Kar leoparı (Panthera uncia)
"Schreber, 1775"
Orta ve Güney Asya dağlarına özgü bir türdür. Afganistan, Himalayalar, Tibet, Siberya, Moğolistan, Çin gibi pek çok ülke ve bölgeye yayılmıştır.
Kürkleri kalındır; 5-12 cm uzunluğundaki kıllardan oluşmaktadır. Beyazımsı ila gri renktedir. Rosette adı verilen ve kamuflaj özelliği sağlayan gülü andıran lekelerle bezelidir. Burun ve ağız bölgesi basık, alınları kubbe şeklinde ve burun boşlukları geniştir. Burun boşluklarının geniş oluşu Omuz yükseklikleri ortalama 56-60 cm, vücut uzunlukları baştan kuyruk ucuna 155-255 cm'dir. Erkekler ortalama 45-55 kg, dişiler ise 35-40 kg'dır. Küçük ve yuvarlak kulakları ısı kaybını azaltmaktadır. Geniş pençeleri sayesinde zemine uyguladıkları basınç azalır, böylece karda daha rahat hareket ederler. Kuyrukları yoğun miktarda yağ depoladıkları için kalındır ve bir battaniye gibi ısınma amaçlı kullanabilirler.
Yalnız avcılardır. Çok geniş beslenme seçeneklerine sahiptirler. Çoğunlukla şafak vakti ile sabahın erken saatleri arasında ve öğleden sonra ile akşam üstü saatleri arasında aktiflerdir. Dinlenmek için bölgeye hakim bir bakış açısı sağlayan yamaçları tercih ederler.
2-3 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşırlar ve yaklaşık 15-18 yıl yaşarlar. Genellikle kışın çiftleşirler. Gebelik dönemi 90-100 gün sürer. Bu süreç sonunda genellikle 2-3 yavru doğar, bazı istisnalarda bu sayı 7'ye kadar ulaşabilmektedir.