi düzenini sağlayabilmek için kendince kullandığı yöntemler vardır=

  1. DİN= genel olarak dinlerin öğretileri şükürcülük olduğuna ve insana her şeye katlama gücü verip halinden memnun olmaya zorladığına inanıyorum. Yoldaş Karl Marx'ın da dediği gibi din halkın afyonudur.
  2. ZENGİN FAKİRLER= bu genel düşünce şudur, insanlar fakirdir ama kendilerinin zengin olduğunu hissediyordur. şunu demek istiyorum, mesela hepimizin kullandığı telefonlar 3 aşşağı 5 yukarı aynı özelliklere sahip pahalı ucuz çok fark yok, hepimiz aynı interneti kullanıyoruz aynı sosyal medyayı falan, en pahalı araba ile ortalama araba arasında işlev olarak çok bir fark yok ikiside benzini koy mesafeleri kat et bu kadar. yani fakir oldukları halde kendini zengin hissetmesi, geçmiş dönemlere göre imkanlarının fazla olması orta sınıfın memnun olması için yeterli görünüyor.
  3. FARKINDA OLAMAMAK= mesela Avrupa insanı çok şımarık, maddi anlamda hiç bir kaygısı olmadığı için genel olarak dünyayı ilgilendiren sorunlarla uğraşmaktansa kısa süreli eğlenceye vakit harcamaya daha istekli(hepsi için konuşmuyorum, genelleme yağıyorum.) öte yandan çok fakir insanları düşünürsek, sürekli olarak bir koşuşturma halindedir bir durayım bu sistemi bir sorgulayım, neden fakirim neden dünya adaletsiz diye sorgulayamıyor, karnı açken de kendini geliştirmeyi ve eğitimi göz ardı ediyor.
  4. CEHALET= cehalet ayrıcalıklı sınıfın ustaca kullandığı bir silahtır. bunun içinde kültür, milliyetçilik, din, manevi değerler de vardır. eğer kapitalizm dışındaki yönetim şekilleri tamamen yanlıştır, doğruya en yakın yönetim şekli bizimkisidir diye empoze edersen bu yönde eğitirsen, insanların çoğu arkandan gelir.

330 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Karl Marx. Link. (29 Mart 2021). Alındığı Tarih: 29 Mart 2021. Alındığı Yer: Marxist.org | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close