Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
12

Videolardan bazılarının ücrete tabi olması yoksulların bilime ulaşmasını engellemiyor mu? Video içi reklam ve Youtube reklam gelirleri varken?

Kanalın gelir ihtiyacını anlayabiliyorum. Fakat bilime asıl ihtiyacı olan 16 yaşındaki yoksul bir gencin bir videoya ulaşmak için 100 TL ödeyebileceğini düşünüyor musunuz? Temsil ettiğiniz geleneğin değerlerini de göz önüne alarak içeriklerin tümü ücretsiz sağlanmalı diye düşünüyorum. En azından arkadaki ODTÜ plakasının hatırına...
1,044 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
Evrim Ağacı Kurucusu

Hayır, engellemiyor. Her şeyden önce, oynatma listesine yazdığımız açıklamayı buraya ekleyeyim:

Kanalda yaklaşık 10 yıla yayılan, birbirinden farklı kalite ve formatta yüzlerce video olduğu için, daha kaliteli videolara erişimde zorluklar yaşandığı geri bildirimlerini bir süredir almaktaydık. Bu nedenle kanalımızda bir temizlik yapmaya karar verdik.

Bu albümümüz; eski, yenileri çekilecek olan, kısa bir süreliğine önem arz eden (gündeme dayalı olan), öylesine veya deneme amaçlı yaptığımız, daha deneysel içeriklerimizi barındıran "Evrim Ağacı 2" kanalımızı açmadan önce yüklediğimiz ve/veya yeterli kalitede kaydedilmemiş olan videoları içermektedir. Birçoğu, kanalımızda bugün tutturmaya çalıştığımız standardı sağlamamaktadır. Bir bölümünün içeriği, çok daha kapsamlı olarak yeniden çekilmiştir. Bazıları, daha kaliteli bir şekilde yeniden hazırlanmak üzere işaretlenmiştir. Bu türden videolar, YouTube'da Neandertal ve üzeri seviyedeki destekçilerimize özel bir albüm olan "Nostalji" albümüne alınmışlardır. Bu sayede kanal videolarını tararken, daha kaliteli videolara daha kolay erişebileceksiniz.

Tüm Reklamları Kapat

YouTube Katıl özelliğini kullanarak destekçilerimiz arasına katılabilir, bir yandan çalışmalarımıza katkı sağlarken diğer yandan bu videoları izleyebilme veya sitemizde Reklamsız Deneyim edinme gibi bazı ayrıcalıklara erişebilirsiniz. 

Bu videoların bir kısmı Evrim Ağacı 2 kanalına (herkese açık şekilde) yüklenmiştir veya yüklenecektir.

***

Bu açıklamadan da görebileceğiniz (ve listeyi inceleyerek doğrulayabileceğiniz) üzere, Nostalji albümüne koyulan videoların ezici çoğunluğu kalitesiz şekilde çekilmiş videolardan ve canlı yayınların onlarca parçaya bölünmüş hallerinden oluşuyor. Bunların kanalımızda gözükmesini ve yer kaplamasını istemiyoruz. Ama silmek de içimizden gelmiyor, dolayısıyla "Nostalji Albümü" diye bir albüm yapıp onun içine koyduk. Tabii ki "Liste Dışı" da yapabilirdik; ancak sizin de bahsettiğiniz gibi, çok az miktarda reklam alabildiğimiz ve insanların destek olmayı seçmesinin ana nedenlerinden biri olarak bu Nostalji Albümü'ne erişimin özel bir anlamı ve değeri olacağını düşündük, o nedenle makul olduğunu düşündüğümüz bir destek seviyesine yerleştirdik.

Tüm Reklamları Kapat

O videolara erişemeyen bir öğrenci, bilgiye erişim konusunda anlamlı hiçbir şey kaybetmiyor. Çünkü dediğim gibi, zaten bu kanalın erişmek istediği kalitenin çok altındaki videolar (bazıları bilim videosu bile değil, daha ziyade bilim gündemiyle ilişkili, geçici şeyler) ve her biri baştan çekiliyor. Bir kısmını eşleştirebilirsiniz bile (listede olup da tekrar çekilmemiş gibi gözüken videolar da aslında çekildi, sadece hazırlanmayı ve yayınlanmayı bekliyor). Ayrıca şu anda herkesin erişebildiği ama baştan çekilen diğer videolar da Nostalji Albümü'ne gidiyor.

Kayıp olabilecek tek şey, kalitesi çok düşük olan birkaç canlı yayın ve bazı seminer kayıtları. Onları da 2. kanalımıza tekrar yükleyeceğiz, büyük videolar olduğu için biraz zaman alıyor (ama süreç devam ediyor). Buradan takip edebilirsiniz.

Genel olarak şunu söylemekte fayda görüyorum: İnsanların bilgiye erişebildiğinden emin olmak, bizim her şeyden önce düşündüğümüz şey. Sonuçta yaptığımız iş bu! O nedenle sitemiz tamamen ücretsiz. O nedenle haftada 4 video çıkarabilmek için sadece 2 kişilik "ekip" ile tabiri yerindeyse popomuzu yırtıyoruz.

Merak etmeyin, insanların bilgiye erişimine kısıt getireceğini veya anlamlı bir zarar vereceğini düşüneceğimiz bir şeyi değil 100₺'ye, hiçbir miktar karşılığında yapmayız.

Not: Bir de şu var: Daha yeni başlıyoruz. :) Kanaldaki son birkaç yüz video bizim gerçek bilim serimiz. Bundan birkaç yıl sonra Nostalji Albümü'ndeki her şey "çoluk çocuk" kalacak. O nedenle kısa vadede yapmamız gerektiği için yaptığımız düzenlemeleri değil, uzun vadede bu kanalda nasıl bir arşiv oluşacağını düşünün.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
50
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close