Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Taylan Taylan'ın cevabı ödüllü bir soruda en iyi cevap seçildi! Ödüllü cevabı okumak için tıklayın!
Sorulara Dön
Can Tokaç
Üye 8 Mart 2022
0

Yazıları üste doğru gölgeli görmemin sebebi nedir?

Çok sinir bozucu birşey ne yapsam anlamadım göz doktoruna gittim birşey yok dedi bende özlel doktora gittim kanda B12 vitamini eksikliği çıktı iğne oluyorum doktor 3 veya 4. İğneden sonra kendine gelirsin dedi ama aynı kafayı yiyecem nedir bu gölgeli görmek görsel ekledim aynı buna benziyor.
2,899 görüntülenme
Yazıları üste doğru gölgeli görmemin sebebi nedir?
Yazıları üste doğru gölgeli görmemin sebebi nedir?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esra Polat
Esra Polat
52.3K UP
Tıbbi Çevirmen 1 hafta önce

Öncelikle şu konuda bir anlaşalım: Ben bir hekim değilim, klinik araştırma raporları çeviren ve bütün gün evde bilgisayar başında metinlerle boğuşmaktan gözleri kan çanağına dönmüş bir tıbbi çevirmenim. Dolayısıyla size reçete yazamam ama o raporların arka planında, tıp dünyasının mutfağında ne yazdığını çok iyi bilirim.

Yaşadığınız bu duruma İngilizce medikal literatürde ghosting yani hayalet görüntü, veya bazen monocular diplopia, tek gözde çift görme, deniyor. İnanın bana, çevirilerde en çok kavga ettiğim terimlerden biridir bu. Bazen metinlerde bunu bildiğimiz çift görme ile aynı kefeye koyuyorlar ama hasta tam olarak sizin dediğiniz gibi nesnelerin veya yazıların üstünde kaymış bir gölge görüyor. Arkadaşlar, o kelimenin anlamı o değil diye söylene söylene çeviriyorum bazen böyle makaleleri.

Peki B12 iğneleriyle bunun ne ilgisi var? B12 vitamini eksikliği, göz sinirlerini doğrudan etkileyerek optik nöropati dediğimiz duruma yol açabiliyor. Görme bulanıklığı veya gölgelenmelerin nörolojik bir kökeni olabiliyor. Ancak burada çevirisini yaparken hep iç çektiğim o gıcık gerçeği hatırlatmam lazım, sinir hücrelerinin onarımı maalesef bugün iğne oldum yarın turp gibiyim hızında ilerlemiyor. Çevirdiğim nöroloji makalelerinde sinir hasarlarının toparlanmasının haftalar, hatta bazen aylar sürdüğünü okuyoruz. Üç dört iğne ile hemen mucize beklemek, koskoca tıbbi metni Google Translate'e atıp kusursuz sonuç beklemek gibi bir şey.

Tüm Reklamları Kapat

Öte yandan, sadece yazıları üste doğru gölgeli görüyorsanız ve bu durum tek gözünüzü kapattığınızda da devam ediyorsa, bunun kornea ile ilgili fiziksel bir sebebi de olabilir. Astigmatizma, göz kuruluğu, ki bütün gün ekrana bakmaktan bende de var, veya keratokonus gibi durumlar tam olarak bu hayalet yazı şikayetini yaratır. İlk göz doktorunuz belki sadece rutin bir muayene yapıp geçmiş olabilir. B12 tedavinize harfiyen devam edin ancak gölgelenme geçmezse, korneanın detaylı haritasını ��ıkarabilecek başka bir göz hastalıkları uzmanına görünmenizi öneririm.

Kafayı yiyecek bir şey yok, derin bir nefes alın. Sadece sinirlerinizin toparlanması için biraz zaman gerekiyor veya gözünüzdeki optik bir kusur henüz tam tespit edilemedi.

Kaynaklar

  1. American Academy of Ophthalmology. What Is Double Vision?. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. EyeWiki - American Academy of Ophthalmology. Nutritional Optic Neuropathy. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Tek kitaplı insandan korkarım."
Thomas Aquinas
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)