Dingo (Canis lupus dingo)
''Meyer, 1793''
Avustralya'ya özgü, Canidae ailesinin Canis cinsine mensup bir alt türdür. Avustralya'daki en eski fosil kalıntıları yaklaşık 3 bin 450 yıl öncesine tarihlendirilmektedir.
Renkleri bulundukları çevreye göre değişmektedir. Standart renkleri kızıla çalan sarıdır. Çölde yaşayan bireyler altın sarısı, ormanda yaşayanlar ise koyu kahverengi ve siyaha yakın renklere sahiptirler. Geniş bir kafaya, dik kulaklara, uzun ve konik bir ağza sahiptirler. Avustralya'nın en büyük etçil memelisidir. Vahşi bir erkek birey ortalama 15-16 kg ağırlığa ve 125 cm vücut uzunluğuna sahipken, dişi birey ise 13-14 kg ağırlığa ve 122 cm vücut uzunluğuna sahiptir (Ehlileştirilmiş dingolar daha iyi beslenmektedir. Ayrıca veterinere ulaşımları olduğundan dolayı daha iyi sağlık şartlarına sahiptirler. Bu da onların vahşi bireylerden daha büyük ve daha ağır olmalarına neden olur.) Beslenmelerinin büyük kısmını tavşanlar, kangurular, valabiler ve vombatlar oluşturur. Genellikle yalnız avlanmakla beraber büyük bir av söz konusu olduğunda av sürüleri oluşturabilirler. Bölgeci ve tehditlere karşı agresiftirler.
Mart ve Haziran ayları arasında olmak üzere yılda yalnızca 1 kere ürerler. Gebelikleri yaklaşık olarak 9 ay sürer; 4 veya 6 yavru doğururlar. Yavruların sütten kesilmesi 2 ay kadar sürer. Yavrular sütten kesildikten sonra ebeveynleri tarafından terk edilebilirler veya 1 yıl kadar ebeveynleriyle yaşayabilirler. Yavrular 7 ayda erginliğe ulaşır. Ömürleri ortalama 10 yıldır.