Hayır, yani eğer Türkiye'deki ortalama bir vatandaş zengin sayılmıyorsa. Kaldı ki bizi zengin bile saysak, Afrika'da kabileler halinde yaşayan toplulukları da fakir sayarsak, onların dahi müzik yaptığını düşünerek sanatın sadece zenginler için olmadığını söyleyebiliriz.
Ancak eğer sanat ile zenginlik arasında bir bağlantı var mı diye konuşursak, muhtemelen evet. Sonuçta günümüze kalmış heykeller, resimler ve bunun gibi sanat eserleri ezici olarak Avrupa'dan, yani geçmişteki en "zengin" toplumlardan çıktı. Böyle bir bağlantı olması da muhtemelen boş vakitten kaynaklı, sonuçta günümüzde Fransa'nın sömürgelerinden birinde yaşayan ve günde 12 saatten aşağı çalışmayan bir "köle" olsaydık, resimdir kitaptır ne tanışırdık ve ne umursardık diye düşünüyorum.
Kaynaklar
- S. Yorulmaz. Sanat Nedir Ne İçin Yapılır?. (29 Nisan 2025). Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Sanat Akademi | Arşiv Bağlantısı